Jyväskylän yliopisto

Sopin palvelut

Palvelut opiskelijoille


Kampusopastus

Luentosali hukassa? Tentaattorin yhteystiedot unohtuneet? Kampuksen historia kiinnostaa? Kysy vinkkejä ja neuvoja Sopista. Meiltä saat sekä kampus- että kaupunkikarttoja. Henkilökunnan yhteystietohaku löytyy yliopiston verkkosivuilta.

Yliopiston eri tilojen sijainnit voit hakea osoitteessa http://navi.jyu.fi/

 

Liikuntatarra - Korkeakoulu- ja yliopistoliikunnan maksut ja tuotteet

Sopista voi ostaa liikuntatarroja sekä yliopistoliikuntaan että korkeakoululiikuntaan. Meiltä saat myös Kortepohjan kuntosalin avainkortin. Salijäsenyys kuuluu liikuntamaksun piiriin.

Liikuntakurssien maksut voi maksaa joko Soppiin tai verkkomaksupalveluosoitteessa sähköisesti. Liikuntatarran ostaminen Sopissa edellyttää voimassaolevan lukuvuositarran esittämistä oston yhteydessä. Muista napata Sopista mukaasi ryhmäliikuntatuntien lukujärjestys!

TÄRKEÄ VINKKI! Liikuntatarran ostettuasi: säilytä kuitti, ota siitä kuva tai skannaa se omaan Scanjobs-kansioosi. Jos opiskelijakorttisi tai liikuntatarrasi katoaa, saat uuden tarran ainoastaan maksutositetta näyttämällä. Verkkomaksupalvelusosoitteessa suoritetut maksut säilyvät verkkopankissasi.

Lisätiedot: https://www.korkeakoululiikunta.fi/fi

 

Lukuvuositarrat

Tällä hetkellä lukuvuositarran voi noutaa ainoastaan JYY:n toimistosta (Gummeruksenkatu 4:stä) tai opintopalveluista (T-rakennuksen 2. kerros).

Tavoitteenamme on, että lukuvuoden 2017-2018 alusta alkaen lukuvuositarran voi noutaa myös Sopista.

 

Opiskelijalisenssien myynti (SPSS- ja Atlas-ohjelmat)

Tiettyjen ohjelmistojen ostaminen kotikoneelle on mahdollista. Voit suorittaa ostoksen sähköisesti verkkomaksupalveluissa tai henkilökohtaisesti Sopissa.

Lisätietoa opiskelijalisenssien hankkimisesta löydät IT-palveluiden sivuilta.


Opiskelumonisteet

Osaan kursseista liittyy printattuja opintomonisteita. Monet niistä löydät Sopista. Osaa myy esimerkiksi Pörssi ry. Helpoimmin ja edullisimmin opiskelua tukeva materiaali löytyy kurssi- ja oppimateriaalisivustolta eli Kopasta.
 
Jos haluat ostaa aineiston opintomonisteena, varmista luennoitsijaltasi, että hän on tilannut kyseisen materiaalin kurssiasi varten. Soppi ei voi tilata aineistoa myyntiin, vaan luennoitsijat tekevät tilaukset yliopistopainosta, joka toimittaa monisteet Sopin myytäviksi.


Opiskelutarvikkeet

Tenttiin menossa, mutta kynä puuttuu? Ei hätää, Sopista voit ostaa kyniä, kumeja, viivaimia, paperituotteita ja muita opiskelutarvikkeita näppärästi matkan varrelta. Tutustu valikoimiin verkkokaupassamme.

 

Tulostus- ja kopiointisaldon myynti sekä Canonin monitoimilaitteiden käyttötuki

Opiskelijahintaisen tulostusoikeuden ostaminen edellyttää voimassaolevaa yliopiston käyttäjätunnusta.

Pikakirjautuminen monitoimilaitteelle: Nopeuta kirjautumistasi, ota käyttöön pikakirjautumisväline. Se voi olla opiskelijakortti, bussikortti, etukortti tai vaikkapa Kelan kortti. Mikä tahansa sirullinen kortti käy pikakirjautumisvälineeksi, jos monitoimilaitteen lukija tunnistaa kortin. (Siru on piilotettu korttiin, joten et voi tietää korttisi kelpoisuutta pelkästään katsomalla korttia.) Toimi näin:

 1. Mene monitoimilaitteelle.
 2. Kokeile laitteen kyljessä olevan sinisen lukijan raitaosaan haluamaasi korttia. Paina kortti kiinni lukijaan.
 3. Kone ei piippaa - kortissa ei ole sirua, se ei kelpaa.
 4. Kone piippaa ja näyttöön ilmestyy kirjautumisikkuna.
 5. Syötä tietosi (ensimmäinen rivi: yliopistoverkon käyttäjätunnuksesi, toinen rivi: salasanasi).
 6. Pikakirjautumisväline on rekisteröity. Jatkossa kirjautumiseen riittää se, että luet kortin sinisessä lukijassa.
 7. Lähiaikoina yliopistopaino luopuu erillisistä kopiolätkistä. Oman kortin käyttöönotto siis kannattaa.

