26.06.2018

Unelmatyö aurinkoenergian parissa

Jasmin Luostarisen kuva

 

Jasmin Luostarinen

  • Data Scientist, GreenEnergy Finland Oy
  • Valmistunut vuonna 2014 pääaineenaan soveltava fysiikka

 

Aloittaessani opintoni en tiennyt millaista työtä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Tiesin ainoastaan, että fysiikka kiinnosti minua. Puolivälissä opintojani tajusin haluavani energia-alalle. Täytin maisterin tutkintoni energia-aiheisilla kursseilla ja kirjoitin graduni aurinkosähköstä. En hakenut jatko-opintoihin, sillä yliopistoista irtisanottiin parhaillaan satoja ihmisiä, enkä nähnyt itseäni tutkijana. Työn saanti oli kuitenkin hankalaa myös yrityspuolella: usein törmäsin viimeistään haastattelussa ennakkoluuloon, että fyysikko tahtoo tutkia ja tylsistyy "arkisissa" työtehtävissä.

Erottuakseen joukosta on saatava henkilökohtainen kontakti työnantajaan.

Puolentoista vuoden työttömyyden jälkeen tartuin puhelimeen ja aloin soitella suoraan minua kiinnostaviin yrityksiin, kertoen taustastani ja kiinnostuksestani yritystä kohtaan. Neljäs puhelu poiki harjoittelun unelmatyöpaikkaani, joka muuttui määräaikaisuudeksi ja lopulta vakituiseksi työsuhteeksi. Huomasin, että nykyajan sähköpostitulvassa sähköiset yhteydenotot jäävät helposti ilman huomiota, ja erottuakseen joukosta on saatava henkilökohtainen kontakti työnantajaan.

Uutta oppii päivittäin


Työskentelen osana ohjelmistokehitystiimiä, kehittäen simulointityökaluja aurinkosähkövoimaloiden suunnittelu- ja tuotekehitystarkoituksiin. Pidän työstäni erityisesti siksi, että se yhdistää monipuolisesti ohjelmointi- ja aurinkosähköosaamiseni. Työssäni kaikkein tärkeintä on kyky omaksua uutta, sillä tuotekehityksessä valmiita vastauksia ei ole. Hyötyä on luonnollisesti ollut myös uusiutuvan energian, tehoelektroniikan ja ohjelmoinnin kursseista. Ohjelmointi on usein fyysikon tärkeimpiä työkaluja, mutta ensimmäisen ohjelmointikielen valintaa ei kannata stressata. Ohjelmointikieliin pätee sama kuin perinteiseenkin kielten opiskeluun: kun yhtä kieltä osaa hyvin, omaksuu nopeasti uusia. Netti on täynnä ilmaisia alkeiskursseja, joilla uuteen kieleen pääsee "sisälle" - loppu onkin vain tekemällä harjoittelua.

Loppujen lopuksi voi olla, että työmarkkinoilla "diplomi-insinööri" olisi ollut raflaavampi nimike kuin "filosofian maisteri", mutta en vaihtaisi opiskeluaikojeni muistoja pois mistään hinnasta - Jyväskylä on hieno kaupunki ja fysiikan laitoksella viettämäni kuusi vuotta olivat täynnä elämäni hienoimpia hetkiä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan esimerkiksi korkeakoululiikunnan tarjontaan, sieltä löytää varmasti lajinsa, vaikkei pitäisi itseään edes liikunnallisena!