IT-palvelut - Ohjeet

Tietoturva

IT-palveluiden ohjeet opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Tässä osiossa…

Opiskelijan tietoturvan pikaohje
Vastaat tunnuksesi käytöstä, älä käytä yliopiston salasanoja muualla, varo kalastelua, älä hukkaa omistusoikeuttasi
Tietoturvan pikaohje henkilöstölle
Käytä työnantajan laitteita, älä käytä yliopiston salasanaa muualla, varo kalastelua, suojaa kotikoneesi
Epäiletkö haittaohjelmatartuntaa tai tietoturvarikkomusta?
Toimintaohjeita haittaohjelmien ja väärinkäytöksien selvittelyyn.
Lisätietoja ja linkkejä
Tarkempia ohjeita ja lisätietoja turvallisesta netin käytöstä.
Tietoturvan yhteystiedot
Tietoturvaa koskevissa asioissa ota yhteyttä tietoturvapäällikköön.

Internetissä toiminta

Käytä vahvoja salasanoja ja pidä ne salassa
Käytä yliopiston salasanaa vain yliopistolla.
Sosiaalisen median 10 ohjetta
Käytä sosiaalista mediaa ja muita verkkopalveluita viisaasti. "Netillä on pitkä muisti".
Varo avoimia langattomia verkkoja ja julkisia koneita
Cisco VPN -yhteysohjelman palomuurin poistaminen käytöstä
Yhteensopivuusongelmat F-Secure-virustorjuntaohjelmiston ja VPN-yhteysohjelman kanssa voivat aiheuttaa ongelmia yhteyden muodostamisessa. Tässä ohjeessa kerrotaan, miten Cisco VPN -yhteysohjelmasta otetaan palomuuri pois käytöstä Windows XP:ssä. F-Secure -virustorjuntaohjelmassa verkkoyhteyden suojaustasoksi pitää valita taso Toimisto, taso Koti on liian rajoittava ja voi estää Cisco VPN -yhteysohjelman toiminnan.
Evästeiden ja muiden henkilökohtaisten tietojen poistaminen Firefox-selaimesta
Selain tallentaa kohtalaisen paljon tietoa käyttäjän internet-selailusta. Nämä henkilökohtaiset tiedot onkin hyvä tyhjentää aika ajoin ja erityisesti silloin, jos kone ei ole jatkuvasti ainoastaan omassa käytössä. Tässä ohjeessa opastetaan tietojen poistaminen Mozilla Firefox -selaimesta.

Omat laitteet

Pidä oma tietokoneesi terveenä ja toimivana
Olet oman tietokoneesi ylläpitäjä. Seuraa koneesi toimintaa ja huolehdi sen tietoturvasta.
Huolehdi mobiililaitteesi turvallisuudesta
Neuvoja kännyköiden, tablettien ja vastaavien suojaamiseen.
USB-muistitikun käyttösuosituksia
USB-muistitikku on hyvä väline tietojen siirtoon. Näillä ohjeilla saat tiedot pysymään tallessa.
Virustorjunta (Microsoft Security Essentials)
Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman asentamiseen ja aikaisemman virustorjuntaohjelman poistamiseen. Ohjeessa on käytetty esimerkkinä Windows 7 -käyttöjärjestelmää, mutta ohje soveltuu myös muille Windows-käyttöjärjestelmille.

Säännöt

Tietojärjestelmien käyttösäännöt
Jyväskylän yliopiston hallitus vahvisti kokouksessaan 15.3.2006 sähköpostin käsittelysäännöt, tietojärjestelmien käyttösäännöt ja tietotekniikkarikkomusten seuraamuskäytännön sekä siihen liittyvän seuraamusasteikot. Muut säännöt on hyväksytty yliopiston tietohallinnon johtoryhmässä.
Sähköpostisääntöjen sovellusohje
Sovellusohje sähköpostisäännölle. Tässä sovellusohjeessa annetaan joitakin tarkentavia esimerkkejä Sähköpostin käsittelysäännöissä esitettyihin asioihin. Sovellusohjeen esimerkit eivät muodosta täydellistä luetteloa sallituista tai kielletyistä toimista eivätkä ne muuta varsinaista sääntöä miltään osin. Sähköpostin käsittelysäännöt löytyvät kokonaisuudessaan Manuaalit-osastolta.
Tekijänoikeudet
Kerrotaan lyhyesti, millaista materiaalia verkkoon saa ja ei saa laittaa.