Eduroam (WLAN) akateemisen maailman langaton verkkovierailu

Langattoman Eduroam verkon konfigurointi ja käyttö maailmalla ja Jyväskylän yliopistolla.

Eduroam on kansainvälinen verkkovierailujärjestelmä, joka mahdollistaa pääsyn langattomaan verkkoon eri korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten alueilla. Kirjautumisessa käytetään kunkin Eduroamissa mukana olevan organisaation omia käyttäjätunnuksia. Tämä tarkoittaa, että Eduroamin kuuluvuusalueella pystyy kirjautumaan langattomaan verkkoon käyttäen Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Jokaiselle laitteelle on ensin laitettava yhden kerran Eduroam-verkon asetukset. Muita erityisjärjestelyjä ei tarvita.

Eduroamin kuuluvuuskartta löytyy täältä: https://monitor.eduroam.org/map_service_loc.php

HUOM: JY:n eduroam -verkosta pääsyoikeuksia yliopiston sisäisiin verkkoalueisiin on turvallisuussyistä rajoitettu.
Suositeltavinta on käyttää aina jyu-staff tai jyu-student verkkoa Jyväskylässä ja tarjottua eduroam -verkkoa vain vieraillessa muualla.

Eduroam-verkkoon yhdistäminen

Eduroam-verkkoon yhdistäminen tapahtuu lähes samalla tavalla kuin muihinkin Jyväskylän yliopiston langattomiin verkkoihin. Ainoa ero on, että käyttäjätunnus on annettava muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi). Tässä tapauksessa @jyu.fi ei tarkoita sähköpostiosoitetta, vaan sitä käytetään erottamaan että kyseessä on Jyväskylän yliopiston käyttäjä.

Windows, Mac OSX, Linux ja iOS -laitteilla eduroamin asetukset saa helpoiten kuntoon lataamalla asennusohjelman / asetustiedoston sivulta: https://cat.eduroam.org/

Klikkaa alhaalta löytyvää painiketta "eduroam user: download your eduroam installer" ja valitse organisaatioksi "University of Jyväskylä". Tämän jälkeen valitse käyttöjärjestelmäsi, jolloin saat ladattua asetukset sisältävän asennusohjelman.

Eduroam-asetukset:

• Verkkotunnus (SSID) on eduroam
  • Salausmenetelmä on WPA2 / AES
  • Tunnistusmenetelmänä on käytettävä joko
    • EAP-PEAP ja MSCHAPv2
    • tai vaihtoehtoisesti EAP-TTLS ja PAP
  • Palvelinvarmenne on DigiCert High Assurance EV Root CA ja varmennettava palvelin on radwl.cc.jyu.fi
  • Kirjautumisessa annetaan käyttäjätunnus aina muodossa käyttäjätunnus@jyu.fi (esim. mameikal@jyu.fi)

Yksityiskohtaiset ohjeet

Lisätietoja