MUISTA aina kirjautua ulos koneelta, kun lopetat tulostamisen. Muuten menetät saldosi muiden ihmisten kopioihin! Pahimmassa tapauksessa seuraava sisäänkirjautuja kaappaa tahtomattaan korttisi identiteetin.

Jokainen läsnä olevaksi ilmoittautunut opiskelija saa lukukausittain 7 euroa tulostussaldoa. Tämä saldon lisääminen suoritetaan automaattisesti IT-palveluissa. Saldoajojen aikataulua voit tiedustella tarvittaessa printmaster@jyu.fi -osoitteesta.

Sopista voit ostaa lisää tulostussaldoa oman tarpeesi mukaan. Yliopistokaupan aukioloaikojen ulkopuolella saldoa voi ostaa myös yliopiston kirjaston palvelutiskiltä sekä sähköisesti verkkomaksupalveluista. Ongelmatilanteissa yo-painon printmaster auttaa: printmaster@jyu.fi.

Oman saldotilanteen ja toimitalokin voit tarkastaa Canonin saldohallintajärjestelmä Uniflown opiskelijaportaalissa. Uniflow-potaaliin kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksin. Vaihtoehtoisesti voit tarkastaa saldosi monitoimilaitteella Secure print -tilassa (tieto löytyy näytön yläreunasta).

opiskelijoille - tulostus käyttöliittymä

 

Jos kohtaat pulmia tulostamisessa, tule yliopistokauppaan kysymään neuvoa. Meillä on Sopissa käytettävissämme sekä monitoimilaite että yleisötietokone asiakaspalvelutilanteita varten. Kannattaa huomioida, että Sopin henkilökunta palvelee samanaikaisesti myös kassalla, joten ruuhkaisina hetkinä saattaa tulostustukea joutua tovin odottamaan.

Tilaus- ja painotöissä, gradujen sitomisessa ja erikoisen hankalissa pulmissa parhaan avun saat suoraan palvelun tuottajalta eli yliopistopainosta: printmaster@jyu.fi ja painon Print It -tuki ma-pe klo 9-16 p: 050 441 4030, käyntiosoite on Cygnaeuksenkatu 3, 40100 Jyväskylä.

 

 

Palvelut henkilökunnalle

 

Henkilökuntaliikunnan tarrat

Henkilökuntaliikuntaan ja -kursseihin oikeuttavat maksut voit maksaa joko verkkomaksupalveluissa tai Sopissa. Voimassa oleva työsuhde yliopistoon on Sopissa asioidessa todistettava esim. henkilökuntakortilla.

Liikuntatarra noudetaan Sopista. Lisätietoja löydät yliopistoliikunnan henkilöstöliikunnan sivuilta.


Kampuspyörät

Sopin edustalla on parkissa neljä kampuspyörää. Niitä saa päivälainaan todistamalla henkilöllisyytensä.

Avainten nouto ja palautus Sopin aukioloaikoina. Jos tarvitset pyörän ennen klo 10, kannattaa lainaus käydä sopimassa jo edellisenä päivänä. Jos palautat pyörän klo 17 jälkeen, tuo avain Soppiin seuraavana päivänä. Sovi erikoisjärjestelyistä ennakkoon.

Saatavilla myös lainakypäriä.


Kulttuuri- ja ottelulippujen toimitukset

Jyväskylän yliopiston kulttuuritoimikunta järjestää henkilökunnalle virkistystoimintaa. Siihen liittyvät liput noudetaan Sopista. Maksut voi suorittaa joko verkkomaksupalveluissa tai Sopissa.

Yleensä lippuvaraukset tehdään Korpissa. Joissain poikkeustapauksissa varaukset tehdään s-postilla suoraan Soppiin. Tarkasta varausjärjestelmä kunkin tapahtuman osalta erikseen.

Seuraa tapahtumatiedotusta ja lippujen varausohjeita Kulttuuritoimikunnan sivuilta tai liity heidän postituslistalleen.

Toisinaan yliopisto tarjoaa lippuja myös urheilutapahtumiin. Niistä tiedotetaan erikseen Sähköjyvässä ja esim. pesä- tai jalkapallon vapaaliput noudetaan Sopista.

