05.08.2016

4. Vaikutusten määrittely

 3. Vaihtoehtojen määrittely

 

Arvissa vaikutukset jaetaan vaikutusluokkiin. Vaikutukset ja luokat muodostavat siten puurakenteen, jossa on yksi väliporras. Tällaista ryhmittelyä voi tarkastella klikkaamalla Vaikutuspuu-nappia. Luokittelun voi jättää myös tekemättä siten, että lisää kaikki vaikutukset yhteen ja samaan luokkaan.

Vaikutuksia voi muokata suoraan Excelin taulukossa, mutta uusien vaikutusten lisääminen ja jo määriteltyjen vaikutusten poistaminen pitää tehdä erillisen ikkunan kautta. Toisin sanoen Excelin taulukossa olevia rivejä ei pidä poistaa tai lisätä suoraan, vaan lisäykset ja poistot tehdään erillisen ikkunan kautta.

Vaikutukset määritellään välilehdelle 2.1 Vaihtoehdot & vaikutukset.

 

vaikutukset.png

 

4.1. Lisää tai poista vaikutuksia

Vaikutusten lisäys ja poisto tehdään erillisessä ikkunassa. Tämä ikkuna avataan klikkaamalla Lisää tai poista vaikutuksia edellä kuvatussa näkymässä. Klikkaaminen avaa ikkunan, joka näyttää listan vaikutusluokista. Avautuvassa ikkunassa Vaikutusluokat voi luoda ja poistaa luokkia klikkaamalla Luo uusi luokka tai Poista luokka. Vaikutusluokat ovat olemassa vain vaikutusten ryhmittelyä varten. Jos ryhmittely ei tunnu tarpeelliselta, voi vaikutukset myös lisätä yhteen suureen luokkaan.

 vaikutusluokatikkuna.png

 

Huom! Vaikutusluokan poistaminen poistaa myös luokkaan kuuluvat vaikutukset. Luokan poistaminen siis hävittää luokkaan kuuluvien vaikutuksien tiedot.

 

Vaikutusluokkaa pääsee muokkaamaan tuplaklikkaamalla sen nimeä edellisessä ikkunassa. Yhtälailla voi ensin klikata vaikutusluokan nimeä kerran, ja klikata sen jälkeen nappia Muokkaa luokkaan kuuluvia vaikutuksia. Klikkaaminen avaa uuden ikkunan, joka on nimetty valitun vaikutusluokan mukaan. Tässä ikkunassa on toiminnot vaikutusten lisäämiseen ja poistamiseen.

 

vaikutuksetikkuna.png

 

Vaikutuksen poistaminen hävittää siihen liittyvät arviot. Käytännössä vaikutuksen poistaminen hävittää siihen liittyvät rivit välilehtien 3.1 - 3.4 vaikutustaulukoista. Uuden vaikutuksen lisääminen vastaavasti lisää vaikutustaulukoiden rivimäärää.

 

4.2. Vaikutusten muokkaaminen

Kun vaikutukset on kerran määritelty, niitä voi muokata kirjoittamalla suoraan välilehdellä olevaan taulukkoon. Ainoa rajoitus on, että rivien lisäys ja poisto tehdään erillisen ikkunan kautta.

 

vaikutustenmuokkausvainylaosa.png

 

Vaikutuksista piirretyn puun saa näkyviin klikkaamalla Vaikutuspuu-nappia. Sama vaikutuspuu löytyy myös tulosvälilehdeltä erillisenä kuvaajana.

 

vaikutuspuu.png

 

4.3. Muutosten päivittäminen välilehdille

Vaikutuksiin tehdyt muutokset päivittyvät muille välilehdille klikkaamalla Päivitä välilehdille. Tällöin päivitetään muun muassa merkittävyystaulukot. Muutokset näkyvät erityisesti välilehdillä 3.1 - 3.4. Tarkemmin sanottuna vain suoraan vaikutustaulukkoon tehdyt muutokset täytyy päivittää erikseen klikkaamalla Päivitä välilehdille. Erillisessä ikkunassa tehdyt muutokset päivittyvät automaattisesti.

 

5. Merkittävyyden kriteerien määrittäminen