Opiskelijan tietoturvan pikaohje

Vastaat tunnuksesi käytöstä, älä käytä yliopiston salasanoja muualla, varo kalastelua, älä hukkaa omistusoikeuttasi
  1. Olet vastuussa tunnuksesi käytöstä. Suojaa omien tietojesi lisäksi hallussasi olevat muiden henkilöiden tiedot. Älä luovuta salasanaasi kenellekään toiselle.
  2. Valitse salasana, jonka muistat itse helposti, mutta jota ulkopuoliset eivät pysty murtamaan. Älä käytä missään yliopiston ulkopuolisessa palvelussa samaa salasanaa kuin yliopiston palveluissa.
  3. Älä avaa sähköpostiviestiä, jos et ole varma viestin alkuperästä. Viesti voi sisältää haittaohjelmia tai ohjata haittaohjelmia sisältävälle sivulle.
  4. Varo kalasteluviestejä, joissa sinua pyydetään luovuttamaan tunnuksesi ja salasanasi tai kirjoittamaan ne jollekin verkkosivulle. Ylläpitäjät eivät koskaan kysy salasanaasi.
  5. Tarkista linkin todellinen kohdeosoite aina ennen klikkaamista. Ole erityisen varovainen, jos olet saanut linkin viestissä. Opettele erottamaan asialliset verkko‐osoitteet huijareiden käyttämistä.
  6. Varmista verkkopalveluiden käyttöehdoista ennen palvelun käyttöönottoa ainakin tiedon omistajuuden säilyminen ja ettei tietojasi luovuteta eteenpäin. Harkitse, mitä omia tai muiden tietoja viet verkkopalveluihin (Facebook, kuvienjakopalvelut ym.)
  7. Haittaohjelmat leviävät tehokkaasti sosiaalisessa mediassa ja verkkopalveluissa. Varo ponnahdusikkunoita, mainoksia ja kutsuja, älä klikkaile varomattomasti.
  8. Huolehdi oman tietokoneesi suojaamisesta mm. palomuurin, haittaohjelmatorjunnan, varmuuskopioinnin ja ohjelmistopäivitysten avulla. Huolehdi myös älypuhelimesi ja mobiililaitteesi suojaamisesta mm. lukituskoodilla. Asenna tietokoneeseen ja mobiililaitteeseen vain ne ohjelmat, joita tarvitset.
  9. Älä käytä muistitikkua tiedostojen ensisijaisena tai ainoana tallennuspaikkana. Jos tallennat tikuille arkaluonteista materiaalia, hanki tiedot salakirjoittava muistitikku.
  10. Jos tulostat yhteiskäytössä olevalle kirjoittimelle, nouda tuloste heti tulostamisen jälkeen.
  11. Jos epäilet tietoturvarikkomusta tai järjestelmän väärinkäyttöä, ota yhteyttä tietoturvapäällikköön.