15.10.2018

Yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjinnän torjuminen urheilussa ja koululiikunnassa: sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkökulma (PREACT)

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskeva lainsäädäntö tiukkeni vuosina 2014-2015. Nykyään sukupuoleen, sukupuolen ilmaisuun ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä on kielletty.

PREACT-hankkeen keskeisimpinä tavoitteina on selvittää, 1) missä määrin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat valmentajat, urheilijat ja liikunnan harrastajat kokevat ja havaitsevat syrjintää; 2) millaisia haasteita ja hyviä käytänteitä on tunnistettavissa, kun uusia lakeja jalkautetaan urheiluseuroihin ja koulujen liikuntatunneille; 3) millaisia haittoja ja hyötyjä koululaiset ja opettajat havaitsevat seka- ja erillisopetuksessa annetussa urheiluvalmennuksessa ja koululiikunnassa. Hankkeessa tutkitaan myös, kuinka sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutteen suhtaudutaan urheilun ja koululiikunnan piirissä verrattuna Iso-Britaniaan ja Singaporeen. 

Avainsanat: sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, syrjintä, häirintä, urheiluseurat, koululiikunta

URHEILIJOIDEN JA LIIKUNNAN HARRASTAJIEN  kysely suomeksi

IDROTTARE OCH MOTIONÄRER på svenska

URHEILUVALMENTAJIEN JA OHJAAJIEN kysely suomeksi

IDROTTSTRÄNARE OCH INSTRUKTÖRER på svenska

Hankkeen tutkijat

Marja Kokkonen, hankkeen vastuullinen tutkija
marja.kokkonen@jyu.fi

Anna Kavoura, postdoctoral researcher
anna.kavoura@jyu.fi

Päivi Berg, tutkija
paivi.berg@nuorisotutkimus.fi

Jukka Lahti, postdoctoral researcher
jukka.p.lahti@jyu.fi

Aikataulu

04/2018 - 03/2021 

Rahoitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö
(150 000 €)