Verkkovideotallenteiden pikaeditointi QuickTime Pro -ohjelmalla

Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka miksaus- ja lähetysohjelmisto Wirecastilla tuotettuja verkkovideotallenteita (H.264-pakattuja mov-tiedostoja) voidaan nopeasti editoida QuickTime Pro -ohjelmalla ja viedä MPEG-4-muotoon.

Tarkoitus

Tämä on ohje verkkovideon tekemiseksi Moniviestimeen sopivaan muotoon QuickTime Pro -ohjelmalla.

QuickTime Pro on ilmaisesta Quick Time -ohjelmasta lisenssikoodin avulla päivittyvä ohjelma (hinta n. 50 €).

QuickTime Prolla on mahdollista:

• poistaa "turhat" kohdat videotallenteen alusta ja/tai lopusta

• jakaa video useampaan osaan sekä

• Tallentaa video Moniviestimeen sopivaan suoratoistettavaan MPEG-4-muotoon.

Esivaatimukset

Tarvitset QuickTime Pro-ohjelmiston (versio 7+). Eli käytännössä ilmaisen QuickTime 7-ohjelmiston ja siihen lisenssiavaimen.

Kohta kohdalta

Wirecast tallentaa kannettavalla MacBook-tietokoneella videotiedostot Movies-kansioon (Tuplaklikkaa työpöydän oikeasta yläkulmasta Macintosh HD > Movies). Tuplaklikkaa sitä mov-tiedostoa, jota haluat käsitellä, niin se aukeaa QuickTime Pro -ohjelmaan. Video avautuu tämännäköiseen ikkunaan:

quicktime-videoikkunaesimerkki

Videoruutua voi suurentaa oikeasta alakulmasta vetämällä. Kuva menee suttuisemmaksi, mutta oikeiden leikkauskohtien etsiminen on helpompaa

Kun hiiren nuolen vie aikajanan päälle, janan alapuolelle ilmestyy kaksi merkkiä. Niillä merkataan leikkauskohdan alku ja loppu. Merkkejä voi raahata hiirellä tai sitten voi liikuttaa palkin yläpuolella olevan merkin haluttuun kohtaan ja painaa näppikseltä I (= inpoint, aloituskohta) ja O (= outpoint, lopetuskohta). Merkkien väliin jäävä tummempi alue on se, joka jää jäljelle leikkauksen jälkeen.

quicktime-leikkaus

Sen jälkeen kopioidaan valittu alue (Cmd-näppäin ⌘ + C tai ylävalikosta Edit --> Copy), avataan uusi ikkuna (Cmd-näppäin ⌘  + N tai ylävalikosta File > New Player) ja liitetään äsken kopioitu pätkä (Cmd-näppäin ⌘  + V tai ylävalikosta Edit --> Paste).

Tämän jälkeen leikattu ja liimattu videonpätkä (Untitled) pitää eksportata MPEG-4 -muotoon. Valitse ylävalikosta File --> Export (myös Cmd-näppäin ⌘  + E toimii). Anna aukeavassa ikkunassa videollesi nimi ja valitse Export -kohtaan movie to MPEG-4. Sen jälkeen klikkaa Options... -nappulaa.

mp4-pakkauksen export-asetukset

Tarkista, että avautuvassa uudessa ikkunassa asetukset ovat kuten seuraavissa kuvissa, klikkaa OK ja Save. Odota, että exporttaus on valmis ja siirrä tehty mp4-tiedosto Moniviestimeen.

mp4-pakkauksen videoasetukset

Ääniasetukset

mp4-pakkauksen ääniasetukset

Suoratoistoasetukset (Streaming):

mp4-pakkauksen suoratoistoasetukset

Lisätietoja

moniviestin.jyu.fi