28.02.2018

Juuri oikeenlaista kemiaa!

JYMatk&Akv_221.JPG

 

Mielenkiintoiset ja opettavaiset laboratoriokurssit, laadukas opetus sekä järjettömän mukavat ihmiset saivat Meeri Rantasen juurtumaan Jyväskylän yliopiston kemian laitokselle.

Jo yläasteelta lähtien luonnontieteet ovat houkutelleet minua. Muistan opinto-ohjaajani kanssa käydyt keskustelut tulevaisuudestani kemian opettajana ja suunnittelinkin pienessä mielessäni jo tuolloin, miten kertoisin oppilailleni atomeista ja erilaisista yhdisteistä. Lukioon päästyäni suunnitelmat kuitenkin muuttuivat. Päätin, ettei opettaminen kiinnostanutkaan enää, ja haluaisin ennemmin työn, jossa saan auttaa ihmisiä. Seuraavaksi urahaaveekseni tulikin ravitsemusterapeutti, ja yhteishaussa ensimmäiseksi kohteeksi valiutuikin Kuopion ravitsemustieteet. Ylioppilaskirjoituksien jälkeen alkoi todellinen lukurumba, ja tässä vaiheessa ihmettelenkin, miten silloin on oikein jaksanut. Jättimäisestä työmäärästä huolimatta pisteet eivät aina kuitenkaan riitä. Yhteishauissa on haettava useampaan paikkaan, jotta työttömyysetu säilyisi. Minulla hakupaikkoja oli tasan vaaditut kaksi: ravitsemus Kuopiossa ja kemia Jyväskylässä. Kun kieltävä vastaus Kuopiosta tuli, olin jo varma, etten pääse mihinkään. Kemian pääsykokeisiin en ollut valmistautunut ollenkaan, ja opiskelupaikan saaminen tuntuikin vain kaukaiselta haaveelta. Lukiopapereiden kautta tehty valinta kuitenkin pelasti minut, ja ovet Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan kemian laitokselle aukesivat.

Nyt kahden vuoden kemianopintojen jälkeen en voisi olla enempää tyytyväinen. Suureksi hämmästykseksi kemia tuntui heti alusta alkaen juuri siltä, mitä olisin aina halunnut tehdä. Mielenkiintoiset osa-alueet, opettavaiset laboratoriokurssit, laadukas opetus sekä järjettömän mukavat ihmiset ovat saaneet tämän tulevan kemistin juurtumaan Jyväskylän kemian laitokselle pysyvästi. Alan sisältä on löytynyt jo tässä kohtaa itselleni mielenkiintoisin linja, ja sivuainevalinnatkin hoituivat vaivattomasti monipuolisen tarjonnan ansiosta. Vanhaakaan unelmaa ei ole tarvinnut haudata kokonaan, sillä ravitsemustieteiden opintoja voi suorittaa joustavien opinto-oikeuksien avulla. Kemianopettajaa minusta ei kuitenkaan tule.

Tällä hetkellä opinnot luistavat hyvin, eikä suurempaa stressiä ole näkynyt. Kolmannen vuoden haastavat kurssit ja kandi häämöttävät kuitenkin jo pikku hiljaa edessäpäin. Eiköhän niistäkin kuitenkin selvitä kavereiden ja hyvän fiiliksen avulla! Nyt elämässäni on juuri oikeenlaista kemiaa!

Kemian opiskelija Meeri Rantanen