Jyväskylän yliopisto

Tulostus, kopiointi ja skannaus

OPISKELIJAT, JATKO-OPISKELIJAT JA MUUT YLIOPISTOVERKON KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN HALTIJAT:

- MAKSUTTOMIEN SALDOJEN AJOT: Jokaisen lukukauden alussa luovutettavat maksuttomat saldot ladataan käyttäjätunnuksille muutaman ensimmäisen opiskeluviikon aikana. Mikäli et ole vielä saaneet saldoja käyttöösi, voit ostaa muutamalla eurolla hätävarasaldoa Sopista, verkkomaksupalveluista, yliopiston kirjastolta tai yliopistopainosta. Samoista osoitteista voit ostaa lisäsaldoa, kun maksuton saldosi loppuu.

- PIKAKIRJAUTUMISVÄLINE: Monitoimilaitteiden pikakirjautumisvälineeksi käyvät uudet opiskelijakortit (myös sellaiset, joissa siru on näkymätön eli se on kortin sisällä piilossa). Jos oma opiskelijakorttisi on vanha eikä Canonin monitoimilaitteen lukija tunnista korttiasi (KOKEILE!), voit ottaa pikakirjautumisvälineeksi esim. Kela-kortin, bussikortin tms. muovikortin (pankkikorttikin useimmiten käy), jonka monitoimilaite tunnistaa. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla: 1. Lue korttisi printterillä. 2. Näppäile kortin lukemisen jälkeen yliopistoverkon käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. 3. Kirjaudu ulos. 4. Testaa. - Näin saat liitettyä käyttäjätunnuksellesi ladatun/ostetun tulostussaldon valitsemaasi kortin "taakse".

Rinnakkaiskäyttö ei muuta korttisi ominaisuuksia sen alkuperäistarkoituksessa. Erillisistä tulostuslätkistä luovumme kokonaan. Jatkossa luetat vain valitsemasi kortin monitoimilaitteen kortinlukijalle ja tulostusnäkymä avautuu eteesi automaattisesti. Huomio: Maksutonta saldoa eivät saa kaikki jatko-opiskelijat. Lisätiedot: Yliopistopaino. (Jos otat muovikortin pikakirjautumisvälineeksi ja sinulta jää tulostuslätkä tarpeettomaksi, otamme niitä mielellämme vastaan Sopissa. Uuden kortin käyttöönotto mitätöi vanhan kirjautumisvälineen kytköksen käyttäjätiliisi.)

- TULOSTUS EI ONNISTU: Mikäli kohtaat ongelmia pikakirjautumisvälineen käyttöönotossa, syy on todennäköisimmin saldon puute. Mikäli tililläsi ei ole saldoa, et voi liittää pikakirjautumisvälinettä käyttäjätiliisi. Tulostuksen keskeytyminen tai häiriöt tulostuksen aloittamisessa johtuvat usein siitä, että tililläsi ei ole koko tulostuksen vaatimaa rahamäärää. Osta lisää saldoa Sopista, verkkomaksupaleluista, yliopiston kirjastolta tai yliopistopainosta. Tulostusongelmia voi aiheutua myös esimerkiksi väärän tulostimen valitsemisesta tai väärästä paperikoosta. Muista valita tulostin, jonka nimi on jysecure (kohteessa jy-print.ad.jyu.fi). Jos monitoimilaite valittaa paperin olevan loppu, on kyse todennäköisesti väärän kokoisesta paperivalinnasta ajurilla (esim. letter-koko). Yleisissä vikatilanteissa ajankohtaista viestintää kannattaa seurata esim. Sopin Facebookissa. Printterillä et enää pääse vaihtamaan tulostusasetuksia tai esikatselemaan tiedostoja.

- VANHA TULOSTUSLÄTKÄSI EI TOIMI: Mikäli kirjaudut monitoimilaitteelle ensimmäistä kertaa Canon-aikakaudella, täytyy vanha pikakirjautumisväline liittää käyttäjätiliisi uudelleen. Jatkossa pikakirjaudut monitoimilaitteille kuten ennenkin: Canonille rekisteröimääsi korttia tai lätkää kortinlukijaa vasten painamalla. Pelkkä kortin vilautus lukijalaitteella ei enää riitä.

YLIOPISTOYHTEISÖN ULKOPUOLISET, ILMAN KÄYTTÄJÄTUNNUSTA TOIMIVAT KÄYTTÄJÄT :

- Yliopistolla ei ole kolikkokonetta tulostamiseen tai kopioimiseen.

- Jos sinulla on vanha Print It -kopiolätkä, se voidaan aktivoida nykyiseen järjestelmään tai voit kopiolätkän sijaan rekisteröidä käyttöön esim. bussikortin.
Rekisteröinti tapahtuu Soppi-kaupassa tai yliopistopainossa. Vanhasta Print It -järjestelmästä ei voi enää siirtää rahaa Canonin Uniflow-järjestelmään. Tämä mahdollisuus oli voimassa vain vuoden 2016 loppuun saakka (eli vuoden verran uusien koneiden käyttöönotosta). Canon-tulostamista varten yliopiston ulkopuoliset, käyttäjätunnuksettomat tarvitsevat voimassa olevan sähköpostiosoitteen. Vierailija voi tulostaa PDF-aineistoa muistitikulta ja skannata muistitikulle ja/tai sähköpostiin. Vierailijat eivät toistaiseksi voi lähettää aineistoa tulostettavaksi verkosta, kannettavalta tai yleisölle tarkoitetuilta pöytäkoneilta.

- Jos aloittelet nyt monitoimilaitteen käyttöä ensi kertaa (kopiointi, tulostus, skannaus), tervetuloa asioimaan Soppiin tai yliopistopainoon. Neuvomme sinut alkuun, voit ostaa tulostussaldoa ja saat käytännön ohjeita jatkoa varten.

- Mikäli olet yliopistoyhteisön ulkopuolinen toimija, etkä tahdo ostaa itsellesi vierailijalätkää ja sille saldoa, tule Soppiin kopioitavan, skannattavan tai tulostettavan aineistosi kanssa. Avustamme sinua haluamissasi toimenpiteissä. Lopuksi maksat tulosteet, kopiot tai skannaukset käteisellä tai pankkikortilla Sopin kassaan. Saat arkistointikelpoisen kuitin maksustasi. Palvelukopioiden hinta 0,50€/kpl mustavalkoisesta yksipuolisesta A4-kopiosta 1,00€/kpl värillisestä yksipuolisesta A4-kopiosta. Tulosteet ovat saman hintaisia. A4-tuloste/-printti kaksipuolisena tai A3-kokoisena hinta on edellisiin esimerkkeihin verrattuna kaksinkertainen. Valotusten määrä ratkaisee hinnan.

- Itsepalveluhinnasto vierailijatunnuksilla (voimassa toistaiseksi, alkaen 12.4.2016, sisältäen alv 24%): A4 mustavalkosivu yksipuoleinen 0,10€/sivu. A3 mustavalkosivu yksipuoleinen 0,20€/sivu. A4 nelivärisivu yksipuoleinen 0,40€/sivu. A3 nelivärisivu 0,80€/sivu. Skannausten hinta 0,035€/sivu. Kaksipuoliset tulosteet: ilmoitettu hinta kerrotaan kahdella eli valotusten määrä on hinnassa ratkaiseva tekijä.