Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Seuraavatko ihmiset työpaikkoja vai työpaikat ihmisiä?

Professori Hannu Tervo

Tutkijat ovat jo yli puoli vuosisataa pohtineet aluekasvun perimmäisiä syitä. Kysymys on muna-kana -tyyppisestä kiistelystä – tässä tapauksessa siitä, kumpi tuli ensin, kysyntä vai tarjonta. Samaa on pohtinut Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Hannu Tervo tutkimusryhmänsä kanssa.

Kasvavatko alueet, kun yritykset luovat työpaikkoja ja ihmiset seuraavat perässä? Vai etsivätkö ihmiset elämiseen laatua ja hakeutuvat mukaville alueille, jolloin yritykset seuraavat perässä saadakseen työntekijöitä ja tarjotakseen palveluita kasvaneelle väestölle?

Tähän pohdintaan on tarttunut ryhmä pohjoismaalaisia taloustieteilijöitä, joista yksi on Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Hannu Tervo. BEMINE-hankkeeseen liittyvässä tutkimuksessa tarkasteltiin 250 talousaluetta Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. BEMINE on Suomen Akatemian rahoittama strateginen tutkimushanke.

Tutkimus julkaistiin vuoden alussa arvostetussa Regional Studies -journaalissa, ja sen on nostanut esille myös maailmankuulu, muun muassa luovan luokan -käsitteen esille tuonut kaupunkitutkija Richard Florida blogissaan.

– Tutkimus tuo tuoreen näkökulman vanhaan kysymykseen, tarkastellen sitä siitä perspektiivistä, minkälaista työtä ihmiset tekevät: tietotyötä ja luovaa työtä vai perinteisempiä teollisuus- ja palvelualan töitä, Florida kommentoi blogissaan.

Kysymyksen pohtiminen auttaa ymmärtämään kaupunkien kasvuprosesseja ja myös sitä, kannattaako kaupunkien kehittämisessään ensisijaisesti panostaa yritysten toimintaedellytyksiin vai asuinympäristöön ja palveluihin.

– Suomessa kysymystä alueellisen kasvuprosessin luonteesta on analysoitu vain vähän. Jos asiaa kysytään kadunmieheltä tai -naiselta, vastaus lienee jotakuinkin tällainen: ”pysyäkseen leivän syrjässä kiinni täytyy luonnollisesti muuttaa sinne, missä työpaikkoja on”. Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen, Tervo huomauttaa.

Keskimäärin ihmiset ovat seuranneet työpaikkoja. Kuitenkin erityisesti taloudellisen kasvun aikana korkeasti koulutetut, luovat ihmiset määrittävät kehityksen suuntaa, sillä työpaikat seuraavat heitä.

– Lopputulos näyttäytyy kumulatiivisena kasvuprosessina, jossa työpaikka- ja väestökasvu ruokkivat toisiaan. Tämän myös havaitsemme Suomesta, Tervo kertoo.

Etenkin suurilla, dynaamisilla kaupunkialueilla kasvu on tarjontajohteista.  Tietovaltaisessa, luovassa taloudessa työpaikat seuraavat ihmisiä.

– Jo nyt ja vielä enemmän vastaisuudessa osaavat, pitkälle koulutetut ihmiset hakeutuvat heitä miellyttäville alueille. Välitön työn saanti ei ole ratkaisevaa, Tervo toteaa.

Tervon mukaan menestyvän kaupunkialueen tulee olla valmis panostamaan vetovoimansa kehittämiseen.

– Dynaamiset kaupunkialueet voivat tarjota moninaisia kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluja ja ylipäätään urbaanin elämänjuoksun vaatimia hyviä elinympäristöjä.

Professori Hannu Tervo, puh. 050 306 2174, 040 5767 847, hannu.t.tervo@jyu.fi

Richard Floridan blogikirjoitus: https://www.citylab.com/life/2017/05/do-jobs-follow-people-or-do-people-follow-jobs/523296/

Østbye, S., Moilanen, M., Tervo, H. & Westerlund, O.: The Creative Class: do Jobs follow People or do People follow Jobs? http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00343404.2016.1254765

kuuluu seuraaviin kategorioihin:
Navigointi

greypinstr

Tänään

20. syyskuuta 2017, viikko 38, Varpu. (*)

Yhteystietohaku
JSBE Sosiaalisessa mediassa