Yliopistopaino

Käyttöohjeita

Käyttöohje Print it -palveluun.

  .

Opiskelijakortilla ja kopioavaimella kirjautuminen

Kirjautuminen Canon-monitoimilaitteille tapahtuu näyttämällä nykyistä kopioavainta tai JY:n henkilö- ja opiskelijakorttia keskellä laitteen lukijaa. Myös muutkin kortit mahdollisia rekisteröidä kopiokortiksi, esim. bussi- ja kirjastokortti.

Lukija on vaaleansininen laatikko koneen etuosassa. Lukija piippaa tunnistaessaan välineen. Laite ilmoittaa että väline on vielä rekisteröimätön ja pyytää antamaan JY:n tietoverkon käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmän (tarkalleen sama kuin tietokoneella) liittääkseen käyttäjän järjestelmään.

Monitoimilaitteelle voi kirjautua vaihtoehtoisesti pelkällä JY:n tietoverkon käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmällä. Ks. jäljempänä esimerkkejä esiintyneistä ongelmatilanteista.

Muista, että rekisteröityä korttia ja avainta käytetään ilman pin-koodia, joten pidä avaimesta hyvää huolta. Hukkuneesta tai rikkoutuneesta kopioavaimesta kannattaa ottaa yhteys Yliopistopainoon (printmaster@jyu.fi). Hukkuneen tai rikkoutuneen kopioavaimen tilalle tehtävästä uudesta avaimesta veloitetaan materiaali- ja käsittelykulut 5 euroa.

 

Kirjautuminen ulos monitoimilaitteelta

Monitoimilaitteelta voi kirjautua ulos kolmella eri tavalla.

Tapa 1: Paina näytön oikealla puolella näppäimistössä olevaa ID-painiketta

Tapa 2:. Paina Päävalikon näytön oikeassa alakulmassa olevaa ”Log Out”-painitketta ja olet kirjautunut ulos. Päävalikko löytyy painamalla ”kodin” kuva –painiketta konsolin vasemmasta yläkulmasta

tapa 3: Näytä tunnistusvälinettäsi (avain/kortti) lukijaan toisen kerran. Silloin laite vuorostaan kirjaa ulos.

Huom! Monitoimilaite kirjaa tunnuksesi ulos automaattisesti, kun laite on ollut käyttämättä 9 minuuttia.

 

Kielisyyden valinta

Kirjaudu sisään. Paina näytön oikeassa yläreunassa olevaa keskustelevien päiden (kuin Pacman-hahmot) kuvaketta. Valitse näytöstä haluamasi kieli ja vahvista OK-painikkeella. Valinta jää päälle vielä uloskirjauksen jälkeenkin.

 

Toimintojen valinta

Kirjaudu sisään. Kirjautumisen jälkeen koneelle avautuu päävalikko, jossa tärkeimmät valinnat. Isossa A3-koneessa näkyy neljä kuvaketta ja pienemmässä A4-koneessa 6 kuvaketta. Kuvakkeista löytyy varmasti seuraavat toiminnot: Kopio (kaikki kopiokoneen valikot), Skannaa ja lähetä (skannaus omaan Scanjobs-kansioon tai sähköpostiin), Skannaa ja tallenna (skannaus usb-tikulle) ja Secure Print (tulostustöiden vapautus).

Jos valitset jonkun toiminnon ja haluat palata päävalikkoon, niin paluu onnistuu painamalla ”koti”-näppäintä konsolin vasemmasta yläkulmasta. Mahdollisiin puuttuviin toimintoihin pääsee Kaikki valinnat -valikon kautta (näppäin näytön oikeassa yläkulmassa).


Kopiointi

1. Valitse Päävalikko (koti-näppäin).

2. Valitse Kopio.

3. Aseta originaalit syöttölaitteeseen tai valotuslasille.

4. Valitse Tulostusväri-valikosta joko Musta, Väri tai Automaattinen. Oletuksena on mustavalkoinen. Automaattinen erottelee mustavalko- ja värisivut toisistaan. Suositellaan väritöihin.

5. Valitse 1-/2-puolisuus -valikosta halutessasi kopioiden kaksipuolisuus. Oletuksena on yksipuolisuus, vaikka painikkeessa lukee 2-puoleinen. Jos valitset 2-puoleisuuden, niin painike muuttuu keltaiseksi ja kertoo valinnan olevan siten päällä.

6. Valitse Viimeistely-valikosta halutessasi tulosteiden lajittelun tai nidonnat.

7. Jos haluat useamman kuin yhden kopion, valitse määrä näytön oikealla puolella olevasta numeronäppäimistöstä. Pelkän kappalemäärän saa nollattua konsolin C-painikeella ja kirjoitettua sen uudelleen.

