Tietoturvan pikaohje henkilöstölle

Käytä työnantajan laitteita, älä käytä yliopiston salasanaa muualla, varo kalastelua, suojaa kotikoneesi
  1. Käytä työtehtävien hoitamiseen ensisijaisesti työnantajan laitteita.
  2. Olet vastuussa tunnuksesi käytöstä. Suojaa hallussasi olevat tiedot, niin omat kuin yliopiston toimintaan liittyvät tiedot. Älä luovuta salasanaasi kenellekään toiselle.
  3. Valitse salasana, jonka muistat itse helposti, mutta jota ulkopuoliset eivät pysty murtamaan. Älä käytä missään yliopiston ulkopuolisessa palvelussa samaa salasanaa kuin yliopiston palveluissa.
  4. Huolehdi sähköpostin käsittelystä myös poissaolon aikana. Käytä tarvittaessa automaattivastauksia.
  5. Älä avaa sähköpostiviestiä, jos et ole varma viestin alkuperästä. Viesti voi sisältää haittaohjelmia tai ohjata haittaohjelmia sisältävälle sivulle.
  6. Varo kalasteluviestejä, joissa sinua pyydetään luovuttamaan tunnuksesi ja salasanasi tai kirjoittamaan ne jollekin verkkosivulle. Ylläpitäjät eivät koskaan kysy salasanaasi.
  7. Tarkista linkin todellinen kohdeosoite aina ennen klikkaamista. Ole erityisen varovainen, jos olet saanut linkin sähköpostiviestissä. Opettele erottamaan asialliset verkko-osoitteet huijareiden käyttämistä.
  8. Tarkista palveluiden käyttöehdoista jo ennen palvelun käyttöönottoa ainakin tiedon omistajuuden säilyminen ja ettei tietoja luovuteta eteenpäin. Harkitse, mitä yliopiston tai omia tietoja vietverkkopalveluihin (Facebook, kuvienjakopalvelut ym.).
  9. Haittaohjelmat leviävät tehokkaasti internet-palveluissa ja sosiaalisessa mediassa. Varo ponnahdusikkunoita, mainoksia ja kutsuja, älä klikkaile varomattomasti.
  10. Huolehdi kotitietokoneesi suojaamisesta mm. palomuurin, haittaohjelmatorjunnan, varmuuskopioinnin ja ohjelmistopäivitysten avulla. Huolehdi myös älypuhelimesi ja mobiililaitteesi suojaamisesta mm. lukituskoodilla. Asenna tietokoneeseen ja mobiililaitteeseen vain ne ohjelmat,joita tarvitset.
  11. Älä käytä muistitikkua tiedostojen ensisijaisena tai ainoana tallennuspaikkana. Jos tallennat tikuille arkaluonteista materiaalia, hanki tiedot salakirjoittava muistitikku.
  12. Jos tulostat yhteiskäytössä olevalle kirjoittimelle, nouda tuloste heti tulostamisen jälkeen.
  13. Jos epäilet tietoturvarikkomusta tai järjestelmän väärinkäyttöä, ota yhteyttä tietoturvapäällikköön.
  14. Kun työsuhteesi päättyy, sovi esimiehesi kanssa yliopistolle tarpeellisten työaineistojen luovuttamisesta.