Liikuntapaikat.fi

Aineiston hyödyntäminen ja rajapinnat

liikuntapaikat, avoin data, käyttöehdot, rajapinnat, lataus, REST, wms, wfs

Avointa aineistoa Suomen liikuntapaikoista

 

Lipas Liikuntapaikat.fi- tietokannan (myöhemmin Lipas-tietokannan) tietosisältöä voi hyödyntää avoimen datan periaatteita noudattaen yksityisessä, julkisessa, kaupallisessa, ei-kaupallisessa tai muussa tarkoituksessa. Lipas-tietokannan käyttöehdot noudattavat avoimen datan CC Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssiä.  Aineiston käyttäjän katsotaan hyväksyvän käyttöehdot, kun hän lataa tai muuten ottaa aineiston tai sen osan käyttöönsä.

Viittaaminen aineistoon

 

CC Nimeä 4.0 lisenssin mukaan aineiston käyttäjän tulee viitata käytettyyn tietolähteeseen. Sopiva viittaustapa on esim. "Jyväskylän yliopisto, Lipas Liikuntapaikat.fi" tai "Jyväskylän yliopisto Lipas-tietokanta". Lisäksi on hyvä mainita otosajankohta. Lipas-tietokannan tietosisältö on jatkuvasti päivittyvää, joten eri aikoina otetut otokset voivat erota toisistaan.

Mistä ja miten aineistoa saa käyttöön?

 

www-sovellus

Lipas-tietokannan tietosisältöä voi hyödyntää www.liikuntapaikat.fi –verkkopalvelussa. Palvelussa voi katsella haluttujen liikuntapaikkojen tietoja kartalla sekä koostaa erilaisia luetteloita ja raportteja haluamistaan tiedoista (Raportit-osio). Koostetut raportit voi tallentaa csv tai excel-muodossa itselleen.

Ladattavat aineistot

Valmiita aineistopaketteja on ladattavissa Jyväskylän yliopiston Dataverse-palvelussa. Palvelussa on eri vuosilta ns. ”päivän otoksia” shapefile-muodossa. Tuoreemmat otokset sisältävät myös luettelot Suomen liikuntapaikoista excel-muodossa. Aineistopaketit löytyvät täältä: https://dvn.jyu.fi/dvn/dv/lipas 

 

Web map service (WMS)

WMS-rajapinta liikuntapaikkatiedon katseluun ja näyttämiseen paikkatieto-ohjelmissa ja karttapalveluissa: http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/lipas/wms (huomaa, että linkki ei toimi tavallisella nettiselaimella!)

Lisätietoja WMS eli karttakuvapalvelusta

Rajapinnan osoite http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/lipas/wms

Lipaksen Wms-palvelussa on tarjolla useita karttatasoja. Pisteet, reitit ja alueet- nimisissä tasoissa on tarjolla kaikki kyseisen geometriatyypin liikuntapaikat Suomessa. Nämä karttatasot sisältävät kaikista liikuntapaikoista samalla tavalla kerättävät perustiedot per liikuntapaikka. WMS-tasoja voi käyttää myös liikuntapaikkaryhmittäin. Wms- karttatasoilta löytyvät myös karttatasot joka liikuntapaikkatyypille erikseen. Liikuntapaikkatyypin karttatason mukana julkaistaan kaikki liikuntapaikkatyypistä kerättävät tiedot.

 GeoWebCache

WMS-rajapinta on perusmuodossaan hidas, joten suosittelemme käyttämään WMS-rajapintaa GeoWebCachen kautta, eikä suoraan. Tällä hetkellä cachetettuna on viisi ensimmäistä karttatasoa, eli erityisesti nämä näkymät joissa “kaikki Suomen liikuntapaikat” näkyy ja jotka kuormittavat paikkatietopalvelinta eniten. Cache tyhjennetään kerran vuorokaudessa, jonka jälkeen ensimmäinen lataus on hidas, mutta sen jälkeen nopea.

