IT-palvelut

QR-koodin käyttäminen ja tekeminen

Tässä ohjeessa käydään läpi miten QR-koodia voidaan käyttää.

QR- eli Quick Response -koodi on perusajatukseltaan samankaltainen kuin normaali viivakoodi. Viivakoodin verrattuna se kuitenkin sisältää informaatiota sekä pysty- että vaakasuunnassa. Teknisessä mielessä se siis pystyy sisältämään enemmän dataa kuin tavallinen viivakoodi. QR-koodia voidaan käyttää esimerkiksi mobiilikäyttäjän ohjaamiseksi haluttuun verkko-osoitteeseen.

QR-koodin lukeminen

QR-koodi luetaan esimerkiksi kännykällä, johon on asennettu QR-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma. Laitteessa olevan kameran ja verkkoyhteyden avulla ohjelma tulkitsee QR-koodin, ja ohjaa käyttäjän automaattisesti esimerkiksi johonkin verkko-osoitteeseen.

Jos laitteessasi on verkkoyhteys ja siihen on asennettu QR-koodin lukija, voit kokeilla QR-koodin lukemista vaikka tästä! Linkki vie navi.jyu.fi -sivustolle.

QR-kooditesti

QR-koodin tekeminen

Google-haulla löytyy useita QR-koodigeneraattoreita. Perusajatus niissä kuitenkin on sama. Syöttämällä verkko-osoitteen eli URL:n, generaattori tekee osoitteeseen johtavan QR-kuviokoodin. Generaattorin tekemä kuva voidaan kopioida ja liittää haluttuun paikkaan. Esimerkiksi tiedekunnan sivuille johtava QR-koodi voidaan liittää tiedekunnan painettuun mainokseen. Jos tarvitset QR-koodin painotuotteeseen, muista tallentaa se riittävän isona kuvatiedostona. Liian pieni tiedosto ei välttämättä riitä isokokoiseen painotuotteeseen.

Täältä löydät suomenkielisen QR-generaattorin!