29.09.2017

Mikä minusta tulee isona?

Ivan.jpg"Pitämällä yllä jatkuvaa uteliaisuuden tunnetta, on oman jutun löytäminen paljon helpompaa."


Mikä minusta tulee isona?” Siinä kysymys, johon ehkä sinäkin haet vastausta etsiessäsi täältä tietoa opiskelumahdollisuuksista. Nykypäivän lakimuutosten myötä opiskelijavalinta tuntuu olevan entistä sidotumpaa ja oikean tien valitseminen tuntuu mahdottomalta. Reilu kolme vuotta sitten yhteishakulomaketta täyttäessäni ruudulleni ilmestyi aikamoinen oppilaitosten kirjo, lääketieteellisestä amk:n mediatekniikkaan. Stereotyyppisesti lääkärikoulu oli tavoitteena, mutta todellisuudessa minulla ei ollut mitään käsitystä mitä alaa haluaisin opiskella. Lopulta valinta tärppäsi Jyväskylän yliopiston kemian laitokselle, nanotieteiden koulutusohjelmaan.

Nyt on kolme tehokasta lukuvuotta takana ja vuosi vuodelta olen tykännyt koko ajan enemmän. Vaikka pääaineenani on kemia, ovat myös muut luonnontieteet lähellä sydäntäni. Nanotieteiden koulutusohjelma on tarjonnut kemian lisäksi monipuolisia tietotaitoja myös fysiikan ja biologian saroilta. Tämä on vahvistanut myös asioiden alakohtaista ymmärrystä sekä luonut poikkitieteellisiä taitoja, joista on tulevaisuudessa hyötyä niin työ- kuin arkielämässäkin. Samalla se on tehostanut oppimista sekä nostanut kiinnostusta muita aloja kohtaan. Onneksi Jyväskylän yliopisto tarjoaa kattavan valikoimman valinnaisia kursseja, joilla saa tehokkaasti täydennettyä tukintoaan haluamalla tavallaan, kunhan vain aikaa ja innostusta riittää.

Ehdottomasti paras asia on ollut kuitenkin opiskelijatoverit, jotka ovat tukeneet ja viihdyttäneet rutiinien ohella. Onnekseni olen saanut huomata ettei ongelmia tarvitse ratkaista ominpäin ja apua on tarvittaessa saatavilla. Tiivis yhteisöllisyys ulottuu niin vapaa-aikaan kuin jokapäiväiseen opiskeluun. Paljon mukavampaa ja tehokkaampaa on tehdä tehtävätkin porukassa kun ongelmanratkaisussa on useita päitä mukana. Tiimityöskentely ja muilta oppiminen onkin tärkeä taito, joka luo myös läpi elämän kestäviä ihmissuhteita. Moni on varmasti kuullutkin, että yliopisto toimii hyvinkin sitovana tekijänä ja oivana paikkana verkoston luomiselle.

Opiskelijakaupunkina voisin antaa Jyväskylälle vahvat suositukset. Paikka on sopivan pieni välttääkseen ruuhkat ja pitkät välimatkat, mutta tarpeeksi iso tarjoakseen monipuolista vapaa-ajan toimintaa opiskelujen rinnalle. Itse olen mm. hyödyntänyt aktiivisesti Laajavuoren laskettelukeskuksen sekä Monitoimitalon palveluja. Molemmista on tullut jopa osa-aikatyö hiihdonopetuksen ja ohjaustehtävien merkeissä. Koen, että Jyväskylä tarjoaa reilusti mahdollisuuksia, kunhan niihin osaa vain tarttua kiinni. Paikkana Jyväskylä on nuorekas ja opiskelijapitoinen kaupunki tarjoten kattavan valikoiman monia poikkitieteellisiä tapahtumia, joissa pääsee vaivatta tutustumaan myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa.

Jos koulupaikan valinta on vielä epäselvä, etkä tiedä mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä, on uusien asioiden kokeilemisesta hyvä lähteä liikkeelle. Voin sanoa omasta kokemuksestani, että ennakkoluuloton lähestymistapa ja rohkeus tarttua uusiin haasteisiin tarjoavat ainoastaan mahdollisuuksia. Pitämällä yllä jatkuvaa uteliaisuuden tunnetta, on oman jutun löytäminen paljon helpompaa. Valinnat eivät ole kiveen hakattuja ja asioihin voi aina vaikuttaa. Haasta itseäsi menemään mukavuusalueesi ulkopuolelle – vielä ei välttämättä tarvitsekkaan tietää mikä sinusta isona tulee.

Ainejärjestö Radikaalin media- ja julkaisuvastaava Ivan Peshev