19.11.2018

Keski-ikäisten naisten metabolisten toimintahäiriöiden riski: systeeminen ja intrakriininen estrogeeni sekä mikro-RNA:t välittävinä tekijöinä

 EsmiRs

Ikääntyminen, ja naisilla erityisesti vaihdevuodet eli menopaussi (munasarjojen estradiolituotannon hiipuminen), on yhteydessä ylimääräiseen rasvan kertymiseen ja metabolisten riskitekijöiden kasvamiseen. Ikäännyttäessä lihaskudoksen määrä vähenee ja lihasten suorituskyky laskee. EsmiRs-tutkimuksessa selvitetään menopaussiin liittyvien negatiivisten terveysvaikutusten taustalla olevia biologisia mekanismeja. Tutkimuksessa hyödynnetään molekyylibiologisia, fysiologisia, endokrinologisia ja koko genomin kattavia menetelmiä yhdistettynä liikunta- ja terveystieteelliseen tutkimukseen. Yhtenä tutkimuslinjana selvitämme estradiolin merkitystä kudosten välisen mikro-RNA signaloinnin säätelyssä ja kuinka tämä kytkeytyy metabolisten sairauksien kohonneeseen riskiin ikäännyttäessä. Selvitämme myös lihaskudoksen ikääntymismuutosten solutason mekanismeja, kuten luurankolihaksen apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa ja sen säätelyä sekä lihasten steroidogeneesiä.

EsmiRs-tutkimus pohjautuu ERMA-tutkimusaineistoon. Tutkimuksessa käytetään myös in vivo ja in vitro koeasetelmia. Tutkimus toteutetaan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Gerontologian tutkimuskeskuksessa.

Tutkimuksen rahoittajat

Suomen Akatemia 2017–2022

Ajankohtaista Seurantamittaukset.jpgAnalyysit Tutkijat Yhteistyö