RSS-syötteiden käyttäminen

Huomaa: Tämä on tulostusnäkymä, jossa kaikki oppaan sivut ovat yhdellä sivulla. Sivutettu versio on saatavillä täältä.

Tässä oppaassa kerrotaan mitä tarkoittavat RSS-syötteet, miten niitä voidaan käyttää ja miten RSS-tekniikkaa hyödynnetään Jyväskylän yliopiston järjestelmissä.

Mitä tarkoittaa RSS

RSS (lyhenne sanoista Really Simple Syndication) on joukko verkkosyötemuotoja, joita käytetään usein päivittyvän digitaalisen sisällön julkaisemiseen.

RSS:n määritelmä

"RSS (lyhenne sanoista Really Simple Syndication) on joukko verkkosyötemuotoja, joita käytetään usein päivittyvän digitaalisen sisällön julkaisemiseen. Tällaista sisältöä ovat esimerkiksi blogit, uutiset ja podcastit.

RSS-sisällön käyttäjät käyttävät ohjelmia, joita kutsutaan lukijoiksi tai lukijaohjelmiksi. Käyttäjä tilaa syötteen antamalla lukijalleen linkin syötteeseen, jonka lukijaohjelma voi sitten tarkistaa uuden sisällön varalta. Jos uutta sisältöä on tullut edellisen tarkistuksen jälkeen, lukijaohjelma hakee kyseisen sisällön ja näyttää sen käyttäjälle. Erillisten lukijaohjelmien, kuten Amphetadeskin, Akregatorin ja Bloglinesin lisäksi RSS-syötteitä voi lukea mm. Firefox-, Safari- ja Internet Explorer -selaimilla.

RSS-muodot määritellään XML-kielellä (datamuotojen yleinen määritelmä). RSS antaa tietonsa XML-tiedostona, jota kutsutaan "RSS-syötteeksi", "verkkosyötteeksi" tai "RSS-kanavaksi". Lukijaohjelma kääntää XML-tiedoston ihmiselle selvempään muotoon."

Lähde: wikipedia

RSS käytännössä lyhyesti

Yksinkertaisimmillaan RSS-syötteiden hyötykäyttö voi tapahtua nettiselaimessa (esim. Firefox) tai syötteenlukijassa (Inoreader). Useilla sivuilla näkyy esim. uutislistojen ohessa RSS-kuvake, jota klikkaamalla saa selaimeen johonkin kohtaan näkyville automaattisesti päivittyvän uutislistan haluamaltaan sivulta.

RSS-feedin tilausnappi