Yliopistopaino

Ohjeita Canon tulostus- ja kopiojärjestelmän käyttöönottoon JY:ssa

Print it -palvelu uudistuu loppuvuonna 2015

Uudet Canon-monitoimilaitteet ja verkkotulostimet asennetaan Jyväskylän yliopistolla joulukuun  2015 aikana. Kaikki Print it -palvelussa olevat laitteet ja myös niiden taustalla oleva tulostuksenhallintajärjestelmä vaihtuvat. Uudet Canon-laitteet ovat helppokäyttöisiä. Laitekohtaiset pikakäyttöohjeet toimitetaan laitteille.

LAITTEILLE KIRJAUTUMINEN

Kirjautuminen Canon-monitoimilaitteille tapahtuu näyttämällä nykyistä kopioavainta tai JY:n henkilö- ja opiskelijakortti keskellä laitteen lukijaa.  Lukija piippaa tunnistaessaan välineen. Lukija on vaaleansininen laatikko koneen etuosassa. Ks. jäljempänä esimerkkejä esiintyneistä ongelmatilanteista.

Ensimmäisellä kerralla tunnistautumisväline rekisteröidään näyttämällä sitä keskellä monitoimilaitteen lukijaa. Laite ilmoittaa että väline on vielä rekisteröimätön ja pyytää antamaan JY:n tietoverkon käyttäjätunnus-salasanan liittääkseen käyttäjän järjestelmään.

Monitoimilaitteelle voi kirjautua vaihtoehtoisesti pelkällä JY:n tietoverkon käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmällä. Ks. jäljempänä esimerkkejä esiintyneistä ongelmatilanteista.

UUDENLAISET VERKKOKIRJOITTIMET

Uutta on, että verkkokirjoittimet (pöytätulostimet) ovat myös turvatulostuksen piirissä. Tämä tarkoittaa, että tulostustyö voidaan vapauttaa verkkokirjoittimelta vain tunnistautumisavaimella.  Tulostusjonossa olevia töitä ei voi valita kuten monitoimilaitteessa, vaan laite vapauttaa jonoon viimeiseksi lähetetyn työn.

MOBIILITULOSTUS

Canon-laitteille voi lähettää nyt tulostustöitä mobiililaitteilta. Laite voi olla esim. kannettava tietokone, tabletti tai älypuhelin. Kun käyttäjällä on toimiva yliopiston sähköpostiosoite, hän voi lähettää sähköpostissa olevan liitteen osoitteeseen: printit@jyu.fi Liite siirtyy Canonin turvatulostusjonoon vapautettavaksi. Liite voi olla pdf-, word- ja excel-muotoinen.

ESIMERKKEJÄ ESIINTYNEISTÄ ONGELMATILANTEISTA

On tärkeää huomioida että CANON-LAITTEILLE TULOSTETTAESSA tulostusjonoksi/-ajuriksi tulee valita jysecure: jy-print. Xeroxeille se oli aiemmin jysecure: jyprint. Ero oli siis tavuviivassa. Mikäli uusi tulostin ei näy, käynnistä työasemasi uudelleen (restart). Pelkkä uloskirjaus (log out) ei riitä.

Oletustulostimen voit vaihtaa Windows:issa menemällä Laitteet ja Tulostimet (Devices and Printers) ja klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella tulostimen päällä ja valitsemalla Aseta oletukseksi.

Kopiolätkän / kulkuoikeuslätkän / opiskelijakortin, yms. aktiovoinnista uuteen järjestelmään: Huomatkaa, että uudessa järjestelmässä lätkä/kortti on PAINETTAVA KIINNI KESKELLE LUKIJAA. Sitä ei voi enää vanhaan tapaan ”heiluttaa” lukijan edessä. Lukijan pitää vielä piipata ja sen myötä näyttö ilmoittaa, että väline on vielä rekisteröimätön ja pyytää antamaan JY:n tietoverkon käyttäjätunnus-salasanan liittääkseen käyttäjän järjestelmään. Painamalla näytön valkoisia kenttiä, avautuu näppäimistö kirjoitusta varten.

Kirjautuminen on joskus tuottanut ongelmia, ja yksi suurin syy siihen on ollut, että salasanassa on isoja kirjaimia tai erikoismerkkejä. Merkit kyllä toimivat, mutta näppäily vaatii tarkkuutta. ”Vaihto” ”Alt”  ”Atlt gr” -nappulat eivät palaudu automaattisesti takaisin oletustilaan, vaan ne täytyy palauttaa itse. Siis, kun salasanassa on iso kirjain, paina: Vaihto, kirjain, vaihto. Erikoismerkki: Alt gr, merkki, alt gr. Numero: Alt, numero, alt. Numeroissa toimii myös vaihtoehtoisesti oikealla olevat konsolin kiinteät numeronäppäimet.

Print it -palvelu

Jyväskylän yliopistopaino

Tukiosoite: printmaster@jyu.fi

Helpdesk p. 050 441 4030 (klo 8:00 - 16:00)