19.12.2018

Lipas kunnan liikuntapaikkarekisterinä

Liikuntapaikkarekisteri kuntien käyttöön

Lipas Liikuntapaikat.fi -järjestelmä palvelee kuntia kunnan omana liikuntapaikkarekisterinä. Kunnan liikuntapaikkojen tiedot voi tallentaa Lipas-järjestelmään, jossa ne pysyvät varmassa tallessa ja ovat myös muiden tarvitsijoiden käytettävissä.

Tietojen tallennus ja ylläpitäminen tietokannassa on kunnille maksutonta. Kunnan ei tarvitse kehittää omaa järjestelmää liikuntapaikkojensa tilanteen seurantaan, sillä Lipaksessa tiedot ovat käytettävissä aina kun tarvitaan. Lipas-järjestelmän kautta tieto kunnan liikuntapaikoista välittyy myös liikuntapaikkarakentamisen avustusharkintaan, erilaisiin tutkimuksiin sekä eri tahojen ylläpitämiin verkkopalveluihin.

Lipas-järjestelmään tallennettuja tietoja voi käyttää monin eri tavoin. Lipas Liikuntapaikat.fi –palvelussa liikuntapaikkojen tietoja voi katsella kartalla tai laatia omia otoksia tietokannan tiedoista. Lipas-järjestelmän raportit-osiossa liikuntapaikoista voi koostaa listauksia ja laskelmia aluehakujen ja liikuntapaikkatyyppiin perustuvien hakujen avulla. Tiedot voi tallentaa itselleen excel- tai csv.–muodossa. Liikuntapaikkojen koordinaatit saa myös tallennettua itselleen raportit-osion koordinaattiraportissa.

Lipas-järjestelmästä löytyvät myös kuntien viralliset tilinpäätöstiedot liikunta- ja nuorisotoimien osalta. Taloustietojen avulla kunta voi seurata oman toiminnan menokehitystä ja vaikkapa vertailla kehitystä muiden kuntien tietoihin.

Lipas-tietokannan tietoja voi hyödyntää myös tiedonsiirtorajapintojen avulla. Avoimet WMS, WFS ja REST-rajapinnat mahdollistavat liikuntapaikkojen näyttämisen vaikkapa kunnan opaskarttapalvelussa suoraan Lipas-järjestelmästä käsin. Lipaksen wms- rajapintaa hyödyntää esimerkiksi Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Paikkatietoikkuna.fi. Toinen vaihtoehto on hakea tiedot WFS- tai REST-rajapinnan kautta ja julkaista tietoja omassa palvelussa rikastettuna muulla tiedolla. Hyvänä esimerkkinä toimii Pääkaupunkiseudun palvelukartta.

Kunnat voivat julkaista omia luontoliikuntapaikkojaan Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelussa Lipas-järjestelmää hyödyntäen. Kohde tallennetaan Lipakseen, ja annetaan julkaisulupa Retkikartta.fi-palveluun (katso lisätietoja). 

Lipas-järjestelmän rajapinnat ja niihin liittyvä tarkemmat ohjeet tästä.

 

Miten palvelu otetaan käyttöön?

 

Omien liikuntapaikkojen tietojen päivittäminen järjestelmään vaatii käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnusta voi pyytää sähköpostitse osoitteesta lipasinfo@jyu.fi. Lipas-järjestelmän päivitystunnukset on tarkoitettu kunnille ja muille tahoille, joilla on omistuksessaan tai ylläpidossaan useita liikuntapaikkoja. Koko Suomen liikuntapaikkojen tietoja voi selata vapaasti verkkopalvelussa www.liikuntapaikat.fi. Selaus- ja raportointiominaisuuksien käyttö eivät vaadi kirjautumista järjestelmään. 

Kun olet saanut käyttäjätunnuksen sähköpostiisi, voit kirjautua Lipas-järjestelmään osoitteessa www.liikuntapaikat.fi. Klikkaa ”kirjaudu sisään” tekstiä palvelun yläpalkissa, niin pääset syöttämään käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kunnan omia paikkoja voi katsella vaikkapa käyttäjän työpöydän kautta, kartalta tai raporttien tuloslistauksista. Uudet paikat lisätään karttanäkymästä lähtien.

Kunnan liikuntapaikkojen tiedot tallennetaan nettiselaimella suoraan Lipas-järjestelmään. Liikuntapaikoista kerrotaan sijaintitiedot (pisteenä, reittinä tai alueena), nimi ja liikuntapaikkatyyppi. Lisäksi liikuntapaikoista tallennetaan keskeisiä ominaisuustietoja sekä mittatietoja. Osa kerättävistä tiedoista on valtakunnallisesti seurattavaa tietoa, osa taas kuntien omaan tarpeeseen perustuvaa. Tietosisältö jota Lipakseen kerätään, on hioutunut vuosien varrella ja pyrkii keskittymään pysyviin, liikunnan kannalta olennaisiin tietoihin.

 

Käyttöohjeet ja käyttäjätuki

 

Päivitysohjeita ja muita tietoja on kerätty www.lipasinfo.fi -sivuille (päivitysohjeet löytyvät täältä). Käyttäjätukea tarjotaan puhelimitse ja sähköpostilla osoitteesta lipasinfo@jyu.fi. Puhelintuki palvelee käyttäjiä varmimmin kello 9-15 välillä arkisin. Tarjolla on myös skype-opastusta sekä kuntakäyntejä. Järjestämme myös päivityskoulutuksia, joissa kokoonnutaan muutamaksi tunniksi atk-luokkaan Lipas-tietoja päivittämään.

Avustamme kuntia tarvittaessa myös aineiston tallennuksessa Lipas-järjestelmään. Lisätietoja Lipas-projektipäällikkö Kirsi Vehkakoskelta, puh. 0400 247 980 tai sähköpostilla lipasinfo@jyu.fi.

 

uusi1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Lipas-tietokanta on paikkatietokanta, johon tallennetaan liikuntapaikoista, ulkoilureiteistä ja virkistysalueista myös tarkat sijaintitiedot. Suurin osa liikuntapaikoista tallennetaan pistemäisenä kohteena. Ulkoilureitit ovat reittejä, joita Lipakseen voi viedä joko digitoimalla reitin kartalle Liikuntapaikat.fi -palvelussa tai gpx-aineistona. Kuvassa Ähtärin eläinpuiston alueen liikuntapaikkoja.

Lipas-järjestelmään tallennetut tiedot ovat kaikkien käytettävissä joko nettiselaimella tai Lipaksen rajapintapalveluita hyödyntäen. Lipaksen rajapintapalveluista suosituin on tällä hetkellä Metsähallituksen Retkikartta.fi –palveluun tietoja siirtävä rajapinta. Kunta voi julkaista Lipaksen kautta omien luontoliikuntapaikkojensa tietoja retkikartta.fi –palvelussa. Katso lisätietoja Lipas-Retkikartta tiedonsiirrosta.