12.03.2019

Lipas kunnan liikuntapaikkarekisterinä

Liikuntapaikkarekisteri kuntien käyttöön

Lipas Liikuntapaikat.fi -järjestelmä palvelee kuntia kunnan omana liikuntapaikkarekisterinä. Kunnan liikuntapaikkojen tiedot voi tallentaa Lipas-järjestelmään, jossa ne pysyvät varmassa tallessa ja ovat myös muiden tarvitsijoiden käytettävissä. 

Tietojen tallennus ja ylläpitäminen tietokannassa on kunnille maksutonta. Kunnan ei tarvitse kehittää omaa järjestelmää liikuntapaikkojensa tilanteen seurantaan, sillä Lipaksessa tiedot ovat käytettävissä aina kun tarvitaan. Lipas-järjestelmän kautta tieto kunnan liikuntapaikoista välittyy myös liikuntapaikkarakentamisen avustusharkintaan, erilaisiin tutkimuksiin sekä eri tahojen ylläpitämiin verkkopalveluihin.

Lipas-järjestelmään tallennettuja tietoja voi käyttää monin eri tavoin. Lipas Liikuntapaikat.fi –palvelussa liikuntapaikkojen tietoja voi katsella kartalla tai laatia omia otoksia tietokannan tiedoista. Lipas-järjestelmän raportit-osiossa liikuntapaikoista voi koostaa listauksia ja laskelmia aluehakujen ja liikuntapaikkatyyppiin perustuvien hakujen avulla. Tiedot voi tallentaa itselleen excel- tai csv.–muodossa. Lipas tarjoaa myös tilastolaskentaa, jonka avulla voi verrata oman kunnan liikuntaolosuhteita vaikkapa naapurikuntaan. 

Lipas-järjestelmästä löytyvät myös kuntien viralliset tilinpäätöstiedot liikunta- ja nuorisotoimien osalta. Taloustietojen avulla kunta voi seurata oman toiminnan menokehitystä ja vaikkapa vertailla kehitystä muiden kuntien tietoihin. Taloustiedoista on saatavilla myös visualisoinnit.

Lipas-tietokannan tietoja voi hyödyntää myös tiedonsiirtorajapintojen avulla. Avoimet WMS, WFS ja REST-rajapinnat (myös REST-api) mahdollistavat liikuntapaikkojen näyttämisen vaikkapa kunnan opaskarttapalvelussa suoraan Lipas-järjestelmästä käsin. Lipaksen wms- rajapintaa hyödyntää esimerkiksi Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Paikkatietoikkuna.fi. Toinen vaihtoehto on hakea tiedot WFS- tai REST-rajapinnan kautta ja julkaista tietoja omassa palvelussa rikastettuna muulla tiedolla. Hyvänä esimerkkinä toimii Pääkaupunkiseudun palvelukartta.

Kunnat voivat julkaista omia luontoliikuntapaikkojaan Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelussa Lipas-järjestelmää hyödyntäen. Kohde tallennetaan Lipakseen, ja annetaan julkaisulupa Retkikartta.fi-palveluun (katso lisätietoja). 

Lipas-järjestelmän rajapinnat ja niihin liittyvä tarkemmat ohjeet tästä.

 

Miten palvelu otetaan käyttöön?

 

Omien liikuntapaikkojen tietojen päivittäminen järjestelmään vaatii käyttäjätunnuksen. Uudessa Lipas-järjestelmässa (https://liikuntapaikat.lipas.fi) vanha Lipas-päivittäjä voi rekisteröityä helposti ja saada samat käyttöoikeudet kuin vanhassa Lipaksessa. Myös uudet käyttäjät voivat rekisteröityä itse, ja Lipas-pääkäyttäjät vahvistavat käyttöoikeudet muutaman päivän sisällä. Tietoja voi tallentaa heti rekisteröitymisen jälkeen, mutta muutokset tulevat voimaan vasta kun tunnus on vahvistettu.

Käyttäjätunnusta voi pyytää edelleen myös sähköpostitse osoitteesta lipasinfo@jyu.fi. Lipas-järjestelmän päivitystunnukset on tarkoitettu kunnille ja muille tahoille, joilla on omistuksessaan tai ylläpidossaan useita liikuntapaikkoja. Uudessa Lipas-järjestelmässä myös yksittäisten paikkojen päivittäminen omilla tunnuksilla onnistuu. 

