IT-palvelut

Videonauhuri

Optiman ääni‐ ja videonauhurilla voit nauhoittaa suoratoistettavan mediatiedoston (joko ääni‐ tai videotiedoston). Tässä ohjeessa opastetaan videotallenteen luominen.

Huom! Videotyökalulle on varattu vain 5GB tallennustilaa ympäristöä kohden. Käytä videotyökalua vain lyhkäisissä videotervehdyksissä. Kaikki muu videomateriaali kannattaa tehdä jollain toisella ohjelmalla ja tallentaa Moniviestimeen.


Huom! Jotta voit tehdä videotallenteita, sinulla on oltava webkamera kytkettynä tietokoneeseesi. Tarkista myös ettei webkamera ole minkään toisen sovelluksen käytössä samaan aikaan.

Optiman videonauhurin käyttötapoja

Optiman videonauhurilla voi tehdä videotallenteita Optima-työtilaan. Videotallenteen maksimipituus on 10 minuuttia. Tallenne on katsottavissa siinä työtilassa (kurssilla), johon se on luotu, tai voit halutessasi siirtää tai kopioida sen toiseen työtilaan. Videoihin on myös mahdollista kirjoittaa kommentteja. Lue tiivistelmä JY:n verkkovideovälineistä: mikä sopii sinun käyttötarkoituksiisi! Videonauhurin lyhyen esittelyn löydät myös IT-palveluiden webinaaritallenteesta.

Videonauhurilla opettaja voi esimerkiksi tallentaa tervehdyksen, ohjeita tai palautetta kurssilaisille. Opettaja voi myös teettää opiskelijoilla lyhyitä videopätkiä jotka kukin opiskelija taltioi omalta koneeltaan webkameran ja kuulokemikrofoniyhdistelmän avulla. Opiskelija voi esimerkiksi pitää esitelmän tai tallentaa vuorovaikutustilanteen kuten haastattelun. Optiman videonauhuria on mielekästä käyttää silloin, kun Optimaa muutenkin hyödynnetään kurssilla ja opettaja haluaa itse tehdä tai teettää opiskelijoilla lyhyitä videopätkiä jotka taltioidaan webkameralla.

Huomaathan, että jos käytössäsi on useita vuosia vanha Optima-työtila, eivät kaikki uusimmat työkalut automaattisesti näy työtilassasi uusi objekti -listassa. Katso ohjeesta miten saat itse lisättyä työkaluja käyttöösi.

Lyhyt ohjevideo video- ja ääninauhurin käytöstä.

(Ohje on tehty JAMK:n Optimassa, mutta se toimii myös JY:n Optimassa)

Videotallenteen tekeminen

  1. Klikkaa uusi objekti
  2. Klikkaa Ääni- ja videonauhuri

optima-video-1

  1. Valitse Videonauhuri.

optima-video-2

  1. Nauhuri kysyy sinulta lupaa käyttää tietokoneen kameraa ja mikrofonia, hyväksy niiden käyttö klikkaamalla Allow-painiketta.
  2. Klikkaa punaista nauhoita-painiketta aloittaaksesi nauhoituksen.

optima-video-3

  1. Pysäytä nauhoitus tarvittaessa kesken nauhoituksen Pysäytä-painikkeesta tai lopeta nauhoitus Lopeta -painikkeesta.

optima-video-4-1

  1. Kun lopetat nauhoittamisen voit katsella nauhoituksen (Esikatselu-painike) ja / tai julkaista sen Optimaan tai poistaa nauhoituksen.

optima-video-5

 1. Jos julkaiset nauhoituksen, määrittele seuraavassa ikkunassa mediatiedosto-objektin nimi ja asetukset.

optima-video-6

Kommentin lisääminen Optiman videonauhurilla tehtyyn tallenteeseen

Kommentointi laitetaan erikseen päälle videotallenteen asetuksista. Voit tehdä tämän joko heti tallentamisen jälkeen tai muuttamalla videon asetuksia jälkikäteen.

Kommentointimahdollisuuden lisääminen tallenteeseen heti tallenteen tekemisen jälkeen

  1. Kun olet nauhoittanut videotallenteen, paina Julkaise

optima-video-5

 1. Kirjoita nimi-kohtaan tallenteelle kuvaava nimi (esim. "opettajan tervehdys")
 2. Valitse asetuksista kohta Tallenteiden kommentointi käytössä
 3. Tallenna klikkamalla OK

optima-video-6-1

  Kommentointimahdollisuuden lisääminen tallenteeseen jälkikäteen

  1. Klikkaa vasemmasta reunasta tallenteen nimeä
  2. Avaa keskeltä asetukset-välilehti
  3. Laita rasti ruutuun Tallenteiden kommentointi käytössä
  4. Tallenna klikkamalla OK

  optima-video-9

   Kommentin lisääminen videotallenteeseen

   1. Avaa video klikkamalla videon nimeä vasemmasta reunasta.
   2. Videonäkymä aukeaa keskelle Optima-näkymää. Paina play-painiketta keskeltä videoruutua, jotta video lähtee pyörimään.
   3. Kun video on kohdassa, johon haluat lisätä kommentin, paina pause-painiketta. Kirjoita kommenttisi videoruudun alla näkyvään Kommentti-kohtaan. Aikajanasta voit määritellä, minkä ajan kommentti näkyy korostettuna videon katsojalle: esim. 1:03-1:52 (aika minuutteina ja sekunteina videon alusta).
    1. Kommentti ilmestyy näkyviin videon katsojalle alkaen kohdasta 1:03 ja näkyy videon loppuun saakka.
    2. Kommentti näkyy videon katsojalle korostettuna aikavälillä 1:03-1:52.
   4. Tallenna kommenttisi klikkaamalla Tallenna.

   optima-video-10