 GeoWebCachen kanssa kyseltävän ruudun koko on 256x256 ja ainoa tuettu koordinaatitjärjestelmä on EUREF-FIN (EPSG:3067) ja formaatit png/jpeg. 

http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/gwc/service/wms?LAYERS=lipas:lipas_kaikki_alueet

http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/gwc/service/wms?LAYERS=lipas:lipas_kaikki_pisteet

http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/gwc/service/wms?LAYERS=lipas:lipas_kaikki_reitit

Esimerkkikysely:

http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/gwc/service/wms?LAYERS=lipas%253Alipas_kaikki_reitit&FORMAT=image%2Fpng&TRANSPARENT=TRUE&TILED=true&SERVICE=WMS&VERSION=1.1.1&REQUEST=GetMap&STYLES=&SRS=EPSG%3A3067&BBOX=683547.78932227,6907158.0911985,811547.78932227,7035158.0911985&WIDTH=256&HEIGHT=256 

 

Web feature service (WFS)

Web Feature Service on rajapinta, jolla haetaan paikkatietokohteita eli vektorimuotoista paikkatietoaineistoa. WFS-rajapinnan kautta aineistoa voi tallentaa omalle koneelle.

WFS:ssä lähetetään pyyntöjä XML-muotoisina, joihin palvelin palauttaa pyydetyn tyyppiset kohteet pyydetyltä alueelta XML-muodossa. Myös WFS-pyynnöt välitetään HTTP-protokollalla. WFS:n XML-kuvauskieli on GML:n mukaista ja se sisältää paikkatiedon sekä spatiaalisten että ei-spatiaalisten ominaisuuksien mallinnukseen, tiedonvälitykseen ja tallennukseen.

WFS-rajapintaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa:http://www.opengeospatial.org/standards/wfs

Lipaksen WFS-rajapintaversio on 1.1.1. Lipaksen wfs-rajapinnan osoite: http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/lipas/ows?

Aineistot tarjotaan EPSG 3067-koordinaatistossa. Useimmat paikkatieto-ohjelmat antavat kuitenkin mahdollisuuden ladata aineistoa missä tahansa koordinaatistossa jota ohjelma tukee.

Suosittelemme että testikyselyissä rajataan aineisto max 50 kpl, jotta rajallinen palvelinkapasiteettimme ei jumiutuisi virheellisiin kyselyihin. Sekä wfs- ja wms rajapintoihin voi kytkeytyä myös MapInfo, ArcGis ja QGis-ohelmilla, joiden avulla voi tehdä vapaamuotoisen aineistopoiminnan helposti.

 

REST-api

Lipas-tietokannan hyödyntämistä varten on avattu REST-rajapinta. Kokeilu ja käyttö onnistuu täällä:

http://lipas.cc.jyu.fi/api/

REST-apin dokumentaatio löytyy myös GitHubista:

https://github.com/lipas-liikuntapaikat/lipas-api

Ongelmista tms. voi raportoida joko suoraan GitHubiin:

https://github.com/lipas-liikuntapaikat/lipas-api/issues

 

tai sähköpostilla lipasinfo@jyu.fi.

 

 

Retkikartta-integraatio

Lipas-Retkikartta rajapinta: helppokäyttöinen julkaisutoiminto Lipas-tietojen näyttämiseen Retkikartta.fi -järjestelmässä. Lisätietoja.

  

Esimerkkejä Lipas-tietojen käytöstä muissa palveluissa:

 

 

 

Yhteystiedot ja käyttäjätuki

Lipas -projekti
Liikuntatieteellinen tiedekunta
PL 35
40014 Jyväskylän yliopisto
 www.liikuntapaikat.fi

Projektipäällikkö Kirsi Vehkakoski
kirsi.vehkakoski@jyu.fi
puh. 0400-247 980

 

 

 logo