Yliopiston langaton verkko ja RF-säteily

Käytetyt taajuusalueet ovat 2,4 Ghz (suurin lähetysteho <= 100 mW EIRP) ja 5 Ghz (suurin lähetysteho <= 200 mW EIRP).

Langattoman verkon laitteiden teho on säädeltyä ja laitteet täyttävät Euroopan ja Suomen viranomaismääritykset. WLAN-laitteiden teho jää merkittävästi alhaisemmaksi kuin esimerkiksi matkapuhelinten tyypillisesti käyttämät lähetystehot.

Langattoman verkon käyttämät radiotaajuudet kuuluvat kaupungeissa tänä päivänä käytännössä kaikkialla. Kerrostalojen asunnoissa on käytössä tukiasemia vastaavilla tehoilla kuin toimistoympäristöissäkin, monesti kuitenkin huomattavasti tiheämmin asennettuina.

Yliopiston WLAN-verkossa käytetään pääasiassa Cisco Systemsin tukiasemia.

Langattoman verkon tehonsäätö

Yliopiston langaton verkko on keskitetysti hallittu ja automaattisesti säätyvä järjestelmä, joka optimoi kokonaisuutta aina käytettyyn tehoon per tukiasema säätäen tehoa energiatehokkuuden ja kuuluvuuden kannalta parhaaksi mahdolliseksi paikka- ja tilannekohtaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että langaton verkko jo nykyisellään pyrkii välttämään tarpeetonta säteilyä omalta osaltaan käytetyn tekniikan suomissa rajoissa.

Verkon suunnitteluperiaatteet ja tukiasemien sijainnit

Yliopiston toiminnan kannalta on tavoitteena mahdollisimman kattava ja tasokas WLAN-verkon toiminta. Tukiasemien sijainti määräytyy radioverkkosuunnittelun perusteella siten, että verkon kuuluvuus tiloissa on mahdollisimman kattava ja laadukas.

Radioverkkosuunnittelu määrää tukiasemien sijaintipaikat. Tästä syystä tukiasemia ei voi siirtää tai sjoittaa esteettisillä tai muilla perusteilla, vaan sijaintipaikat määräytyvät ensi sijaisesti radioverkon toiminnan kannalta optimaalisiin paikkoihin.

Lähteitä

Väestön altistuminen radiotaajuisille kentille Suomessa (http://www.stuk.fi/julkaisut/tr/stuk-tr5.pdf )

STUK: kysymys WLAN-säteilystä (http://www.stuk.fi/ajankohtaista/ukk/kodin_sateilevat_laitteet/tietokoneet_ja_wlan/fi_FI/tk_wlan2/ )

Wireless Systems and RF Safety Issues (http://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/wireless/aironet-1200-access-point/prod_white_paper09186a0080088791.html )