 

Lahjat, kortit ja kirjat henkilökohtaiseen käyttöön

Sopissa on runsas valikoima erilaisia ja -hintaisia lahjatuotteita yksityiseenkin käyttöön. Osa tuotteista viittaa Jyväskylän yliopistoon (esim. vaatteet), osassa viittaus on hienovaraisempi (esim. tee ja kahvi).

Sopin kirjavalikoima on laaja kattaen aihealueet väitöskirjoista ja laitosjulkaisuista Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirjaan ja Katariina Vuoren Nokkonen - herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista -kirjaan. Tarjolla on lähinnä lähellä toimivien kustantajien kirjoja (esim. Atena Kustannus, Docendo, PS-kustannus, Gaudeamus, Vastapaino, Kampus Kustannus jne).

Tarjoamme myös ison valikoiman kortteja iloon ja suruun. Tuotteet on hankittu paikallisilta taiteilijoilta, Kartolta ja osa on omaa tuotantoamme. Myynnissä on lisäksi postimerkkejä ja kirjekuoria.

Sopissa on käytettävissä postin hinnasto ja kirjevaaka. Kaikkiin tuotteisiin on saatavilla tyylikäs lahjapaketointi tai lahjakassi. Tuotevalikoimaa voit selata verkkokaupassamme.

 

Yliopistotuotteiden sisäiset tilaukset

Sopin yksi keskeinen tavoite on säästää muun henkilökunnan työaikaa ja helpottaa lahjahankintoihin liittyviä paineita. Sen vuoksi autamme mielellämme isoissa ja pienissä tilauksissa.

Sopin verkkokaupassa voit selata tuotevalikoimaa Yliopistotuotteet-välilehdellä. Siellä hinnat on merkitty arvonlisäverollisina, yliopiston sisäisissä ostoissa alv:n osuus vähennetään tuotteen hinnasta.

Isoissa kongressitilauksissa tai henkilökunnan ryhmätilauksissa autamme mielellämme: järjestämme lisä- tai erikoispainatukset, etsimme sopivat tuotteet, ehdotamme kongressikassiin osuvat sisällöt.

Kysy tarjousta tai ideoita, kun kaipaat tapahtumajärjestelyiden tuotehankinnoissa apua. Soita Anne Saarikoskelle 040 805 4840 tai laita sähköpostia anne.m.saarikoski@jyu.fi .

Valikoimissamme valmiina olevien yliopistotuotteiden tilaaminen sujuu parhaiten tilauslomakkeella, joka löytyy verkkokaupastamme sivun oikeasta laidasta tai täältä.  Lomakkeelle kirjaudutaan omilla käyttäjätunnuksilla. Mikäli tilaajaksi halutaan merkitä joku muu, kuin tunnusten käyttäjä, se onnistuu yksinkertaisesti vaihtamalla nimi tietoruutuun.

Avaa ruudullesi sekä verkkokauppanäkymä että sisäisen tilaamisen lomake. Näin tilaaminen helpottuu huomattavasti. Laskukoonti saapuu sekä tilaajalle että laskun hyväksyjälle SAP-järjestelmään tarkasteltavaksi noin kerran kuussa.Palvelut vierailijoille ja alumneille

 

Kampusinfo

Soppi on Jyväskylän yliopistokampuksen infopiste. Voimme auttaa sinua löytämään etsimäsi rakennukset, salit ja tilaisuudet. Itsenäistä samoilijaa opastaa kampuskartta sekä tilahaku osoitteessa http://navi.jyu.fi/ .

Soppi sijaitsee pääkirjaston ja T-rakennuksen välisellä yhdyskäytävällä. Käynti kirjaston kyljessä olevien, Musicalle ja S-rakennukseen vievien portaiden vierestä.

vierailijoille - soppi kartalla


 

Yliopistokauppa

Soppi on kirjakauppa minikoossa. Meiltä löytyvät kirjat, väitöskirjat, laitosjulkaisut, kynät, vihot, toimistotarvikkeet.

Soppi on myös pieni vaatekauppa. Myymme yliopistotuotteita eli vaatteita, asusteita sekä muuta tarve-esineistöä, jotka tunnustavat yliopiston värejä.

Meillä on lisäksi monipuolinen valikoima kortteja, kirjekuoria sekä postimerkkejä. Paketteja tai kirjattuja lähetyksiä emme ota vastaan, mutta kirjeet ja maksikirjeet voit punnita meillä ja valmistella lähetyksesi postituskuntoon. Postin laatikko sijaitsee aivan Sopin nurkalla. Postilaatikko tyhjennetään arkipäivisin klo 16.

