Liikuntapaikat.fi

etusivu.jpg

Palvelut kunnille

Liikuntapaikkarekisteri, raportointi, tiedonvälitys, retkikartta.fi -julkaisu

Kunnan liikuntapaikat koko Suomen liikuntapaikkarekisterissä

 

Lipas Liikuntapaikat.fi -järjestelmä palvelee kuntia kunnan omana liikuntapaikkarekisterinä. Kunnan liikuntapaikkojen tiedot voi tallentaa Lipas-järjestelmään, jossa ne pysyvät varmassa tallessa ja ovat myös muiden tarvitsijoiden käytettävissä. Lipas Liikuntapaikat.fi – tietokanta on valtakunnallinen, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama paikkatietokanta. Tietojen tallennus ja ylläpitäminen tietokannassa on kunnille maksutonta. Kunnan ei tarvitse kehittää omaa järjestelmää liikuntapaikkojensa tilanteen seurantaan, sillä Lipaksessa tiedot ovat käytettävissä aina kun tarvitaan. Lipas-järjestelmän kautta tieto kunnan liikuntapaikoista välittyy myös liikuntapaikkarakentamisen avustusharkintaan, erilaisiin tutkimuksiin sekä eri tahojen ylläpitämiin verkkopalveluihin.

Lipas-järjestelmään tallennettuja tietoja voi käyttää monin eri tavoin. Lipas Liikuntapaikat.fi –palvelussa liikuntapaikkojen tietoja voi katsella kartalla tai laatia omia otoksia tietokannan tiedoista. Lipas-järjestelmän raportit-osiossa liikuntapaikoista voi koostaa listauksia ja laskelmia aluehakujen ja liikuntapaikkatyyppiin perustuvien hakujen avulla. Tiedot voi tallentaa itselleen excel- tai csv. –muodossa. Liikuntapaikkojen koordinaatit saa myös tallennettua itselleen raportit-osion koordinaattiraportissa. Lipas-järjestelmästä löytyvät myös kuntien viralliset tilinpäätöstiedot liikunta- ja nuorisotoimien osalta. Taloustietojen avulla kunta voi vertailla oman toiminnan menokehitystä ja vaikkapa vertailla kehitystä muiden kuntien tietoihin.

Lipas-tietokannan tietoja voi hyödyntää myös tiedonsiirtorajapintojen avulla. Avoimet wms, wfs ja REST-rajapinnat mahdollistavat liikuntapaikkojen näyttämisen vaikkapa kunnan opaskarttapalvelussa suoraan Lipas-järjestelmästä käsin. Lipaksen wms- rajapintaa hyödyntää esimerkiksi Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Paikkatietoikkuna.fi.  Toinen vaihtoehto on hakea tiedot wfs tai REST-rajapinnan kautta ja julkaista tietoja omassa palvelussa rikastettuna muulla tiedolla. Hyvänä esimerkkinä toimii Pääkaupunkiseudun palvelukartta .

Kunnat voivat julkaista omia luontoliikuntapaikkojaan Metsähallituksen Retkikartta.fi -palvelussa Lipas-järjestelmää hyödyntäen. Kohde tallennetaan Lipakseen, ja annetaan julkaisulupa Retkikartta.fi -palveluun. Lisätietoja löytyy täältä >>.

 

Miten palvelu otetaan käyttöön?

 

Koko Suomen liikuntapaikkojen tietoja voi selata vapaasti verkkopalvelussa www.liikuntapaikat.fi.  Selaus- ja raportointiominaisuudet eivät vaadi kirjautumista järjestelmään. Omien liikuntapaikkojen tietojen päivittäminen järjestelmään vaatii käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnusta voi pyytää sähköpostitse osoitteesta lipasinfo@jyu.fi. Lipas-järjestelmän päivitystunnukset on tarkoitettu kunnille ja muille tahoille, joilla on omistuksessaan tai ylläpidossaan useita liikuntapaikkoja.

Kun olet saanut käyttäjätunnuksen sähköpostiisi, voit kirjautua Lipas-järjestelmään osoitteessa www.liikuntapaikat.fi. Klikkaa ”kirjaudu sisään” tekstiä palvelun yläpalkissa, niin pääset syöttämään käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kunnan omia paikkoja voi katsella vaikkapa käyttäjän työpöydän kautta, kartalta tai raporttien tuloslistauksista. Uudet paikat lisätään karttanäkymästä lähtien.

Kunnan tiedot tallennetaan nettiselaimella suoraan Lipas-järjestelmään. Liikuntapaikoista kerrotaan sijaintitiedot (pisteenä, reittinä tai alueena), nimi ja liikuntapaikkatyyppi. Lisäksi liikuntapaikoista tallennetaan keskeisiä ominaisuustietoja sekä mittatietoja. Osa kerättävistä tiedoista on valtakunnallisesti seurattavaa tietoa, osa taas kuntien omaan tarpeeseen perustuvaa. Tietosisältö jota Lipakseen kerätään, on hiutunut vuosien varrella keskittymään pysyviin ja liikunnan kannalta olennaisiin tietoihin.

Lipas-tietojen hyödyntämisestä rajapintojen avulla voit lukea lisää täältä.

 

Käyttöohjeet ja käyttäjätuki

 

Päivitysohjeita ja muita tietoja on kerätty www.lipasinfo.fi  -sivuille (päivitysohjeet löytyvät täältä). Käyttäjätukea tarjotaan puhelimitse ja sähköpostilla osoitteesta lipasinfo@jyu.fi. Puhelintuki palvelee käyttäjiä varmimmin kello 9-15 välillä arkisin.

Lipas-tietokanta on paikkatietokanta, johon tallennetaan liikuntapaikoista, ulkoilureiteistä ja virkistysalueista myös tarkat sijaintitiedot. Suurin osa liikuntapaikoista tallennetaan pistemäisenä kohteena. Ulkoilureitit ovat reittejä, joita Lipakseen voi viedä joko digitoimalla reitin kartalle Liikuntapaikat.fi -palvelussa tai gpx-aineistona. Kuvassa Ähtärin eläinpuiston alueen liikuntapaikkoja.

 

 

Lipas-järjestelmään tallennetut tiedot ovat kaikkien käytettävissä joko nettiselaimella tai Lipaksen rajapintapalveluita hyödyntäen. Lipaksen rajapintapalveluista suosituin on tällä hetkellä Metsähallituksen Retkikartta.fi –palveluun tietoja siirtävä rajapinta. Kunta voi julkaista Lipaksen kautta omien luontoliikuntapaikkojensa tietoja retkikartta.fi –palvelussa. Katso lisätietoja Lipas-Retkikartta tiedonsiirrosta osoitteesta www.lipasinfo.fi.

 

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: Jyväskylän yliopisto, Kirsi Vehkakoski, puh. 0400 247 980.

 

Yhteystiedot ja käyttäjätuki

Lipas -projekti
Liikuntatieteellinen tiedekunta
PL 35
40014 Jyväskylän yliopisto
 www.liikuntapaikat.fi

Projektipäällikkö Kirsi Vehkakoski
kirsi.vehkakoski@jyu.fi
puh. 0400-247 980

 

 

 logo