VPN yhteyden asennus ja käyttö

VPN-yhteysohjelmalla voit ottaa yhteyden yliopiston verkkoon ja päästä siten etänä käsiksi eri palveluihin, jotka on sidottu suoraan yliopiston verkkoon. VPN mahdollistaa esimerkiksi verkkolevyjen (esim. U-asema) käyttämisen kotikoneelta. Tässä ohjeessa käydään läpi kuinka VPN-yhteys asennetaan ja yhdistetään Linux-tietokoneella. Ohjeessa käytetään esimerkkinä Ubuntua.

1. VPN-yhteyden asentaminen: Asenna "openconnect" ja "network-manager-openconnect" paketit:

Avaa terminaali (löytyy hausta nimellä "terminal") ja asenna paketit kirjoittamalla komennot:

• sudo apt-get install openconnect
  • sudo apt-get install network-manager-openconnect
  • (mahdollisesti myös) sudo apt-get install network-manager-openconnect-gnome

Anna tietokoneen salasana kysyttäessä.

2. VPN-yhteyden asetukset

Avaa valikko, josta pääsee verkkoasetuksiin. Ubuntussa valikko löytyy oikeasta ylänurkasta painikkeena, jossa näkyy nuoli ylöspäin ja alaspäin:

Valitse "Edit Connections"

Valitse sen jälkeen "Add"

Valitse listasta VPN-yhteyksien alta "Cisco AnyConnect Compatible VPN (openconnect)" ja klikkaa "Create..."

Anna asetuksiksi seuraavat:

• Connection name: University of Jyväskylä VPN (tai mitä tahansa muuta)
  • Gateway: vpn.jyu.fi

Valitse sen jälkeen "Save"

3. VPN-yhteyden muodostaminen

Valitse verkko-valikosta "VPN Connections" -> "University of Jyväskylä VPN"

Klikkaa oikealla näkyvää kuvaketta aloittaaksesi VPN-yhteyden muodostamisen.

Valitse "Group" -kohtaan pudotusvalikosta:

• student mikäli olet opiskelija
  • staff mikäli olet henkilökuntaa
  • affiliate kaikissa muissa tilanteissa

Kirjoita "Username" + "Password" kenttiin JY:n käyttäjätunnus + salasana, ja klikkaa sen jälkeen "Login".

Hetken kuluttua VPN-yhteys muodostuu.

Kun lopetat työskentelyn, muista sammuttaa VPN yhteys valitsemalla valikosta "VPN Connections" -> "Disconnect VPN"