19.10.2017

Kesätyö johdatti ohjelmoinnin pariin

Jukka-Pekka Väärämäki

  • Ohjelmistokehittäjä, Visma Consulting
  • Valmistunut vuonna 2011 pääaineenaan matematiikka

Opiskelin pääaineenani matematiikkaa ja sivuaineena tietotekniikkaa. Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen pääsin kesätöihin Process Vision -nimiseen ohjelmistotaloon. Hyvin sujuneen kesän jälkeen jatkoin töitä myös opiskelujen ohessa ja sain valmistuttuani samaisesta firmasta heti vakituisen pestin. Noin viiden vuoden jälkeen aloin kaivata vaihtelua ja uusia haasteita, joten päädyin laittamaan avoimen hakemuksen Viklolle, joka oli silloin pieni projektitalo Jyväskylässä. Haastattelun jälkeen sain paikan ja Viklo muuttui yritysoston kautta Visma Consultingiksi.

Työelämän kannalta tärkeintä oli oppia menetelmiä ongelmanratkaisuun ja opiskeluun. On hyvä osata konkretisoida omia ajatuksia paperille piirroksina ja teksteinä. Lisäksi ryhmätyö- ja vuorovaikutustaidot ovat olennaisia, sillä harvassa työpaikassa joutuu tai pääsee työskentelemään yksin. Päivittäisessä työssäni ohjelmointiosaaminen on tärkein opinnoissani oppimani asia, mutta tärkeämpää on ymmärtää toimialaa, jonka parissa työtäni teen. Jos nyt saisin valita, opiskelisin tietotekniikan lisäksi kenties jonkun konkreettisemman sivuaineen.

Tarjoa rohkeasti osaamistasi


Työssäni on tärkeää osata omaksua uusia asioita nopeasti. Myös suurien kokonaisuuksien tai ongelmien pilkkominen pieniin osiin on joka päiväistä, mikä korostuukin juuri matematiikan opinnoissa. Parasta työssäni on työkaverit ja osaamisen kehittäminen. Nämä kaksi kulkevat yleensä käsi kädessä: työkavereilta saa neuvoja omiin ongelmiin ja toisinaan heille voi olla itse avuksi.

Opiskeluaika on mahdollisuus verkostoitua kaikenlaisten ihmisten kanssa. Myöhemmin työllistyessä näistä verkostoista voi olla suuri hyöty.

Ensimmäisiä työhakemuksia lähettäessä CV tuntui melko merkityksettömältä. Saatekirjeen tärkeys taisi olla huomattavasti suurempi, ja sen kirjoittamiseen kannattaa kysyä apua. Onnekseni pääsin haastatteluun ja kesätöihin omalle alalleni jo varhain. IT-alalle suuntautuvalle opiskelijalle Jyväskylä oli erinomainen paikka opiskella. Alan firmoja oli jo opiskellessani paljon ja nykyään vielä enemmän.

Parhaiten opiskeluajoista on jäänyt mieleen opiskelukaverit. Useisiin heistä tulee vieläkin pidettyä tiiviisti yhteyttä. Opiskeluaika on mahdollisuus verkostoitua kaikenlaisten ihmisten kanssa. Myöhemmin työllistyessä näistä verkostoista voi olla suuri hyöty. Kehottaisinkin ottamaan selvää siitä, minkälaiset firmat voisivat tarvita osaamista. Kesätöitä omalta alalta kannattaa hakea mahdollisimman varhain. Työkokemus on pikaista valmistumista tärkeämpää.