Tutoriaalit

Yksityiskohtaiset, monisivuiset tutoriaalit.
Kohderyhmät
Opiskelija
Henkilökunta
Vierailija
Kaikki

Opiskelija

Yleistä

Uuden opiskelijan tietopaketti
Tähän ohjeeseen on koottu uudelle opiskelijalle tärkeitä tietoja, linkkejä palveluihin jne.
Verkko-oppimateriaalin sijoituspaikat
Tässä kuvataan Jyväskylän yliopistossa tarjolla olevat kurssisivustojen ja/tai verkko-oppimateriaalin sijoituspaikat

Ohjelmistot: Office 365

O365:n käytön abc
Tutoriaali Office365 sovellusten käyttämiseen. HUOM: Julkisessa pilvipalvelussa EI saa käsitellä tietosuojattua materiaalia kuten henkilötietoja, opintosuorituksia tai kurssisuoritusten arviointeja! Tallenna siis tietosuojattu materiaali Jy:n järjestelmiin.

Opiskelua tukevat järjestelmät

Tukipyynnön tekeminen
Selkeä ja oikeaan paikkaan toimitettu tukipyyntö nopeuttaa tukipyynnön käsittelyä, joten kannattaa panostaa tukipyynnön tekemiseen. Tässä ohjeessa opastetaan hyvän tukipyynnön salat.

Työasema

Levykiintiöt
Tässä kerrotaan kuinka paljon opiskelijalla tai henkilökunnalla on levytilaa käytössä eri palveluissa, kuten sähköpostissa.

Video ja videoneuvottelu: Videoeditointi

Digitaalinen videoeditointi
Digitaalinen videoeditointi on nopeaa ja yksinkertaista, mutta vaatii hieman harjoittelua.

WWW-sivut: Kotisivut

Henkilökohtaiset kotisivut
Tietopaketti opiskelijoille ja henkilökunnalle omien kotisivujen julkaisemiseksi users.jyu.fi -palvelimella.
WWW-sivut ainejärjestöille, edustajistoille ja osakunnille (groups.jyu.fi)
Web-osoite groups.jyu.fi on tarkoitettu ylioppilaskunnan alaisuudessa toimivien yhteisöjen (ainejärjestöt, edustajistot ja osakunnat) sivustoille.
Levykiintiöt
Tässä kerrotaan kuinka paljon opiskelijalla tai henkilökunnalla on levytilaa käytössä eri palveluissa, kuten sähköpostissa.

Henkilökunta

Yleistä

Verkko-oppimateriaalin sijoituspaikat
Tässä kuvataan Jyväskylän yliopistossa tarjolla olevat kurssisivustojen ja/tai verkko-oppimateriaalin sijoituspaikat
Uuden työntekijän IT-abc
Yhteenvetoa uudelle yliopiston työntekijälle tärkeimmistä IT-työkaluista ja miten saat ne käyttöösi

Ohjelmistot

TVT-taidot rooleittain (osaamisprofiilit)
Mitkä tieto- ja viestintätekniikataidot ovat olennaisia ja tukevat arkityötä rooleittain: tutkijat, opettajat, toimistotyöntekijät/muu tukihenkilöstö sekä johtajat/esimiehet? Mitä tvt-osaamista tulisi olla yksikön tasolla osalla? Yhteenvetoa IT-palveluiden rakentamien tvt-osaamisprofiilien mukaisesta koulutustustarjonnasta.

Ohjelmistot: Office 365

O365:n käytön abc
Tutoriaali Office365 sovellusten käyttämiseen. HUOM: Julkisessa pilvipalvelussa EI saa käsitellä tietosuojattua materiaalia kuten henkilötietoja, opintosuorituksia tai kurssisuoritusten arviointeja! Tallenna siis tietosuojattu materiaali Jy:n järjestelmiin.

Opiskelua tukevat järjestelmät

Tukipyynnön tekeminen
Selkeä ja oikeaan paikkaan toimitettu tukipyyntö nopeuttaa tukipyynnön käsittelyä, joten kannattaa panostaa tukipyynnön tekemiseen. Tässä ohjeessa opastetaan hyvän tukipyynnön salat.

Tietoverkot ja etäyhteydet

Tilaisuuksien ja tapahtumien verkkoyhteydet ja -järjestelyt
Mikäli yliopiston omiin tilaisuuksiin tarvitaan väliaikaisia verkkoyhteyksiä tai -järjestelyjä esimerkiksi ulkopuolisia esiintyjiä varten, ne järjestetään IT-palvelujen kautta. Langattoman verkon kuuluvuusalueella on käytettävissä vierailijaverkko (Jyu-guest) yliopiston vierailijoita varten. Yliopistosta riippumattomien ja kaupallisten toimijoiden yhteydet hoidetaan Kampusdatan kautta.

Tietoverkot ja etäyhteydet: Palvelujen etäkäyttö

Citrix XenApp ja hallinnon sovellusten käyttö
Citrix XenApp -palvelu tarjoaa laiteriippumattoman tavan käyttää hallinnon sovelluksia kuten ESS, Rondo, SAP ja SoleTM erilaisilla laitteilla ja etäyhteyksin ilman VPN-yhteyttä.

