11.10.2018

Mer­kit­tä­vä lii­kun­ta­tie­tei­den vai­kut­ta­ja on pois­sa

Tiedekunta on saanut suru-uutisen emeritusprofessori Paavo Komin kuolemasta 78-vuoden iässä 10.10.2018.

Professori Komi toimi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa professorina vuodesta 1980 vuoteen 2004. Paavo Komilla oli tärkeä rooli liikuntabiologisen tieteenalan kehityksessä Suomessa, ja hänen johdollaan on kytketty suomalainen liikuntabiologinen tutkimus kansainväliseen tutkimusyhteisöön. Myös Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen perustamisessa professori Komin merkitys oli suuri. Professori Komia pyydettiin viime vuosiin saakka puhujaksi useisiin kansainvälisiin tieteellisiin kongresseihin.

Professori Komille myönnettiin uransa aikana seitsemän kunniatohtorin nimeä yliopistoista ympäri maailman, Kansainvälisen Olympiakomitean Olympic Order Award hänelle myönnettiin vuonna 2001, ja kotimaassa hänet palkittiin vuonna 2013 opetus- ja kulttuuriministeriön Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultaisella ansioristillä sekä Liikuntatieteellisen seuran kunniajäsenyydellä.

Professori Komi oli European College of Sport Science (ECSS) -organisaation perustajajäsen ja toimi järjestön puheenjohtajana 1995–1999. Komin toimesta ECSS-kongressi saatiin pidettäväksi Jyväskylään kahteen otteeseen, vuosina 2000 ja 2007. Komi oli myös Kansainvälisen olympiakomitean Sport for All -komission jäsen vuodesta 2000, ja hän toimi Jyväskylän Sport for All -kongressin puheenjohtajana vuonna 2010. International Council of Sport Science and Physical Education eli ICSSPE:n puheenjohtajana Komi toimi 1991–1996 ja International Society of Biomechanics -järjestön puheenjohtajana 1981–1985 ja kunniajäsenenä vuodesta 2005.

Professori Komin urasta ja saavutuksista voi lukea vuonna 2014 Arto Terosen ja Jouko Vuolteen julkaisemasta kirjasta Suoralta ei voi oikaista. Paavo Komin kuusi vuosikymmentä liikuntatutkimusta ja tiedepolitiikkaa.

Tiedekuntamme ottaa osaa omaisten suruun ja kiittää Paavoa hänen pitkästä urastaan liikuntatieteellisen tutkimuksen edistämiseksi.