05.03.2019

Ole monitieteinen, hae Nanoon!

Kiinnostavatko kaikki luonnonilmiöt? Tykkäätkö tarkastella ilmiöitä tieteenrajoista välittämättä? Haluatko alalle, joka kantaa tulevaisuudessa ja jossa etsitään konkreettisia vastauksia suuriin ympäristön, energian ja lääketieteen kysymyksiin? Haluaisitko esimerkiksi kehittää energiatehokkuutta tai tuoda markkinoille uusia tuotesovelluksia? Miten kankaasta saadaan likaa hylkivä tai urheiluvälineistä entistä kevyempiä ja kestävämpiä? Entä miten saastunutta vettä voidaan puhdistaa juomakelpoiseksi?


Jos sinulla on lukiokursseja biologiasta, kemiasta ja fysiikasta, ja olet kiinnostunut luonnontieteistä laaja-alaisesti, nanotieteiden opiskelu saattaa olla vaihtoehtosi!

Ympäristömme elää murroskautta, jolloin luonnon resurssit ja lisääntyvät saasteet luovat yhteiskuntaamme suuria haasteita. Nanotieteiden avulla voidaan vastata näihin haasteisiin kehittämällä uudenlaisia energiatehokkaita ratkaisuja tai tuottamalla markkinoiden tarpeisiin uusia tuotesovelluksia. Jyväskylän yliopiston tarjoama nanotieteiden koulutus yhdistää kiehtovalla tavalla fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa: kemistit valmistavat perinteisen kemian mittakaavassa suuria ja haasteellisia muutaman nanon kokoisia yhdisteitä, fyysikot yhdistävät nämä toiminnallisiksi laitteiksi tai materiaaleiksi ja biologit puolestaan liittävät niihin biologisesti merkittäviä funktioita, kuten solun tunnistuskyvyn ja ohjaamisen, tai lääkeaineen kuljetuskyvyn. Koulutus valmistaa asiantuntijoita, jotka voivat toimia monilla eri teollisuudenaloilla, kuten esimerkiksi vaate-, metsä-, elektroniikka energia-, ympäristö- tai lääketeollisuuden parissa. Yliopistomme tarjoaa loistavat puitteet myös jatko-opiskeluun.

Miksi nanotiedettä lukemaan Jyväskylään?

  • Nanotieteet on kasvava ala, jolle tarvitaan osaajia sekä teollisuudessa että tutkimuksessa.
  • Nanotiede on tulevaisuuden ala, jolta on syntynyt jo monia tieteellisiä läpimurtoja, ja uudet läpimurrot odottavat tekijäänsä.
  • Jyväskylän yliopisto on ainut nanotieteisiin erikoistunut yliopisto Suomessa.
  • Kompakti ja yhteisöllinen kampus sijaitsee keskellä kaupunkia vain kävelymatkan päässä Jyväskylän ydinkeskustasta.
  • Jyväskylä on tunnettu ja virkeä opiskelijakaupunki täynnä opiskelijatapahtumia.
  • Kandidaatin tutkintosi jälkeen voit jatkaa opintojasi englanninkielisessa maisteriohjelmassa Master's Degree Programme in Nanoscience

Fysiikan, kemian ja biologian kandidaattiohjelmiin hyväksytyt opiskelijat voivat hakea nanotieteiden koulutukseen. Haku tapahtuu ensimmäisen opintovuoden alussa sähköisellä hakulomakkeella. Opiskelijoita valitaan ohjelmaan yhteensä enintään 25 (fysiikka 10, kemia 10 sekä biologia 5) valintapisteiden osoittamassa järjestyksessä. 

Nanotieteiden opinnoissa opiskelet rinnakkain fysiikkaa, kemiaa sekä solu- ja molekyylibiologiaa, joten saat laajat perustiedot luonnontieteistä. Niiden lisäksi opintoihin kuuluu nanotieteiden erikoiskursseja. Kandidaatin tutkinnon jälkeen voit jatkaa opintojasi englanninkielisessä nanotieteiden maisteriohjelmassa tai omassa pääaineessasi (fysiikka, kemia tai biologia). Tarkemmat kurssitiedot löytyvät kandidaattiohjelmien sivuilta tästä.

Voit hakea nanotieteiden koulutusohjelmaan opintojesi alussa sähköisellä lomakkeella. Vuoden 2018 hakuaika on päättynyt 9.9.2018. Aloituspaikkoja ohjelmassa on yhteensä 25. Mikäli hakijoita on tätä enemmän, valinnat tehdään pääaineittain valintapisteiden mukaan siten, että pistelaskussa otetaan huomioon ylioppilastutkinnon pitkän matematiikan koe, biologian koe, fysiikan koe ja kemian koe. Valinnat tehdään syyskuun aikana.