Macintosh & verkkolevyjen etäkäyttö sftp-yhteyksin

Tiedostojen siirto sftp-ohjelmilla U/W -verkkolevyjen ja etäkoneen välillä. Esimerkkiohjelmana Cyberduck.

Macintoshiin on vapaasti saatavilla useitakin sftp-tiedostonsiirtoa käyttäviä ohjelmia kuten Cyberduck ja FileZilla. Sftp-tiedostonsiirron etuna on, että tiedostojen siirtämiseen ei tarvita VPN-yhteyttä. Tiedostojen siirtäminen kotikoneen ja verkkolevyjen välillä käy vastaavalla tavalla kuin verkkolevy olisi mapattu (eng. mounted) kotikoneeseen. Cyberduckin voi ladata ja asentaa ilmaiseksi täältä:

https://itunes.apple.com/us/app/cyberduck/id409222199?ls=1/appstoremt=12

Ohjelman käytöstä U- ja W-verkkolevyjen tiedostojen siirrossa

cyber1

Yhteys verkkolevylle Cyberduck-ohjelmalla. Valitaan SFTP-suojattu tiedonsiirto, ei pelkkä FTP.
Ensimmäisellä kirjautumiskerralla napsauta painikeesta Uusi yhteys. Kuvassa punaisella alleviivattu.
Palvelimen nimi jalava.cc.jyu.fi, portin numero 22. Näiden tietojen lisäksi käyttäjätunnus
(esimerkissä saarinen) ja tunnuksen salasana. Laita ruksi kohtaan Lisää avainnippuun,
jos haluat ohjelman muistavan salasanasi.

Vasemassa ylänurkassa punaisen viivan alapuolella on kirjan kuva. Kirjan kuvaketta napsauttamalla,
kirjainmerkit näkyvät tai poistuvat näkyvistä. Oletuksena kirjainmerkit näkyvät ja niitä on
muutama valmiina, kun ohjelmaa käyttää ensimmäisen kerran. Kirjanmerkeistä lisää myöhemmin.

cyber2

Onnistuneen kirjautumisen jälkeen ohjelman ikkunassa on käyttäjän U-levyn sisältö. Hakemistossa ja sen alikansioissa voidaan hiiirtä
ja kohdistinta käyttäen liikkua kuten Macintoshin tiedostokansioissa.

cyber3

Oletuksena Cyberduck ja muut sftp-yhteysohjelmat kirjautuvat käyttäjän U-verkkolevylle.

W-levylle siirrytään ohjelman Siirry-valikon "Siirry kansioon" -valinnan avulla.
Avautuvaan ikkunaan kirjoitetaan osan "autohome" tilalle "wwwhome" ja valitaan siirry.

Jos html-hakemistoon yrittää siirtyä jollain muulla tavalla, voi siirtyminen olla vaikeaa,
jos ei tarkkaan tiedä mitä on tekemässä.

cyber4

Kuvassa punaisella alleviivattu osa on muutettu ja napsautetaan Siirry-painiikkeesta.
Esimerkissä käyttäjätunnus on "saarinen", mutta toiminta on vastaava kaikilla tunnuksilla.

cyber5

Punaisella alleviivattu html-kansio on käyttäjätunnusta tunnus vastaava kotihakemisto (http://users.jyu.fi/~tunnus).

Käyttäjän W-levylle ja maailmalle näkyvät tiedostot ja alikansiot tulevat tähän kansioon.

cyber6

Edellisen kuvan tilanteesta on päästy tähän, kun edellä on napsautettu html-kansiota.

Tiedostojen ja kansioiden siirtäminen U- ja W-verkkolevyille

cyber-tiedosto

Tiedostoja ja kansioita voidaan siirtää Cyberduck-ohjelman Tiedostovalikon avulla (Vie on vienti omalta koneelta verkkolevylle
ja Tuo vastaavasti siirto verkkolevyltä omalle koneelle.

Siirtäminen on mahdollista myös raahaamalla kotikoneen mistä tahansa kansiosta Cyberduck-ohjelman ikkunassa olevaan
html-kansioon tai sen alikansioihin
. Silloin ei tarvitse käyttää edellä mainittua Tiedosto-valikkoa. Jälkimmäinen menettely on
käytännössä sama kuin kotikone olisi mapattu verkkolevyyn.

Vinkkejä Cyberduck-ohjelman käyttöön

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla ohjelma antaa ilmoituksen tuntemattomasta isäntäavaimesta. Hyväksy tähän liittyvä kysymys. Toiminta on samanlainen Windowsin WinSCP-ohjelman kanssa. Ohjelma voi kysyä myös, että avataanko sftp-linkit Cyberduck-ohjelmalla. Tämän voi
harkintansa mukaan hyväksyä.

Ohjeen ensimmäisessä kuvassa on ruksausvaihtoehto "Lisää avainnippuun". Tällä valinnalla ohjelma muistaa käyttäjän salasanan.

Cyberduck-ohjelman valikosta Kirjainmerkki, voidaan hallita kirjainmerkkejä. Kun yhteys etälevylle on muodotettu
ja mahdollisesti tiettyyn hakemistoon, niin muodotettu yhteys voidaan kirjautumistunnuksineen ja hakemistopolkuineen tallettaa
ohjelman kirjainmerkiksi. Kaksoisnapsautus talletettuun kirjainmerkkiin muodostaa yhteyden automaattisesti verkkolevylle ja haluttuun hakemistoon. Tämä on kätevää, jos yhteys verkkolevylle tarvitaan toistuvasti.