8. Kopiointi käynnistyy painamalla konsolin vihreää painiketta.

9. Kaikki valinnat nollautuvat konsolin keltaisesta painikkeesta ja kopiokone-tila palautuu oletusvalintoihin.

9. Voit keskeyttää kopioinnin punaisesta Pysäytys-painikkeesta (Käynnistys-painikkeen vieressä).

 

Vierailijakopiointi

Vierailijakopiointi on alkanut toimia yliopiston ulkopuolisille henkilöille. Tämä koskee täysin talon ulkopuolisia henkilöitä, jotka voivat ostaa omalla rahalla kopiosaldoa.

Henkilö voi rekisteröidä itsensä järjestelmään Sopissa, yliopiston kirjaston lainauksessa ja Yliopistopainossa. Rekisteröinnin edellytyksenä on oma toimiva sähköpostiosoite (ei yliopiston). Edellä mainituissa pisteissa annetaan opastusta ja myydään saldoa toimivan tunnuksen taakse. Jos henkilö tarvitsee kopioavaimen, niin myydään 5 euron hintaan.

Skannauskin onnistuu omaan sähköpostiin ja muistitikulle. Jossain vaiheessa myös tulostus toimii, mutta vain kirjaston määrätyissä työasemissa.

 

Tulostus

Yliopiston windows-työasemalta (PCL-ajuri)

1. Valitse sovellusohjelmassa Tiedosto (File) ja sitten Tulosta (Print).

2. Valitse tulostimeksi jysecure on jy-print.ad.jyu.fi.

3. Klikkaa Tulostin-ikkunassa Ominaisuudet (Properties). Avautuvasta näkymästä löydät lähestulkoon kaikki tarvittavat valinnat.

5. Voit tehdä pikavalintoja ilman valikoita, kun klikkailet hiirellä vasemmassa laidassa, sinisellä taustalla olevaa dokumenttikuvaa. Löytyvät pikavalinnat:

Värisyydet kuvakkeen oikeasta alareunasta.

Nidonnat klikkaamalla dokumentin vasenta yläreunaa (1 niitti) tai vasenta reunaa (2 niittiä). Asemoinnit (montako sivua per arkki) tulevat klikkailemalla keskellä dokumenttikuvaa.

5. Valitse puolisuudet kohdasta: 1-puoleinen/2-puoleinen/Vihkotulostus (1-sided/2-sided/Booklet Printing). 2-puolisuus on aina oletuksena. Vihkoasemoinnin voi tehdä, mutta nidotuksi vihkoksi sitä ei voi tulostaa, koska monitoimilaitteista puuttuvat vihkoviimeistelijät.

6. Jos haluat tulostaa väreissä, valitse Väritila-valikosta (Color Mode) Automaattinen (Auto). Silloin dokumentin mustavalkosivut tulevat ulos mv-muodossa ja värisivut värillisinä. Väri-valinta pakottaa dokumentin kaikki sivut 4-värisiksi. Mustavalkoisuus on aina oletuksena.

7. Viimeistelyt. Halutessasi valitse 1:llä niitillä nidonta kohdasta: Nidonta/Lajittelu/Ryhmittely (Staple/Collate/Group). Enemmän vaihtoehtoja löytyy Viimeistely-välilehden (Finishing) takaa. Vihkonidontoja ja rei´ityksiä ei laitteista löydy.

8. Erikoismateriaalien tulostaminen. Jos haluat tulostaa kartongille, tarralle, kalvolle, jne, niin toimi seuraavasti: Tee paperialustan valinta työasemalta tulostamisen yhteydessä. Valitse tulostimen ominaisuuksista (Properties) à Paperilähde-välilehti (Paper Source) à Paperialustaksi ohisyöttö eli monikäyttöalusta (Multi-Purpose Tray) à Tulosta. Mitään kokoja tai laatuja ei valita työasemalla.

Kun työ on saapunut monitoimilaitteelle, niin laita ensiksi monitoimikoneen oikean päädyn pienelle ohisyöttöalustalle materiaalisi. Huom! Alusta avautuu max. 45 astetta. Lisäyksen jälkeen kerro koneen ilmestyneelle näytölle materiaalin koko ja vahvistuksen jälkeen laatu. Sitten enää työn vapautus Secure Print –painikkeen takaa.