Valikoimaamme voit selata verkkokaupassamme.


 

Tulostaminen ilman yliopiston käyttäjätunnuksia

Yliopistoyhteisön ulkopuoliset kuluttajat voivat ostaa Sopista tulostusoikeutta tai tilata pienen määrän palvelukopioita. (Isot kopioerät ja tilaustyöt toimittaa yliopistopaino, Cygnaeuksenkatu 3.)

Yliopistolla ei valitettavasti ole kolikkokonetta tulostamiseen tai kopioimiseen.

Jos sinulla on vanha Print It -kopiolätkä, se voidaan aktivoida nykyiseen Canonin järjestelmään tai voit kopiolätkän sijaan rekisteröidä käyttöön esim. bussikortin. (Kortin käyttäminen kopiolätkänä ei haittaa kortin alkuperäistä tehtävää.) Mikäli sopivaa kirjautumiskorttia ei kukkarostasi löydy, voit ostaa lätkän Sopista viidellä eurolla. Lisäksi lunastat haluamasi summan kopiointisaldoa.

Uuden käyttäjän rekisteröinti tapahtuu joko Soppi-kaupassa tai kirjaston palvelupisteessä. Jos sinulla on jäljellä rahaa vanhassa Print It -järjestelmässä, voimme siirtää saldosi Canonin Uniflow-saldonhallintajärjestelmään. Tämä rahansiirtomahdollisuus on voimassa vain elokuun 2016 loppuun saakka. Rahan siirto tapahtuu ensisijaisesti Soppi-kaupassa.

Canon-tulostamista varten yliopiston ulkopuoliset, käyttäjätunnuksettomat kuluttajat tarvitsevat rekisteröitymiseen voimassa olevan sähköpostiosoitteen.

Vierailija voi tulostaa aineistoa muistitikulta ja skannata muistitikulle ja/tai sähköpostiin. Vierailijat eivät toistaiseksi voi lähettää aineistoa tulostettavaksi verkosta, kannettavalta tietokoneeltaan tai yleisölle tarkoitetuilta pöytäkoneilta. Näissä asioissa saat apua Sopista.


Jos aloittelet nyt monitoimilaitteen käyttöä ensi kertaa (kopiointi, tulostus, skannaus), tule asioimaan Sopin tiskille. Neuvomme sinut alkuun, voit ostaa samalla tulostussaldoa ja saat käytännön ohjeita jatkoa varten.

Mikäli olet yliopistoyhteisön ulkopuolinen toimija, etkä tahdo ostaa itsellesi vierailijalätkää ja kopiosaldoa, tule Soppiin kopioitavan, skannattavan tai tulostettavan aineistosi kanssa. Avustamme sinua haluamissasi toimenpiteissä. Lopuksi maksat tulosteet, kopiot tai skannaukset käteisellä tai pankkikortilla Sopin kassaan. Saat arkistointikelpoisen kuitin maksustasi. 

   • Palvelukopioiden ja -tulosteiden hinta ilman vierailijatunnuksia:
    • Palvellen (eli Sopin työntekijän kopioimana)
     • täydennettävä hinnastolla!
   • Itsepalveluhinnasto vierailijatunnuksilla (voimassa toistaiseksi, alkaen 1.3.2016):
    • A4 mustavalkosivu 1-puoleinen 0,07€/sivu
    • A3 mustavalkosivu 1-puoleinen 0,14€/sivu
    • A4 nelivärinen 1-puoleinen 0,30€/sivu
    • A3 nelivärinen 1-puoleinen 0,60€/sivu
    • Skannaus 1-puoleinen 0,25€/sivu

Tulosteen kaksipuoleisuus tuplaa hinnan (valotusten määrä ratkaisee velotuksen suuruuden).

 

Yliopistoverkon tilapäiset käyttäjätunnukset

Mikäli tulet yliopistolle työskentelemään, vierailevaksi luennoitsijaksi tai teet opiskeluhommia omalla koneellasi langattoman verkkomme piirissä, saat siihen yhteyden ainoastaan tilapäisin vierailijatunnuksin. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää Eduroamia, käytä mieluummin sitä.

Soppi luovuttaa tilapäisiä tunnuksia vierailijoiden käyttöön palvelutiskillään perustelluista syistä. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi sekä kertomaan langattoman verkon käyttötarpeesi syyn. Kerro myös, kuka sinut on yliopistolle kutsunut eli kuka on ns. sponsorisi.

Tilapäiset tunnukset voidaan luovuttaa korkeintaan yhden työpäivän ajaksi. Jos tarvitset pidempiaikaisia tunnuksia, ota yhteys IT-palvelupisteeseen.