Uusi Lipas on jo käyttökunnossa, vaikka sen kehittämistä jatketaan edelleen. Kun uusi Lipas-versio julkaistaan virallisesti, ohjaavat osoitteet www.lipas.fi ja www.liikuntapaikat.fi uuteen paikkaan. Mikäli käytät mieluummin vanhaa versiota, sinne pääsee jatkossakin osoitteella http://lipas.cc.jyu.fi/lipas. Uuden version julkaisun jälkeen vanhaan Lipakseen ei voi enää tallentaa tietoja.

Koko Suomen liikuntapaikkojen tietoja voi selata vapaasti verkkopalvelussa www.liikuntapaikat.fi. Selaus- ja raportointiominaisuuksien käyttö eivät vaadi kirjautumista järjestelmään. 

Kun olet saanut käyttäjätunnuksen sähköpostiisi, voit kirjautua Lipas-järjestelmään osoitteessa www.liikuntapaikat.fi. Klikkaa ”kirjaudu sisään” tekstiä palvelun yläpalkissa, niin pääset syöttämään käyttäjätunnuksen ja salasanan. Uudet paikat lisätään karttanäkymästä lähtien.

Kunnan liikuntapaikkojen tiedot tallennetaan nettiselaimella suoraan Lipas-järjestelmään. Liikuntapaikoista kerrotaan sijaintitiedot (pisteenä, reittinä tai alueena), nimi ja liikuntapaikkatyyppi. Lisäksi liikuntapaikoista tallennetaan keskeisiä ominaisuustietoja sekä mittatietoja. Osa kerättävistä tiedoista on valtakunnallisesti seurattavaa tietoa, osa taas kuntien omaan tarpeeseen perustuvaa. Tietosisältö jota Lipakseen kerätään, on hioutunut vuosien varrella ja pyrkii keskittymään pysyviin, liikunnan kannalta olennaisiin tietoihin.

Uuteen Lipas-versioon voi viedä reittimäisiä aineisto mm. .gpx,  ja shapefile muodoissa. Koordinaatistona ovat joko wgs-84 tai Euref-Fin (osassa vain jompi kumpi vaihtoehto tuettu).  Käyttöliittymässä voi myös ladata reittien gpx-jäljen itselleen. Uudessa Lipas-järjestelmässä on myös Tilastot-osio, johon on rakennettu visualisointeja yleisimmistä liikuntapaikka- ja kuntavertailuista. Visualisointeja kehitetään edelleen käyttäjien tarpeiden pohjalta.

Uudessa Lipas-järjestelmässä on käytössä ajantasaiset kartat Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta haettuna. Tarjolla tällä hetkellä ovat opaskartta, maastokartta ja ilmakuvat.

Käyttöohjeet ja käyttäjätuki

 

Päivitysohjeita ja muita tietoja on kerätty www.lipasinfo.fi -sivuille (päivitysohjeet löytyvät täältä, sisältö päivittyy...). Käyttäjätukea tarjotaan puhelimitse ja sähköpostilla osoitteesta lipasinfo@jyu.fi. Puhelintuki palvelee käyttäjiä varmimmin kello 9-15 välillä arkisin. Tarjolla on myös skype-opastusta sekä kuntakäyntejä. Järjestämme myös päivityskoulutuksia, joissa kokoonnutaan muutamaksi tunniksi vaikkapa atk-luokkaan Lipas-tietoja päivittämään.

Avustamme kuntia tarvittaessa myös aineiston tallennuksessa Lipas-järjestelmään. Lisätietoja Lipas-projektipäällikkö Kirsi Vehkakoskelta, puh. 0400 247 980 tai sähköpostilla lipasinfo@jyu.fi

Lipas-järjestelmään tallennetut tiedot ovat kaikkien käytettävissä joko nettiselaimella tai Lipaksen rajapintapalveluita hyödyntäen. Lipaksen rajapintapalveluista suosituin on tällä hetkellä Metsähallituksen Retkikartta.fi –palveluun tietoja siirtävä rajapinta. Kunta voi julkaista Lipaksen kautta omien luontoliikuntapaikkojensa tietoja retkikartta.fi –palvelussa. Katso lisätietoja Lipas-Retkikartta tiedonsiirrosta.