Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Ansu Saarela | Talousjohtaja / CFO; BAUHAUS Service Center Finland & Estonia

Ansu SaarelaKTM, Kansantaloustiede 2002

 

Mikä oli parasta opinnoissasi?
Jyväskylän yliopistossa opiskelu oli antoisaa ja omalta osaltani parasta oli yliopistosta saatu vapaus suorittaa tutkintoon liittyvät osa-alueet oman poikkeavan aikatauluni mukaisesti. Sivuaineissa tein myös erikoisia valintoja, jotka sovitettiin hienosti tutkintoon. Käytännössä olin täysipäiväisenä opiskelija vain kaksi talvea, sillä työskentelin opintojen välissä 2,5 vuotta Saksassa. Edelleen töissä ollessani saatoin sopia Suomen matkojeni yhteyteen erinäisiä tenttejä, joilla suoritin kursseja.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?
Kansantaloustiedettä pääaineena voisi jo sellaisenaan kuvailla haasteelliseksi.

Mikä sinulle on jäänyt erityisesti mieleen opiskeluajoista?
Jyväskylä on selkeästi opiskelijan kaupunki ja koko kaupungista huokuu positiivinen opiskelijatunnelma myös luentojen ulkopuolella.

Millaisia vinkkejä antaisit opiskelupaikkaa etsiville?
Mikäli haluat hakeutua opiskelemaan Suomessa, niin varsinaisella opiskelupaikalla ei ole merkitystä myöhemmässä työelämässä ja siellä menestymisessä. Kun olen palkkaamassa uusia työntekijöitä, laitan kaikki KTM-tutkinnot samalle linjalle. Toisaalta valitsemasi opiskelupaikka ei kuitenkaan saa olla rajoite kun etsit esimerkiksi kesätyöpaikkaa, joten töitä etsiessä tulee olla joustava siirtymään hetkeksi myös muualle.

Nykyinen työsi ja työnantaja
Olen työskennellyt Suomen ja Viron Bauhausissa 12 vuotta ja näistä viimeiset 10 vuotta talousjohtajana (CFO). Operatiivisen yhtiön lisäksi toimin kiinteistöyhtiöidemme toimitusjohtajana sekä Viron yhtiömme hallituksessa.

Tyypillinen työpäiväsi?
Tyypillistä työpäivää ei tehtäväni monipuolisuudesta johtuen voi suoraan listata. Vähittäiskaupan alasta johtuen voi kuitenkin todeta, että päivä alkaa tai itse asiassa edellinen päivä päättyy päivittäisen myyntiraportin tarkasteluun. Työpäivät venyvät usein pitkiksi ja sisältävät palavereita ja kokouksia, ulkoisia ja sisäisiä tapaamisia ja viikoittain vierailun yhteen useista tavarataloistamme.

Työssä tarvittavat taidot?
Keskustelu- ja neuvottelutaidot sekä palautteen antaminen ja vastaanottaminen korostuvat nykyisin tehtävässä kuin tehtävässä. Johtaminen on viestintää. Kokonaisuuksien hallinta, mutta yksityiskohtien tunteminen - retail is detail.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?
Kahden opiskeluvuoteni välissä työskentelin suomalaisen yrityksen JOT Automationin Saksan tytäryhtiössä taloushallinnon tehtävissä. Toiminta ajettiin Saksassa IT-buumin jälkimainingeissa alas ja kesällä 2002 KTM-paperit saaneena päädyin Saksaan paluun sijaan jäämäänkin Suomeen. Bauhaus oli tuolloin juuri tullut Suomeen ja ilmoitti laajasti laajentumishankkeistaan. Ajattelin, että siellähän voisi olla tarvetta saksaa erinomaisesti puhuvalle ja Saksan yritysmaailman tuntevalle kaverille ja niinpä ensimmäisen yhteydenottoni jälkeen minulle luotiin reilussa viikossa Controllerin paikka, johon sitten jäin pariksi vuodeksi, kunnes otin nykyiset tehtävät vastaan.

Mistä opinnoista ja koulutuksen aikana kehittyneistä taidoista on ollut eniten hyötyä työssäsi?
Pääaineeni kansantaloustieteen rinnalle valitsin kaksi hiukan epätyypillistä ainetta, eli saksan kielen ja kulttuurin sekä Lapin yliopistosta etäopintoina matkailun appron. Molemmista sivuaineista on ollut hyötyä työssäni. Kansantaloustieteen puolelta työssäni on jatkuvasti mukana erinäiset tilastot ja etenkin niiden tulkinta ja käyttäminen arkipäivän työelämässä.

Mihin tähtäät elämässäsi seuraavaksi?
Koen että saan nykyisessä toimessani hyödyntää monipuolista oppia eri paikoista ja pystyn antamaan paljon yritykselle.

Mitä muuta haluaisit sanoa? (opiskelupaikkaa etsiville, entisille opiskelukavereille, muille alumneille)
Opiskelut pitää ottaa siltä osin vakavasti, että vasta suoritettu tutkinto merkitsee jotain ts. opinnot kannattaa suorittaa mahdollisimman nopeasti loppuun saakka. Ja sitten töihin!

Mikä ihmeen alumni?

Alumni-sana tulee alunperin latinan kielestä tarkoittaen kasvattia tai suojattia. Suomeen sana on tullut Yhdysvalloista, ja sillä tarkoitetaan tutkinnon suorittanutta, valmistunutta opiskelijaa. (Wikipedia)