19.10.2017

Sattumien kautta koordinaattoriksi

Jouni Hynysen kuva

 

Jouni Hynynen

  • Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori, Keski-Suomen ELY-keskus
  • Valmistunut vuonna 1989 pääaineenaan kokeellinen ydinfysiikka.

 

Työelämäni on ollut jopa sattumankauppaa, mutta keskeistä siinä on ollut avoin ja oppimaan innokas mieli sekä joustava käsi, joka nousee aina, kun kysytään vapaaehtoista. Varsinainen opiskelun jälkeinen työelämäni alkoi siten, että yhtä aikaa oli menossa monta eri asiaa, jotka lopulta yhdistyivät.

Osallistuin valmistumisen ja armeijan jälkeen työllisyyskurssille, jonka aihe oli tuotekehitys ja luovuus. Siellä tutustuin keksijäyhdistykseen, jonka sihteeriksi ryhdyin vapaaehtoisena, ja sen myötä ryhdyin yrittäjäksi tarjoten luovuuskoulutusta. Samaan aikaan tein joitain tunteja Jyväskylän teknillisessä oppilaitoksessa tuntiopettajana. Lisäksi tein montaa muuta asiaa, esimerkiksi olin paikallistelevisiossa kameramiehenä. Kuuden vuoden jälkeen teknillisessä oppilaitoksessa avautui Keksintösäätiön keksintöasiamiehen puolipäiväinen tehtävä. No kukas muu siihen olisi ollut minua sopivampi?

Opiskelutaidot ja myönteiset oppimiskokemukset ovat olleet kullanarvoisia ja ne ovat auttaneet monien haasteiden läpi.

Vuonna 1999 tehtävä muutettiin kokopäiväiseksi ja siirryin silloiseen TE-keskukseen, nykyiseen ELY-keskukseen. Nimike vaihtui myöhemmin innovaatioasiantuntijaksi ja sitä myötä tehtävät hiukan muuttuivat, joten lopulta työskentelin Tekesissä innovaatiosetelikäsittelijänä. Vuoden 2017 alusta minut nimitettiin nykyiseen tehtävääni Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattoriksi.

Luonnollisesti opinnot antoivat monia valmiuksia. Opiskelutaidot ja myönteiset oppimiskokemukset ovat olleet kullanarvoisia ja ne ovat auttaneet monien haasteiden läpi. Mielestäni luonnontieteen opinnot ovat perustavanlaatuisia sekä elämän ymmärtämisen että systemaattisen ajattelun kehittämisen kannalta. Opiskeluaika on tietenkin ollut myös kasvun aikaa ihmisenä. Luulenpa, että opiskelun aikana huomasin asioita ja erityisesti työtapoja, jotka ovat minulle luontevia ja toimivia. Edelleen niitä kehittämällä olen pärjännyt mainiosti. Varsinkin keksintöasiamiehenä saatoin monella tavalla hyödyntää fyysikon koulutustani, josta olen hyvin kiitollinen.

Omalla aktiivisuudella pääsee pitkälle

Jos nyt saisin valita mitä opiskelisin lisää, opiskelisin viestintää, sosiaalisia taitoja ja draamapedagogiikkaa sekä kieliä. Viimeksi mainittua ehkä tutustumalla ulkomaisiin opiskelijoihin. Sitten ottaisin ihan ”random” kursseja, jotta saisin uusia ajattelun aineksia. Esiintymistaidoista on paljon hyötyä työelämässä. Kun on tavoitteellinen suhtautuminen työhön, draaman taidot auttavat voittamaan yleisön oman asian puolelle. Lisäksi moni asia on vaikeaselkoinen, joten opettajaksi tässä joutuu tavan takaa.

Pidän työssäni monista asioista, mutta esiin toisin monitahoisten asiakokonaisuuksien hallinnan ja ymmärrettäväksi tekemisen toisille. Töitä olen saanut omalla aktiivisuudellani. En ole koskaan joutunut ”odottamaan” töitä työhakemusten varassa. Hakemuksia olen kyllä lähettänyt monta kertaa, mutta työt ovat tulleet lähinnä siten, että aina kun jotain tapahtuu, nostan käteni muita korkeammalle ja tartun työhön kiinni. Vapaaehtoistyöt ovat olleet yksi tärkeä keino päästä ”lähelle” työpaikkaa.

Opiskelijakaupunkina Jyväskylä on erinomainen. Täällä on pidetty huolta opiskelijoista ja annettu täydellinen vapaus. Olo on ollut turvallinen ja kaikki palvelut ovat olleet tarjolla. Oppilaitosten sijainti suhteellisen pienellä alueella ja laitosten erittäin mukaansatempaava meininki on ollut erityisen hyvä juttu. Haluaisin nostaa esiin myös monia näkymättömiä käsiä, kuten työntekijät opiskelijaruokaloiden keittiöissä sekä opiskelija-asuntoloiden ja kirjastojen henkilökunnan. Moni on uurastanut minun pärjäämiseni ja viihtyvyyteni eteen.

Ota opiskeluajasta kaikki irti!

Opiskeluajoista parhaiten on jäänyt mieleen ystävät ja hiukkaskiihdytin. Kävin vuosien päästä vanhalla fysiikan laitoksella, joka on nyt Startup-Leipomo. Monia muistoja heräsi henkiin, mutta kyllä ne opiskelutoverit sentään olivat ne tärkeimmät. Silloin 80-luvulla ei juuri kenelläkään ollut kameraa, joten muistot ovat lähinnä muistikuvia omassa mielessä.

Opiskelijakaupunkina Jyväskylä on erinomainen.

Suosittelen oman opiskeluajan dokumentointia sanoin ja kuvin sekä tarinoin. Haastattele itseäsi ja tovereitasi, tehkää videoita, unelmakarttoja ja näytelmiä, mitä vain. Niitä on kiva katsoa myöhemmin, sillä vuodet menevät tosi nopeasti! Suosittelen myös tutustumista ulkomaisiin opiskelijoihin ja käymään ulkomailla edes lyhyesti. Tiedän, että opiskelu on muuttunut minun ajoistani mm. opintotuen edellytyksien suhteen. Silti kannustan pysähtymään joskus ja olemaan kiitollinen siitä, että me saamme elää näin toimivassa ja hyvässä maassa sekä opiskella ilmaiseksi mitä mielenkiintoisimpia asioita ja käyttää esimerkiksi sosiaalista mediaa vapaasti.

Tutustu Innovaatiotoimittaja -kanavaani Youtubessa. Aloita vaikka videostani Säteilyvaara.