Työasema

Levykiintiöt
Tässä kerrotaan kuinka paljon opiskelijalla tai henkilökunnalla on levytilaa käytössä eri palveluissa, kuten sähköpostissa.

Työasema: Windows

Software Centerin käyttö henkilökunnan Windows 7 -työasemilla
Software Centerin käyttö henkilökunnan Windows 10 -työasemilla
Software Centerin käyttö henkilökunnan Windows 10 -työasemilla

Video ja videoneuvottelu: Verkkovideo

Video-opetuksen toteutus
Ohjeita videoidun luennon tai vastaavan opetustilaisuuden toteuttamiseksi.

Video ja videoneuvottelu: Videoeditointi

Digitaalinen videoeditointi
Digitaalinen videoeditointi on nopeaa ja yksinkertaista, mutta vaatii hieman harjoittelua.

WWW-sivut: Kotisivut

Henkilökohtaiset kotisivut
Tietopaketti opiskelijoille ja henkilökunnalle omien kotisivujen julkaisemiseksi users.jyu.fi -palvelimella.
Levykiintiöt
Tässä kerrotaan kuinka paljon opiskelijalla tai henkilökunnalla on levytilaa käytössä eri palveluissa, kuten sähköpostissa.

Vierailija

Tilaisuuksien ja tapahtumien verkkoyhteydet ja -järjestelyt
Mikäli yliopiston omiin tilaisuuksiin tarvitaan väliaikaisia verkkoyhteyksiä tai -järjestelyjä esimerkiksi ulkopuolisia esiintyjiä varten, ne järjestetään IT-palvelujen kautta. Langattoman verkon kuuluvuusalueella on käytettävissä vierailijaverkko (Jyu-guest) yliopiston vierailijoita varten. Yliopistosta riippumattomien ja kaupallisten toimijoiden yhteydet hoidetaan Kampusdatan kautta.

Kaikki

Mobiililaitteet ja puhelimet: Omat mobiililaitteet

Langaton paikallisverkko Nokian Symbian^3 & N9 Meego -älypuhelimilla
Langattomaan WLAN-verkkoon kirjautuminen Nokian Symbian 3 ja vanhemmilla älypuhelimilla.

Ohjelmistot: Kuvankäsittely

Kuvankäsittelyn perusteet IrfanView-ohjelmalla
Kuvankäsittelyn perusteet, kuvakoot, kuvan pienentäminen verkkoon sopivaksi yms.

Tietoverkot ja etäyhteydet: Palvelujen etäkäyttö

Macintosh & verkkolevyjen etäkäyttö
Verkkolevyjä voidaan käyttää tiedostojen siirtämiseen sftp-etäyhteyksin tai mappaamalla verkkolevy näkymään kuin paikallinen levy.

Tietoverkot ja etäyhteydet: VPN

Macintosh & verkkolevyjen etäkäyttö
Verkkolevyjä voidaan käyttää tiedostojen siirtämiseen sftp-etäyhteyksin tai mappaamalla verkkolevy näkymään kuin paikallinen levy.
Kotikoneelta yliopiston verkkoon: VPN-yhteys Windowsilla
Kotikoneelta yliopiston verkkoon: VPN-yhteys Macintoshilla
Kotikoneelta yliopiston verkkoon: VPN-yhteys Linuxilla

Tietoverkot ja etäyhteydet: WLAN

Langaton paikallisverkko (WLAN) Macintoshilla
Langattomaan paikallisverkkoon kirjautuminen Macintoshilla
Langaton verkko (WLAN) Windowsilla
Yliopiston langattoman verkon käyttö Windows-käyttöjärjestelmällä. Verkkoon kirjautumisessa käytetään Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa.
Langaton paikallisverkko Nokian Symbian^3 & N9 Meego -älypuhelimilla
Langattomaan WLAN-verkkoon kirjautuminen Nokian Symbian 3 ja vanhemmilla älypuhelimilla.
Langaton (WLAN) vierailijaverkko
Langaton vierailijaverkko Jyväskylän yliopistossa: käyttöohje, vierailijaverkon käyttäjät, tunnusten myöntäminen

Työasema: Mac

Langaton paikallisverkko (WLAN) Macintoshilla
Langattomaan paikallisverkkoon kirjautuminen Macintoshilla
Macintosh & verkkolevyjen etäkäyttö
Verkkolevyjä voidaan käyttää tiedostojen siirtämiseen sftp-etäyhteyksin tai mappaamalla verkkolevy näkymään kuin paikallinen levy.

Video ja videoneuvottelu: Videoeditointi

Videoeditointi Windows Live Movie Makerilla
Videoeditoinnin perusteet Windows Live Movie Maker (Elokuvatyökalu) -ohjelmalla.
Videoeditointi Premiere Elements:lla
Videoeditoinnin perusteet Adobe Premiere Elements -ohjelmalla.

WWW-sivut

RSS-syötteiden käyttäminen
Tässä oppaassa kerrotaan mitä tarkoittavat RSS-syötteet, miten niitä voidaan käyttää ja miten RSS-tekniikkaa hyödynnetään Jyväskylän yliopiston järjestelmissä.