 

Yllä kerrotut ohjeet ovat luotu monitoimilaitteella tulostusta varten. Myös pöytämallin verkkotulostimet ovat nykyään turvatulostimia. Niille tulostetaan samalla Jysecure-ajurilla, mutta vain perus A4-töitä ja ilman mitään viimeistelyjä. Kun työ on mennyt Jysecureen, niin työn voi vapauttaa verkkotulostimelta vain kopioavainta tai -korttia näyttämällä lukijassa. Laite tulostaa välittömästi kaikki uusimmat työt.

 

Mac-tulostus yliopiston koneelta (Post Script –ajurit)

Mac-koneille on tehty omat ajurit mustavalko- ja väritöille. Löytyy nimillä JYSecure-Canon ja JYSecure-Canon-Color.

Kaikki Windowsia vastaavat valinnat löytyvä macin omista alasvetovalikoista.

 

Tulostaminen USB-muistitikulta

1. Kirjaudu sisään.

2. Aseta USB-muistitikku asemaan monitoimilaitteen konsolin oikealle puolella.

3. Valitse näytöltä Tallennetut tiedostot. Jos valintaa ei löydy päävalikosta, niin katso Näytä kaikki –valikosta.

4. Avautuvasta ikkunasta valitse Muistiväline ja pääset valitsemaan oman USB-tikun.

5. Paina Muistiväline (A:) -riviä ja näytölle avautuu tikun sisältö ja tulostettava tiedosto on valittavissa.

6. Valinnan jälkeen työlle annetaan Tulostus-komento, josta työ siirtyy vielä työkohtaiseen valikkoon. Valikossa voit valita värisyyden (oletus automaattinen eli tunnistus 4-värisyydelle päällä), koon, määrän, viimeistelyn ja puolisuuden. Lisäasetuksista voi vielä tehdä asemointeja ja laatumäärityksiä. Tämän jälkeen paina kohtaa: Aloita tulostus.

7. Kun työ on tulostunut, niin tikun voi poistaa hallitusti painamalla näytön alareunasta vihreää Eject-painiketta.

8. Valitse muistivälineesi ja paina vihreää Poista-painiketta.

9. Kuittaa hyväksynnät vielä kahdella OK-painikkeella ja voit irrottaa tikun.

 

Mobiilitulostus / Vierailijatulostus

Mobiililaitteilla käsitetään kaikkia kannattavia laitteita (mm. oma läppäri ja älypuhelin) Mobiilitulostuksessa yliopiston henkilökunnan jäsenet ja opiskelijat voivat lähettää sähköpostilla omia töitään Canon-tulostimen Secure Print -jonoon. Tämä toiminto vaatii vain vahvistetun ja toimivan yliopiston sähköpostiosoitteen. Palvelussa voi lähettää pdf-, word- tai excel-tiedoston sähköpostin liitteenä osoitteeseen printit@jyu.fi ja vapauttaa liitteen tulostinlaitteelta. Viestiosuus jää tulostumatta. Huom! Office-dokumenttien muotoilu voi muuttua. Suositus pdf-tiedostoille.

Tulostus VPN:n kautta ei ole tuettu Print it -palvelumme puitteissa.

Varsinainen vierailijatulostus toimii osittain. Ostamalla ensin 5 euron arvoisen Print it -tunnuksen (rekisteröity kopioavain) ja tunnuksen taakse tulostussaldoa Yliopistokauppa Sopista tai Yliopistopainosta, käyttäjä pääsee helposti kopioimaan ja skannaamaan töitään rekisteröinnin yhteydessä vahvistettuun sähköpostiosoitteeseen. Kyseinen toimiva sähköpostiosoite (muu kuin yliopiston osoite) on tärkein vaatimus tunnuksen aktivointiin.

Print it –tunnuksen aktivoinut henkilö voi lähettää oman työnsä tulostusta varten samaan tyyliin kuin yliopiston mobiilitulostaja. Lähettämällä vahvistetusta sähköpostiosoitteesta (esim. gmail, hotmail, jne.) työnsä osoitteeseen printit@jyu.fi, viestin liitteet siirtyvät Secure Print –tulostusjonoon odottamaan vapautusta. Kyseisellä rekisteröidyllä kopioavaimella pääsee kirjautumaan monitoimilaitteelle ja vapauttamaan työt 24 tunnin sisään lähetyshetkestä.

Myös tulostus USB-tikulta onnistuu vierailijatunnuksen luonnin jälkeen. Huomaa, että USB-tikulta ei voi tulostaa kuin pdf- ja kuvatiedostoja (jpg ja tif). Mm. Word- ja PowerPoint-tiedostot eivät toimi.

