19.10.2017

Orgaaninen kemia johdatti Britanniaan

Aini Vuorisen kuva

 

 Aini Vuorinen

  • Orgaanisen kemian ja lääkeainekemian tuleva tutkijatohtori Oxfordin yliopistossa
  • Valmistunut vuonna 2013 pääaineenaan orgaaninen kemia

Olin gradua vaille valmis maisteri ja ajattelin lykätä valmistumista lähtemällä Erasmus-vaihtoon, koska en ollut varma, mitä haluaisin tehdä seuraavaksi. Toisin sanoen työn tai jatko-opiskelupaikan etsiminen ja hakeminen pelottivat. Eräänä päivänä gradun ohjaajani professori Petri Pihko kertoi, että Oxfordin yliopistossa on alkamassa EU-rahoitteinen projekti, johon etsittiin useampaa jatko-opiskelijaa Britannian ulkopuolelta ja johon minun kannattaisi hakea. Taisin todeta suoraan, etten taida hakea, koska en ollut varma haluanko edes tehdä jatko-opintoja, saati lähteä neljäksi vuodeksi ulkomaille. Kuitenkin Petrin ja muun ryhmän kannustus saivat minut lopulta hakemaan paikkaa, sillä eihän minulla ollut mitään menetettävää. Jäin kahden haastattelukierroksen jälkeen varasijalle, mutta kahden viikon kuluttua sain sähköpostia nykyiseltä ohjaajaltani, joka tarjosi minulle toista jatko-opintoapurahaa, sillä olin jäänyt hänen mieleensä haastattelussa. Nyt jatko-opintojen loppusuoralla minulle on tarjottu mahdollisuus jatkaa post doc -tutkijana.

Omannäköinen tutkinto on eduksi


Opinnot Jyväskylän yliopistossa antoivat minulle hyvät valmiudet jatko-opintoja varten. Erityisesti opintojen aikana karttunut labrakokemus on ollut hyödyllistä. Myös vapaasti valittavat sivuaineet ja sen tuoma poikkitieteellisyys on ollut erityisen tärkeitä itselleni. Olen projektissani hyötynyt erityisesti solu-ja molekyylibiologian sivuaineopinnoistani. Kuulin myöhemmin ohjaajaltani, että juuri labrakokemuksen määrä ja solu-ja molekyylibiologian sivuaineopinnot olivat yksi syy minkä takia jäin mieleen ja sain jatko-opintopaikan. Jatko-opintoprojektini on osa lääkekehitysprojektia. Jatko-opintojeni alussa pääpainopiste oli synteettisessä kemiassa, mutta olen päässyt myös yhdistämään ja oppimaan solubiologian perusteita ja proteomiikkaa.

Erityisesti opintojen aikana karttunut labrakokemus on ollut hyödyllistä.

Jyväskylä on myös loistava paikka opiskella. Kaupunki on sopivan kokoinen ja pyörällä on helppo liikkua. Lisäksi korkeakoululiikunnan tarjoamat liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Opiskelijaelämä on vilkasta antaen minulle uusia ystäviä. Myös ainejärjestömme Radikaalin järjestämät tapahtumat ovat jääneet opiskeluajoilta mieleen.

Tartu tilaisuuksiin


Olen vasta Oxfordissa asuessani tajunnut, kuinka monipuolisen ja hyvän koulutuksen sain Jyväskylästä ja vielä ilmaiseksi. Tutkinto ei ole kuitenkaan itsestään selvyys: älkää antako akateemisen vapauden koitua kohtaloksenne vaan käyttäkää se hyväksi ja rakentakaa omannäköisenne tutkinto, joka on teidän valttikorttinne työelämään ja mahdollisuus erottautua muista. Suunnitelmien muuttuminen on mahdollisuus, vaikka se ei heti täysin omalta vaihtoehdolta tuntuisikaan. Minusta ei pitänyt tulla kemistiä ja päädyin aloittamaan opinnot, koska en päässyt opiskelemaan lääketiedettä ensimmäisellä yrittämällä. Pidin kemiasta, mutta vasta kolmannen vuoden aikana kandiprojektia tehdessäni rupesin pikkuhiljaa tajuamaan, että tulevaisuudessa haluan työskennellä lääkeainakemian parissa. Lopuksi voin omasta kokemuksestani kannustaa lähtemään edes hetkeksi ulkomaille vaihtoon tai töihin.