29.03.2019

Ajankohtaista

Ajankohtaista EsmiRs-projektissa

EsmiRs edustaa Japanissa!Japani_1.JPG

EsmiRs-tutkimuksen johtaja Eija Laakkonen ja tutkijatohtori Sira Karvinen vierailivat yhteistyökumppanin, professori Satoshi Fujitan luona Kiotossa Japanissa maaliskuussa. Vierailun tarkoituksena oli kertoa naisten ikääntymisen erityispiirteistä terveeseen ikääntymiseen keskittyvässä seminaarissa. Seminaari pidettiin Ritsumeikan yliopistossa ja paikalle saapui kuulijoiksi sekä tavallisia, ikääntymisestä kiinnostuneita ihmisiä että yritysten edustajia. 

Seminaarissa esiintyivät Eijan lisäksi professorit Lars Holm ja Philip Atherton, jotka hekin ovat tutkimuksissaan keskittyneet ikääntymiseen.

Sira piti puheen omasta tutkimusaiheestaan, estrogeenin vaikutuksesta luustolihakseen, Satoshin ryhmälle. Vierailu piti sisällään luonnollisesti myös paikalliseen ruokakulttuuriin ja arkkitehtuuriin tutustumista.

Uskomme, että vierailu poikii tulevaisuudessa uusia yhteistyömahdollisuuksia - Pysykää kuulolla!

Japani_3.jpg

EsmiRs-tutkimuksen uudet tohtorikoulutettavat esittäytyvät!Hanna_ja_Jari_b.JPG

Uuden EsmiRs-tutkimuksen aineistonkeruu käynnistyi joulukuussa 2018! Vuoden alussa alkoivat myös tutkimuksen mittavat aineenvaihduntamittaukset, joiden tavoitteena on tuottaa täysin uutta tietoa siitä, miten vaihdevuodet vaikuttavat naisten elimistön toimintaan aineenvaihdunnallisten sairauksien riskin näkökulmasta. Aineenvaihduntamittauksissa mitataan mm. valtimoiden toimintaa, lämmönsäätelyä, sokerinsietoa, aineenvaihdunnan tehoa levossa ja liikunnan aikana sekä valkosolujen soluhengityksen tehokkuutta. Mittausten käytännön toteutuksesta vastaavat suurelta osin EsmiRs-tutkimuksen uudet tohtorikoulutettavat FM Hanna-Kaarina Juppi ja TtM Jari Karppinen.

Hanna aloitti EsmiRs-tutkimuksessa tohtorikoulutettavana syyskuussa 2018. Hanna on koulutukseltaan biokemisti ja bioanalyytikko. Väitöskirjassaan Hanna tutkii miten vaihdevuodet vaikuttavat naisten luurankolihasten koostumukseen solutasolla ja onko liikunnan harrastamisella vaikutusta muutoksiin. Aineistonaan Hanna käyttää pääosin ERMA-seurantatutkimuksessa kerättyjä lihaskudosnäytteitä, verinäytteitä sekä kehonkoostumustuloksia. EsmiRs-aineenvaihduntatutkimuksissa Hanna vastaa mm. sokerirasituskokeista. Vapaa-ajallaan Hanna viihtyy Jyväskylän kauniissa metsämaisemissa koiransa kanssa, mutta yhtä lailla myös kuntosalilla.

Jarin jatko-opinnot EsmiRs-tutkimuksessa alkoivat tammikuussa 2019. Maisteriopinnoissaan Jarin pääaine oli liikuntalääketiede ja koulutukseltaan hän on myös fysioterapeutti. Jari tutkii väitöskirjassaan miten fyysinen aktiivisuus ja vaihdevuodet vaikuttavat rasvan hapetuskykyyn, insuliiniherkkyyteen ja muutoksiin veressä havaittavissa aineenvaihduntatuotteissa. EsmiRs-tutkimuksessa Jari vastaa aineenvaihduntamittauksista levossa ja liikunnan aikana. Jarin vapaa-aika kuluu liikunnallisten harrastusten parissa ja erityisesti hän pitää taitoa vaativista liikuntalajeista kuten tanssimisesta ja käsitasapainoilusta.

 

Liikuntalääketieteen päivät 14.-15.11.2018

Vuoden 2018 Liikuntalääketieteen päivät järjestettiin Helsingissä, hotelli Haagassa. Iltajuhlassa palkittiin kokouksen parhaat suulliset e-posteriesitykset, ja tänä vuonna palkintopallille nousi peräti kaksi EsmiRs-tutkijaa: Sira Karvinen ja Jari Karppinen. EsmiRs onnittelee voittajia!

Sira esitteli ERMA-aineiston pohjalta tehtyä tutkimusta, jossa keskityttiin sydän-ja verisuonitautien riskitekijöiden muutoksiin vaihdevuosien aikana.  Tutkimuksessa havaittiin, että vaihdevuodet ohittaneiden naisten kolesterolitasot ovat terveyden kannalta epäedullisemmat kuin ennen vaihdevuosia. Vapaa-ajan liikunta puolestaan oli yhteydessä terveyden kannalta edullisempiin veren rasva-arvoihin, mutta se ei yksin riittänyt estämään vaihdevuosien mukanaan tuomia, epäedullisia muutoksia. Jatkossa tulisikin selvittää, millainen vapaa-ajan liikunnan määrä olisi riittävä lieventämään vaihdevuosiin liittyviä, epäsuotuisia muutoksia veren rasva-arvoissa.