 

Skannaus

Skannaus on mahdollinen toteuttaa kolmella tavalla: Scanjobs-kansioon, sähköpostiin tai USB-muistitikulle.

Skannaus sähköpostiin

Skannaus sähköpostiin on tarkoitettu vain muutaman sivun skannaukseen (tiedostokoko max 1 MB)

1. Aseta originaalit syöttölaitteeseen tai lasille

2. Valitse päävalikosta Skannaa ja lähetä

3. Valitse Email

4. Vastaanottajana on oletuksena käyttäjä itse (myself@uniflow). Älä siis yritä muuttaa osoitetta vaan paina OK-painiketta

5. Avautuvasta ikkunasta voit säätää työn asetuksia ja laatua. Oletuksena skannaus on 1-puoleinen. Aktivoi 2-puoleisuus itse päälle. Valinnan ollessa keltainen, niin valinta on päällä. Oikeasta laidasta voi valita myös värisyydet, tarkkuuden, koon ja tiedostomuodot tekstin hakukelpoisuuden (OCR) kera. Tuettuja tiedostomuotoja ovat TIF, JPG, PDF, XPS (Excel) tai 00XML (Word tai PowerPoint).

5. Lisää asetuksia löytyy Lisäasetukset-painikkeen takaa. Mm. tiedostojen nimeäminen löytyy lisäasetuksien toiselta välilehdeltä.

6. Paina lopuksi vihreää Käynnistys-painiketta.

 

Skannaus kotikansioon (Scanjobs)

1. Aseta originaalit syöttölaitteeseen tai lasille

2. Valitse päävalikosta Skannaa ja lähetä

3. Valitse Scanjobs

4. Vastaanottajana on oletuksena käyttäjä itse (myself@uniflow). Älä siis yritä muuttaa osoitetta vaan paina OK-painiketta

5. Avautuvasta ikkunasta voit säätää työn asetuksia ja laatua. Oletuksena skannaus on 1-puoleinen. Aktivoi 2-puoleisuus itse päälle. Valinnan ollessa keltainen, niin valinta on päällä. Oikeasta laidasta voi valita myös värisyydet, tarkkuuden, koon ja tiedostomuodot tekstin hakukelpoisuuden (OCR) kera. Tuettuja tiedostomuotoja ovat TIF, JPG, PDF, XPS (Excel) tai 00XML (Word tai PowerPoint).

6. Lisää asetuksia löytyy Lisäasetukset-painikkeen takaa. Mm. tiedostojen nimeäminen löytyy lisäasetuksien toiselta välilehdeltä.

7. Paina lopuksi vihreää Käynnistys-painiketta.

8. Skannattu tiedosto löytyy omasta kotihakemistostasi (U-asemalla) kansiossa "Scanjobs" yliopistoverkon tietokoneilla. Huom! Scanjobs-kansio ei näy heti U-asemalla kansioissa, vaan alempana tiedostojen seassa pikakuvakkeena.

Huomaa, että Scanjobs-kansio ei ole säilytystä varten. Siirrä työsi omaan työkansioon, koska Scanjobs-kansio poistaa vanhemmat työt automaattisesti. Nyt (11/2017) poistui ennen 2011 skannatut työt. Jatkossa poistoja tapahtuu useammin, koska skannausmäärien kasvu syö levytilaa kiihtyvällä tahdilla.

 

Skannaus usb-muistitikulle

1. Aseta originaalit syöttölaitteeseen tai lasille.

2. Valitse päävalikosta Skannaa ja tallenna. Jos valintaa ei löydy päävalikosta, niin katso Näytä kaikki -valikosta

3. Valitse Muistiväline

4. Vahvista avautuvasta ikkunasta Muistiväline (A: )

5. Seuraavaksi voit määrittää paikan mihin skannaat työsi. Joko suoraan USB-tikun juureen, vanhaan olemassa olevaan kansioon tai Kansion toiminnot –painikkeen takaa löytyvään Luo kansio –

valintaan, jossa voit luoda uuden, itse nimeämäsi kansion.

6. Paina Skannaus-painiketta

7. Valinnan jälkeen näkymä siirtyy vielä työkohtaiseen valikkoon. Valikossa voit valita värisyyden (oletus automaattinen eli tunnistus 4-värisyydelle päällä), koon, määrän, viimeistelyn, puolisuuden ja tiedostomuodot. Lisäasetuksista voi vielä tehdä asemointeja. Tämän jälkeen paina konsolin isoa vihreää käynnityspainiketta.

8. Kun työ on skannautunut, niin tikun voi poistaa hallitusti painamalla näytön alareunasta vihreää Eject-painiketta. Valitse muistivälineesi ja paina vihreää Poista-painiketta. Kuittaa hyväksynnät vielä kahdella OK-painikkeella ja voit irrottaa tikun.

