05.02.2019

Osallistu fitness- ja kehonrakennuslajien harrastajilla ja urheilijoilla järjestettävään tutkimukseen

Tutkimus: fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailemisen vaikutus kehon koostumukseen, hermolihasjärjestelmän suorituskykyyn sekä fysiologisiin ja psyykkisiin tekijöihin

Kilpailija: haluatko tietää miten kilpailudieettisi vaikuttaa kehon koostumukseesi, hormonitoimintaasi, suorituskykyysi ja erilaisiin psyykkisiin tekijöihin?

Harrastaja: Oletko kiinnostunut selvittämään kehon koostumuksesi, suorituskykysi muutokset vuoden aikana? Haluatko tietää perusaineenvaihdunnan tasosi? Kiinnostaako sinua tietää miten kuntosaliharjoittelu vaikuttaa hormonitoimintaasi?

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta yhdessä Helsingin yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa käynnistävät tutkimusprojektin, jossa tutkitaan fitness- ja kehonrakennuslajien mies- ja naisurheilijoita sekä tavoitteellisesti kuntosalilla harjoittelevia miehiä. Tutkimus on jatkoa vuonna 2015 naisfitnessurheilijoilla tehtyyn tutkimukseen.

Tutkimukseen etsitään kolmeakymmentä fitness- ja kehonrakennuslajien 23–40-vuotiasta mies- ja naisurheilijaa (kilpailijaryhmä), jossa seurataan heidän valmistautumistaan vuoden 2019 Nordic Fitness Expossa järjestettävään fitness- ja kehonrakennuslajien SM-kilpailuihin. Kilpailijaryhmä noudattaa tutkimusjakson aikana henkilökohtaisia ravinto- ja harjoitteluohjelmiaan. Osalle kilpailijaryhmästä tehdään tarkempaa analyysiä unen osalta ja heiltä seurataan unen määrää ja laatua sekä autonomisen hermoston palautumista tutkimuksen aikana.

Kontrolliryhmään haetaan kolmeakymmentä 23–40-vuotiasta tavoitteellisesti fitness- ja kehonrakennuslajien mies- ja naisharrastajaa tai urheilijaa, jotka eivät pyri tutkimuksen aikana tavoitteellisesti vähentämään kehon rasvakudoksen määrää. Myös kontrolliryhmä noudattaa tutkimusjakson aikana henkilökohtaisia ravinto- ja harjoitteluohjelmiaan.

Tutkimusta johtaa LitT dosentti Juha Ahtiainen, liikuntatieteellinen tiedekunta, liikuntabiologian tieteenalaryhmä. Tutkimus on osa LitM Ville Isolan väitöskirjatutkimuksia ja tutkimus mahdollistaa useita kansainvälisiä tieteellisiä julkaisuja sekä muita opinnäytetöitä. Tutkimusryhmässä ovat mukana mm. professori Keijo Häkkinen, professori Markus Perola, dosentti Juha Hulmi, PhD Eric Helms, dosentti Henri Tuomilehto, LL Vilho Ahola, dosentti Jaakko Mursu ja paljon muita.

Osallistuminen on tutkittaville täysin ILMAISTA. Tutkittaville, jotka asuvat yli 50 km päässä Jyväskylästä, järjestetään ilmainen hotellimajoitus yhdeksi yöksi läheltä Jyväskylän yliopistoa. Tutkittaville ei korvata matkakustannuksia tai ansionmenetystä.

Mitä hyödyt tästä tutkimuksesta?

• Saat mahdollisuuden osallistua ensimmäiseen fitness- ja kehonrakennuslajeilla tehtyyn kokonaisvaltaiseen huippututkimusprojektiin
  • Saat tietoa kehosi lihas- ja rasvamassan määrästä sekä luuntiheyden muutoksesta tutkimusjakson aikana
  • Saat tietoa reisi- ja ojentajalihaksen poikkipinta-alasta sekä näiden voimaominaisuuksista
  • Saat tietoa päivittäisen fyysisen aktiivisuuden tasosta sekä muista mahdollisista urheilun ulkopuolisista stressitekijöistä
  • Saat tietoa kehon hormonitoiminnan muutoksista sekä perusaineenvaihdunnan tasosta kolme kertaa vuoden aikana
  • Tutkittaville järjestetään palautetilaisuus, kun tutkimusaineisto on analysoitu

TUTKIMUKSEN AIKATAULU

• Helmi-maaliskuu: Tutkittavien rekrytointi
  • Huhtikuu: viikko 14, 15, ja 16: Tutkittavien (kilpailija- ja kontrolliryhmä) alkumittaukset
  • Syyskuussa: viikko 24, 25 ja 26: tutkittavien (kilpailija- ja kontrolliryhmän) välimittaukset
  • Lokakuussa: Nordic Expon SM-kilpailujen jälkeinen päivä su 6.10.2019 tai ma 7.10.2019 kilpailujen jälkeinen mittaus. Ainoastaan kilpailijaryhmä osallistuu näihin.
  • Maalis-huhtikuu 2020: Loppumittaukset

OSALLISTUMINEN EDELLYTTÄÄ SINULTA:

• Olet sitoutunut saapumaan mittauksiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan tutkimuksen alussa, puolivälissä (ja kilpailijat heti kisan jälkeen) ja maaliskuussa 2020 sekä motivoitunut jatkamaan tutkimusprojektin loppuun asti.
  • Olet halukas osallistumaan joko kilpailijaryhmään tai kontrolliryhmään
  • Kilpailijaryhmässä sinulla on vuonna 2019 voimassa oleva Suomen Fitnessurheilu ry:n kilpailulisenssi ja olet yleisen sarjan urheilija eli kilpailuhetkellä 23–40 vuotias.
  • Olet bodybuilding, classic bodybuilding, classic physique tai men’s physique -lajin kilpailija, välivuotta pitävä kilpailija tai edellä mainittujen lajien harrastaja
  • Olet fitness, bikini fitness, body fitness, wellness fitness, women’s physique -lajin kilpailija, välivuotta pitävä kilpailija tai edellä mainittujen lajien harrastaja
  • Aloitat kilpailudieetin aikaisintaan 25 viikkoa ennen kilpailuja
  • Et käytä urheilussa kiellettyjä aineita tai menetelmiä
  • Sinulla on enemmän kuin 2 vuotta tavoitteellista kuntosaliharjoittelutaustaa
  • Työsi ei saa olla kolmivuorotyötä tai sisältää vähintään lähes viikoittaisia yövuoroja
  • Kontrolliryhmäläiset suorittavat kaikki samat mittaukset kuin kilpailijat pois lukien heti kilpailujen jälkeistä mittausta. Kontrolliryhmään kuuluva ei saa tavoitteellisesti pudottaa painoa tutkimusjakson aikana.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen su 24.3.2019 klo 12.00 mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tutkimusprojektiin sähköpostitse (tarvittaessa puhelimitse)

Ville Isola | ville.isola@gmail.com | 040 867 6648

Ilmoittakaa yhteydenotossanne

• pituus
  • paino
  • syntymäaika
  • puhelinnumero
  • asuinpaikkakunta
  • sähköpostiosoite
  • lyhyt kuvaus itsestäsi ja harjoittelutaustastasi
  • miksi haluat osallistua tutkimukseen ja haluatko kilpailija vai kontrolliryhmään?
  • Ilmoita myös, jos olet kilpailija
    • Kilpailuhistoriasi
    • Edustamasi tiimi vuonna 2019