Jari esitteli kaksosilla tehtyä tutkimusta, jossa selvitettiin perimän ja liikunta-aktiivisuuden vaikutuksista levon rasvanhapetustehoon ja huippurasvanhapetukseen. Päätulos oli, että kaksosten rasvanhapetusteho levossa ja huippurasvanhapetus liikkuessa olivat varsin samankaltaiset. Jarin tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että perimä vaikuttaa suuresti kykyyn käyttää rasvaa levossa ja liikkuessa. Liikunta-aktiivisuuden vaikutus rasvanhapetustehoon näyttäisi olevan pienempi, etenkin levon rasvanhapetustehon osalta. Kyky käyttää rasvaa tehokkaasti liikunnan aikana voi olla edullista terveydelle.

Sira ja Jari.jpg

Kuvassa Sira Karvinen (toinen vasemmalta) ja Jari Karppinen (kolmas vasemmalta).

Tutkijoiden yö 28.9.2018

Tutkijoiden yötä 2018 vietetään jälleen Jyväskylän yliopistossa 28.9. yhtä aikaa 11 muun paikkakunnan ja koko Euroopan kanssa. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Jyväskylän yliopistossa tapahtuman monitieteelliseen ohjelmaan kuuluu laaja kattaus opittavaa ja tehtävää. Tarkemmat tiedot koko tapahtuman ohjelmasta ja aikataulusta löydät täältä! Tapahtumissa vieraileminen on helppoa, sillä iIlan aikana myös Jyväskylän liikenteen bussit ovat maksuttomia. 

ERMA ja EsmiRs tutkijoita pääset tapaamaan Agorassa osana Ikäännynkö aktiivisena? ohjelmaa (14.00–18.00 Agora auditorio 2, Alfa & Beeta). Tarkempi ohjelma löytyy tämän linkin takaa: Ikäännynkö aktiivisena

Tutkijoiden_Yo_2018.jpg

Tapahtuman ERMA, ja EsmiRs -projekteja koskevat tärpit: Käy kuuntelemassa tutkijatohtori Sira Karvisen esitystä aiheesta Ikääntymisen missikisat – mikä malli voittaa? Samalla voit käydä hakemassa tohtorikoulutettava Dmitriy Bondarevilta tutkimuksen esittelylehtisen ja kysellä lisää tutkimuksesta. Dima hyödyntää väitöskirjatutkimuksessaan ERMA:n tutkimusaineistoa. Hän tutkii vaihdevuosien, lihasvoiman ja psyykkisen hyvinvoinnin yhteyksistä ja on tavattavissa koko tapahtuman ajan. Jos oman toimintakyvyn testaus kiinnostaa, se on mahdollista klo 14-18. Tapahtumassa on kahvitarjoilu.

Uusi tutkijatohtori EsmiRs-tiimiin!

LitT Enni-Maria Hietavala aloitti kesäkuussa EsmiRs-tutkimuksessa tutkijatohtorina. Hietavala väitteli huhtikuussa, ja hänen liikuntafysiologian väitöskirjansa käsitteli ravinnon happokuorman vaikutusta elimistön happo-emästasapainoon ja fyysiseen suorituskykyyn. EsmiRs-tutkimuksessa hän jatkaa ravitsemuksen parissa ja selvittää, millaisia yhteyksiä ruokailutottumuksilla ja ravinnonsaannilla on menopaussiin ja siihen liittyviin ilmiöihin kuten lihasvoiman ja luuston tiheyden muutoksiin.

Enni_Hietavala.jpg

Enni Hietavala

 

Eija Laakkonen akatemiatutkijaksi ja EsmiRs-tutkimusprojekti käyntiin syksyllä 2017EsmiRs_profile_picture.png

Akatemiatutkijan projektirahoituksella EsmiRs-projektiin palkattiin tutkijatohtori Sira Karvinen ja tohtorikoulutettava Hanna Juppi. ERMA-tutkimuksen aineistonkeruu jatkuu edelleen, mutta jo nyt pääsemme analysoimaan tähän mennessä kerättyä aineistoa. Sira selvittää mm. lihasten ja verenkierron miRNA-pitoisuuksia ja Hanna tutkii lihaskudoksen solutason rakennetta ja rasvan kertymistä kudoksiin.

EsmiRs-tutkimuksessa suunnitellaan myös kokonaan uutta aineistonkeruuta, johon tulemme kutsumaan ERMA-tutkimukseen aiemmin osallistuneita naisia. Uudessa seurantatutkimuksessa voi osallistua pelkkään kyselytutkimusosioon tai myös uusiin laboratoriomittauksiin. Näissä mittauksissa selvitetään mm. miten vaihdevuosien eteneminen on vaikuttanut kehonkoostumukseen, erityisesti lihasten rasvoittumiseen sekä tutkitaan liikunnanaikaista rasvan hapettumista.

ERMA-tutkimuksen osallistujat voivat odottaa yhteydenottoa tähän uuteen tutkimusvaiheeseen syksystä 2018 lähtien. Otamme yhteyttä ainoastaan sellaisiin henkilöihin, jotka ovat siihen aikaisemmin antaneet suostumuksensa. Mikäli et ole varma, oletko sellaisen antanut, mutta haluaisit harkita uuteen tutkimusvaiheeseen osallistumista, laita meille viestiä: erma-info@jyu.fi.