23.10.2017

Fysiikka tempaisi liike-elämään

ojajärvi-juho.jpg

 

Juho Ojajärvi

  • Liiketoimintayksikön johtaja, Quintiq Oy
  • Valmistunut vuonna 2011 pääaineenaan fysiikka

 

Olin fysiikan laitoksella jatko-opiskelijana, kun totesin, että kaipaan kosketusta enemmän käytännön tekemiseen ja toisaalta myös liike-elämän sykettä. Hain siis Quintiqille, joka on nykyään osa Dassault Systemèsiä, ja sain paikan tuotannonsuunnittelu- ja optimointikonsulttina. Etenin pikku hiljaa seniori-, manageri- ja myyntikonsultin tittelien kautta nykyiseen rooliini pohjoismaiden liiketoimintayksikön johtajaksi, erityisvastuualueena tekninen myynti.

Käytännön työelämässä esitys- ja projektinhallintataidot ovat tärkeitä.

Opiskelu antoi hyvät eväät analyyttiseen ja loogiseen ajatteluun, matemaattiseen mallintamiseen sekä optimointiin. Käytännön työelämässä esitys- ja projektinhallintataidot ovat tärkeitä. Kielten opiskeluun, erityisesti ruotsin kielen opiskeluun olisin voinut panostaa hiukan enemmän. Opintojeni aikana oppimistani taidoista pääsin suoraan soveltamaan ohjelmointi-, mallinnus-, ja optimointitaitoja. Nykyinen työni on enemmän manageripainotteinen, joten en pääse suoraan käyttämään oppimaani, vaan hyöty nousee esiin yleisemmällä tasolla esimerkiksi monimutkaisten systeemien hahmottamisesta.

Teknologia muuttaa työelämää

Työnhaussa olin onnekas, sillä ensimmäinen lähettämäni hakemus tärppäsi, vaikka maailmantaloudella ei työnhakuni  aikana mennytkään kovin hyvin. Työssäni parasta on kosketus konkreettisiin ongelmiin sekä uuden teknologian kehittäminen. Esimerkiksi tuotantoketjut tulevat mullistumaan siinä vaiheessa, kun itseohjaavat rekat ja laivat tulevat saataville. Näillä on iso vaikutus siihen, kuinka ja millä rajoitteilla tuotantoketjuja tulevaisuudessa optimoidaan ja suunnitellaan.

Jyväskylä on opiskelijakaupunkina kotoisa. Opiskeluajoista päällimmäisenä mieleen ovat jääneet opiskelutoverit ja elämisen vapaus. Vain joka viikkoiset demot aiheuttivat harmaita hiuksia. Muuten opiskeluelämä oli melko stressitöntä. Kehottauisinkin nykyisiä opiskelijoita nauttimaan täysillä opiskeluajasta sekä käymään opiskelijavaihdossa! Vastaavaa vapautta on vaikea kokea enää työelämässä, saati, jos perheen perustaa.