03.10.2017

Kemian laitos - Saara

 Saaran takki

Olen lajinmäärityksissä kemian laitoksen yliopistonopettaja ja esiintymisalueenani syksyllä on pääasiassa fysikaalisen kemian osasto ja opelabra, keväällä taas majailen epäorgaanisen kemian töiden parissa. Jotta minut tunnistaa oppilaslabran syövereistä sen kolmenkymmenen muun valkotakin joukosta, selässäni lukee isolla ja mustalla YO-OPE. Tietysti sen lisäksi, että pidän kovaa mekkalaa mennessäni, voisi nimittäin sanoa, että olen kohtuullisen kova puhumaan. Lisäsin minä takkiin nimenkin sekä eteen että taakse, että minuun olisi helpompi tutustua – eli terve vaan kaikille!

Olen aina työssäni halunnut kehittyä asiantuntijana ja siltä kannalta tykkään kuin hullu puurosta siitä, että saan nykyään opettaa kemiaa laidasta laitaan. Toki vanhana fyskokemistinä mieli palaa eniten spektroskopian ilmiöille ja lasereille ja vähäsen kuumottaa ne hiilihangoiksi tai atraimiksi kutsumani aaltofunktiotkin. Aikoinaan ammuskelin laserilla kiviä ihan plasmaksi ja sittemmin pääsin hieman Raman-spektroskopiaakin säätämään. Nykyisin kun opetus valtaa kalenterini, yritän sitten pysyä edes vähän tutkimuksesta perillä käymällä nanolla kahvilla eikun seminaareissa.

Saaran lohikäärme

Kun en ole labrassa opettamassa, minua voi ilman muuta tulla moikkaamaan ”luolaani” eli työhuoneeseen YF410. Sinne löytää parhaiten, kun kävelee kemian mikroluokan YF303 ohitse kohti järvinäköalaa ja kiipeää yhden kerroksen portaita ylös. Neloskerroksen porraskäytävästä näkyy jo naapurin lehtileikkeiden vieressä se lohikäärmekuvalla varustettu ovi ja jos sisältä kuuluu örinää, niin se on yleensä vaan kuuntelemaani musiikkia. Voidaan sitten aina vaikka derivoida parit virhelaskut, jos ei muuta keksitä? Jutut voivat joskus olla vähän huonoja (nimimerkillä puujalkavitsit ovat ihan parhautta), mutta voin vakuuttaa, että tarkoitusperäni ovat hyviä – pidän ihmisistä enkä halua ketään loukata. Oikeasti minä muuten siksi aina naputan siitä suojalasienkin käytöstä, koska välitän teistä ja teidän silmistänne.

Tartu siis hihaan hyvishommissa (tai lahkeeseen labrassa) tai sovitaan oikein tärskyt nakkaamalla joko postilla (hyvis-chem@jyu.fi tai saara.p.kaski@jyu.fi) tai kilauttamalla puhelimella (040 805 3691).

Saara

p.s. Jos muuten minulta kysytään, niin sanasta HYVIS tulee ensimmäisenä mieleen semmoinen kirkasotsa, joka iloisesti vihellellen kävelee tietä pitkin eikä