Windows tai webselain jumiutuu

Mitä tehdä jos Windows-kone tai joku ohjelma jumiutuu?

« Takaisin sisällysluetteloon

Windows-käyttöjärjestelmän jumiutuessa

Jos pelkästään webselain on jumissa

• Tilanteessa voi parhaiten auttaa selaimen uudelleen käynnistys. Painamalla pikanäppäinyhdistelmän Alt sekä F4 yhtäaikaa pohjaan saa ohjelman suljettua ilman, että painaisi yläkulmassa olevaa ruksia tai Tiedostot (File) -valikon Sulje toimintoa.
  • Mikäli selain jää miettimään, jotain sivua tai jostain syystä alkaakin heittämään samaa ikkunaa monta kertaa peräkkäin. Paina pelkästään Esc -näppäintä, se on pikanäppäin sivujen lautautumisen pysäyttämiselle.
  • Jos pikanäppäimet eivät auta ja täten et saa suljettua selainta paina tällöin kerran "Ctrl (ctrl) sitten Alt (alt) ja sitten Del (Delete)" -näppäimet yhtäaikaa pohjaan ja päästä irti, avautuu Windows tehtävienhallinta -ikkuna, jossa voit hallita avoinna olevia sovelluksiasi ja yrittää sulkea jumiutuneen sovelluksen tätä kautta.

Jos sekä webselain, että muutkin Windowsin toiminnot ovat jumissa

• Webselain ja muutkin toiminnot jumiutuvat sulje koko kone mieluiten Reset näppäimestä mikäli mahdollista. Jos tietokoneessa ei ole Reset näppäintä sulje virrat keskusyksikön etupaneelin virtakatkaisijasta ja odota, että tietokoneesta "lakkaa kaikki hurina" (n. 10 sek), käynnistä sitten uudelleen.

• Kannettavassa tietokoneessa löytyy myös tämä virtapainike ja varsinkin kannettavissa tietokoneissa on syytä olla varovainen painikkeen käytössä. Painiketta kannattaa painaa aluksi vain yhden kerran varovoisesti ja odottaa käynnistyykö kone uudelleen. Mikäli mitään ei ala tapahtumaan tällöin kannattaa painaa painike pohjaan ja odottaa niin kauan, että kannettavasta todella katkeaa virrat. Painikkeesta tulee irroittaa välittömästi ote, jottei kone käynnisty heti perään uudelleen, koneen uudelleen käynnistämiseksi kannattaa odottaa todellakin, että kaikki valot sammuvat. Kannettavien kovalevyt ovat nimittäin paljon herkempiä vaurioitumaan varsinkin, jos "läppäriä" käynnistellään jatkuvasti uudelleen nimenomaan virtapainikkeesta eikä käyttöjärjestelmän virtuaalisista toiminnoista.

VINKKI: Kannettava tietokone kannattaa sulkea mieluiten valmiustilaan, kun haluaa sulkea koneen normaalitilanteessa. Tämä myös säästää kovalevyä ja nopeuttaa koneen uudelleen avaamista.

Windows jumiutuu usein

• Tarkista kovalevyn vapaan tilan määrä.
  • Tarkista onko koneellasi mahdollisia spywareja tai muita "olioita". Kotikoneelle voit ladata ilmaisen Spywarescannerin (mm. Lavasoft Ad-Aware) , mutta AD-verkossa tarvitset lähituen apua.