Nanoscience Center

Jane ja Aatos Erkon säätiöltä merkittävä rahoitus Nanotiedekeskuksen virustutkimukseen

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 650 000 euron avustuksen tutkimukseen jossa kehitetään uusia ”älykkäitä” viruskoettimia enterovirusten rakenteen ja toiminnan tutkimukseen. Tulokset auttavat uusien viruslääkkeiden kehittelyssä. Rahoituskausi on neljä vuotta. Tutkimus tehdään poikkitieteellisenä yhteistyönä dosentti Varpu Marjomäen, dosentti Tanja Lahtisen ja akatemiaprofessori Hannu Häkkisen tutkimusryhmissä. Mukana on myös huippututkimuslaboratorioita Etelä-Afrikasta Kapkaupungista ja Pasteur-instituutista Pariisista.

Enterovirukset ovat noin 35 nanometrin kokoisia pallomaisia vaipattomia viruksia, jotka aiheuttavat sekä vakavia akuutteja  virustulehdusepidemioita että kroonisia sairauksia kuten diabetesta. Yli viidentoista vuoden perustutkimus enterovirusinfektioista nanotiedekeskuksessa (NSC) on tuottanut tärkeän pohjan suuresti tarvittavien antiviraalien kehittämiselle. NSC:n tutkijat ovat löytäneet lupaavia solun toimintaa muokkaavia ja virusinfektiota heikentäviä molekyylejä, joiden vaikutusmekanismien perusteellinen ymmärtäminen tarvitsee älykkäiden koettimien kehittämistä. Nanotiedekeskuksessa on jo muutaman vuoden ajan kehitetty myös toiminnallisia kultananohiukkasia, jotka voidaan liittää viruksen pintaan haluttuihin paikkoihin kemiallisilla sidoksilla. Tällä tavoin kullalla leimattujen virusten rakennetta voidaan tutkia myös elektronimikroskopian avulla.

Nyt rahoitettavassa tutkimuksessa kehitetään monitoiminnallisia orgaanisia molekyylejä, jotka tarttuvat viruksen kuoreen ja perimään ja samalla raportoivat viruksen avautumisesta ja ympäristön kemiallisesta koostumuksesta. Näin saadaan aivan uutta tietoa niistä luonnollisista olosuhteista, joissa virus avautuu. Molekyylit voidaan liittää kultananohiukkasten pintaan, jolloin ne seuraavat virusta koko avautumisprosessin ajan. Tutkimus virusten avautumiseen vaikuttavista kemiallisista tekijöistä tuottaa aivan uutta perustietoa virusten toiminnasta solussa mutta auttaa myös uusien viruslääkkeiden kehittämisessä.

Lisätietoja:

kuuluu seuraaviin kategorioihin:
Yhteystiedot

Nanoscience Center
PL 35
40014 Jyväskylän yliopisto

S-posti: nanoscience@jyu.fi

Katuosoite:
Survontie 9 C
40500 Jyväskylä

Nanoscience Center

NSC logo

Laser lab europe