Pikaopastus O365:n käyttöön

Yhteenvetoa kysymyksistä O365 -on-line-sovellusten käytön alkumetreillä. HUOM: Julkisessa pilvipalvelussa EI saa käsitellä tietosuojattua materiaalia kuten henkilötietoja, opintosuorituksia tai kurssisuoritusten arviointeja!

Kirjautuminen palveluun:

• HUOM: Saat Office 365 tilin käyttöösi aktivoimalla palvelun salasana.jyu.fi palvelussa. (video-ohje)
  • Kirjaudu palveluun osoitteessa office365.jyu.fi
  • Kirjoita kenttään JY:n käyttäjätunnuksesi organisaatiopäätteellä (käyttäjätunnus@jyu.fi - esim. mameikal@jyu.fi). Syötä tunnukseen liittyvä salasana ja kirjaudu sisään.

Katso TALLENNE Office365 palvelun käytöstä!

On-line-toimistosovellukset: Word, Excel, Powerpoint sekä OneDrive

onlinesovellukset

• tarjoavat tärkeimmät toiminnot selaimella - mutta voit halutessasi muokata myös omalla koneellasi sovelluksen täysversiolla
  • tallentavat automaattisesti (Office Onlinessa)
  • OneDrivessa voit luoda kansioita ja järjestellä tiedostojasi

Miten luon esim. Word-dokumentin, jota muut pääsevät muokkaamaan?

• kaksi tapaa luoda dokumentti:
    a) valitset ensin toimistosovellus ja klikkaa haluatko luoda uuden tyhjän esityksen tai valita jonkin valmiin mallin. Nimeä dokumentti.

word uusi tiedosto

TAI:
    b) menet ensin OneDriveen ja luot tai valitset kansion, jonka alle haluat lisätä uuden tiedoston. Klikkaa Uusi-painiketta ja valitse dokumenttityyppi.

OneNote uusi painike

Miten muokkaan jälkikäteen dokumenttia?

Klikkaa oikeasta yläkulmasta Muokkaa tiedostoa -painiketta. Voit valita teetkö pikaisia muutoksia (Muokkaa Word Onlinessa) vai haluatko käyttää kaikkia Word-sovelluksen toimintoja (Muokkaa Wordissa.

Muokkaa tiedostoa

Unohdin nimetä tiedoston. Miten teen sen jälkikäteen?

Klikkaa Tiedosto-välilehteä ja valitse Tallenna nimellä. Voit nyt valita Nimeä uudelleen -toiminnon ja pääset kirjoittamaan uuden nimen tekstikenttään.

word tiedoston nimeäminen uudelleen

Miten jaan dokumentin, jotta muut pääsevät sitä muokkaamaan tai vain lukemaan?

Klikkaa oikeasta yläreunasta Jaa -painiketta. Voit joko

a) kirjoittaa henkilöiden nimiä, joiden kanssa haluat jakaa dokumentin ja heille lähtee tästä sähköpostia TAI
b) jos heitä on useita, kannattaa luoda linkki, jonka jaat sähköpostitse muille. Kilkkaa Hae linkki -painiketta
* Huom. Voit luoda linkin, joka sallii vain tiedoston katsomisen tai myös tiedoston muokkaamisen

Luo linkki 1Luo linkki 2 uusi

Vinkki: kun muille jaettava linkki on pitkä, voit lyhentää sen esim. http://urly.fi/ -palvelussa ja lähettää mieluummin lyhyen linkin sähköpostitse.

* Vaihtoehtoisesti: jos jaettavia ja yhdessä muokattavia dokumentteja on runsaasti, voit luoda OneDriveen yhteisen kansion, jonka jaat!

1.  Klikkaa OneDrivessa Uusi-painiketta ja valitse Kansio.

2.  Nimeä kansio ja klikkaa Kutsu henkilöitä.

3. Kirjoita tekstikenttään henkilön sukunimestä ensimmäisiä kirjaimia. Valitse oikea henkilö klikkaamalla.
* Voit kirjoittaa myös viestin, joka lähtee automaattisen linkki-sähköpostiviestissä vastaanottajille
* Voit halutessasi valita, että jaat kansion, mutta et lähetä siitä spostia muille (poista valintarasti)

4. Lopuksi klikkaa Luo-painiketta.

Yhteinen kansio 1

Yhteinen kansio 2

Voinko tuoda omalta koneeltani aiemmin tallentamia tiedostoja pilveen?

Kyllä voit, OneDrivessa klikkaa Lataa palvelimeen -painiketta ja pääset valitsemaan tiedostoja koneeltasi. (Huom. muista kuitenkin: EI tietosuojattua materiaalia!)

Miten siirryn online-sovelluksesta toiseen?

Klikkaa vasemmasta yläreunasta  "Luettelo Microsoft-palveluista" -painiketta ja voit valita sovelluksen klikkaamalla nimeä.

Sovelluksesta toiseen