15.09.2017

Solu- ja molekyylibiologia - elämä muodostuu soluista

Mistä ilmakehän happi on peräisin? Miksi solut ovat niin pieniä? Voiko vanhenemista hidastaa? Mitä ovat kantasolut? Mitä tapahtuu tulehtuneessa solussa? Mikä on geneettisesti muunneltu elintarvike?

Jos olet kiinnostunut geenien, perinnöllisyyden tai DNA:n tutkimisesta, hae solu- ja molekyylibiologiaan! Opinnoissasi tulet tarkastelemaan soluja molekyylitasolla ja tutkit mm. niiden fysiologisia ominaisuuksia, rakennetta ja jakautumista. Solu- ja molekyylibiologiaa käytetään monenlaisten ilmiöiden kuten perinnöllisyyden, kasvin- ja eläinjalostuksen taustalla. Lisäksi sitä tarvitaan lääkkeiden ja erilaisten hoitomenetelmien sekä rokotteiden kehittelyssä, sairauksien toteamisessa sekä virusten ja niiden aiheuttamien oireiden tutkimuksessa. Solu- ja molekyylibiologia sisältää biokemiaa, molekyylibiologiaa, solubiologiaa, mikrobiologiaa sekä geeni- ja biotekniikkaa, ja sen merkitys nanotieteissä kasvaa koko ajan.

Opintojesi aikana tulet työskentelemään paljon laboratoriossa, joten pääset hyödyntämään oppimaasi käytännössä. Valmistuttuasi voit työskennellä tutkimustehtävissä yliopistoissa, tutkimuslaitoksilla tai lääketieteen ja teollisuuden parissa. Solu- ja molekyylibiologeja työllistävät esimerkiksi Evira, rikoslaboratoriot, lääkekehitysorganisaatiot, kosmetiikkayritykset ja sairaalat.

Solu- ja molekyylibiologian opintojen pariin voi hakeutua Biologian oppiaineesta.

Katso myös video viruslaboratoriossa työskentelystä!