 

Esimerkkejä esiintyneistä ongelmatilanteista

On tärkeää huomioida että Canon-laitteille tulostaessa tulostusjonoksi/-ajuriksi tulee valita jysecure: jy-print. Ajuri oli aiemmin jysecure: jyprint. Ero oli siis tavuviivassa. Mikäli uusi tulostin ei näy, käynnistä työasemasi uudelleen (restart). Pelkkä uloskirjaus (log out) ei riitä.

Oletustulostimen voit vaihtaa Windows:issa menemällä Laitteet ja Tulostimet (Devices and Printers) ja klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella tulostimen päällä ja valitsemalla Aseta oletukseksi.

 

Kopiolätkän / kulkuoikeuslätkän / opiskelijakortin, yms. aktiovoinnista uuteen järjestelmään: Huomatkaa, että uudessa järjestelmässä lätkä/kortti on PAINETTAVA KIINNI KESKELLE LUKIJAA. Sitä ei voi enää vanhaan tapaan ”heiluttaa” lukijan edessä. Lukijan pitää vielä piipata ja sen myötä näyttö ilmoittaa, että väline on vielä rekisteröimätön ja pyytää antamaan JY:n tietoverkon käyttäjätunnus-salasanan liittääkseen käyttäjän järjestelmään. Painamalla näytön valkoisia kenttiä, avautuu näppäimistö kirjoitusta varten.

Kirjautuminen on joskus tuottanut ongelmia, ja yksi suurin syy siihen on ollut, että salasanassa on isoja kirjaimia tai erikoismerkkejä. Suurin osa merkeistä kyllä toimii, mutta näppäily vaatii tarkkuutta. Jos valitset erikoismerkin vaihtopainikkeen (shift) takaa, niin merkki ei välttämättä toimi. Mm. %-merkki on ongelmallinen. Huomaa, että ”Vaihto” ”Alt”  ”Atlt gr” -nappulat eivät palaudu automaattisesti takaisin oletustilaan, vaan ne täytyy palauttaa itse. Siis, kun salasanassa on iso kirjain, paina: Vaihto, kirjain, vaihto. Erikoismerkki: Alt gr, merkki, alt gr. Numero: Alt, numero, alt. Numeroissa toimii myös vaihtoehtoisesti oikealla olevat konsolin kiinteät numeronäppäimet.

 

Saldon ei pitäisi pystyä mennä miinukselle. Jos käyttäjä sellaisen tilanteen havaitsee, niin toivomme pikaista yhteydenottoa tukeen (printmaster@jyu.fi). Syynä tähän virhetilaan voi olla oikeuksien määrityksissä, jos opiskelija on ollut välillä laitoksen listoilla ja saanut sieltä kopio- ja tulostusoikeuden. Oikeus opiskelijaksi ei ole välttämättä palautunut oikein ja silloin tunnuksen tarkistus on paikallaan.

Nykyinen järjestelmä antaa käyttäjän kirjautua sisään ilman saldoa ja myös tehdä valintoja. Ainoastaan työn valmistuminen ei toteudu ilman saldoa tai laitoksen kopio- ja tulostusoikeutta.

Varmista, että saldoa riittää. Saldon tarkistuksen voi tehdä kahdella tavalla. Joko kirjautumalla monitoimilaitteelle ja tarkistamalla saldon Secure Print -valinnan takaa tai menemällä työasemalta palvelumme nettisivulle, käyttäjäkohtaisella kirjauksella: http://uniflow.ad.jyu.fi/pwclient/

Huom! Jos ostat saldoa, niin varaudu saldon latautumisessa 5-15 minuutin viiveeseen.

Tulostussaldon myynti: https://payments.jyu.fi/

Tehdyt toimenpiteet
Yhteystiedot

yopaino-varipalkki-small.jpg

 

Käyntiosoite:
Cygnaeuksenkatu 3

Avoinna: Ma - pe 8:00 - 16:00

Postiosoite:
PL 35

FI-40014 Jyväskylän
yliopisto

Asiakaspalvelu: puh. 040 805 3654

Painotuotanto ja tarjouspyynnöt (Print production and offers): 
paino@jyu.fi

* * * * * * * * * * * * * *

Print it -kopio- ja tulostuspalvelun tukitiedot
(JY:n henkilökunta ja opiskelijat):
printmaster@jyu.fi

puh. 050 441 4030 (vain tuki)
(ma-pe 08.00 - 16.00)