Liikuntatieteellinen tiedekunta

Biopankit, terveysalan rekisterit ja datan käyttöympäristöt -seminaari 23.10.2017

Ilmoittaudu mukaan 18.10. mennessä!
Milloin 12.15 16.00 23.10.2017
alkaa loppuu
Missä Jyväskylän yliopisto, Päärakennus, sali C4
Yhteyshenkilön nimi
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0408053566
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Keski-Suomen Hyvinvoinnin Osaamiskeskittymä KEHO järjestää seminaarin Biopankit, terveysalan rekisterit ja datan käyttöympäristöt

Kutsutut alustukset (30 min, 5 min kysymyksille):

Anu Jalanko (THL, THL Biopankin johtaja): Ydinasioita biopankeista ja niiden toiminnasta
Urho Kujala (JY, liikuntalääketieteen professori): Terveysalan rekistereiden käyttö tutkimuksessa
Inka Rautiainen (Tilastokeskus, projektipäällikkö): Tietoturvallinen käyttöympäristö hyvinvointidatalle

Paneelikeskustelu  ja Q  & A sessio:
Panelistit: Antti Auer, Anu Jalanko, Jaakko Kaprio, Urho Kujala, Jukka-Pekka Mecklin, Inka Rautiainen

Panelistien esittelyt:

Anu Jalanko, FT, dosentti, Genomiikka ja Biomarkkerit yksikön johtaja (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, THL) on THL:n biopankin johtaja, suomalaisen biopankkien katto-organisaation BBMRFI:n kansallinen koordinaattori ja Suomen edustaja eurooppalaisessa biopankkiverkostossa, BBMRI-ERIC:ssa.

Biopankkitoiminnan päätavoitteena on kehittää tutkimusinfrastruktuuri, joka mahdollistaa näytekokoelmien ja niihin liittyvän tiedon korkeatasoisen tutkimuskäytön erityisesti selvitettäessä sairauksien syitä ja perimän, ympäristön ja elintapojen vaikutusta niihin sekä pyrkiä kehittämään uusia ratkaisuja terveyden edistämiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi.  Biopankkien toimintaa ohjaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä biopankkien taustaorganisaatioiden kanssa.

Urho Kujala, MD, liikuntalääketieteen professori (Jyväskylän yliopisto, Liikuntatieteellinen tiedekunta) tutkii fyysisen aktiivisuuden ja liikuntainterventioiden merkitystä sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa sekä mekanismeja, joiden kautta vaikutukset välittyvät.  Hän on myös runsaasti kokemusta terveysalan rekistereiden käytöstä tutkimuksessa.

Inka Rautiainen, projektipäällikkö (Tilastokeskus). Rautiainen työskentelee tilastokeskuksen hankkeessa, jossa suunnitellaan tietoturvallista käyttöympäristöä hyvinvointidatan hyödyntämiseen yhdessä THL:n, biopankkien yhteisöverkoston (BBMRI) ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) kanssa. Hanke on osa SITRA:n rahoittamaa Isaacus-hanketta, jonka tavoite on valmistella yhden luukun toimijaa, joka kokoaa ja koordinoi suomalaisten hyvinvointidataa esimerkiksi tutkimuskäyttöön.

Jaakko Kaprio, MD, geneettisen epidemiologian professori (Helsingin yliopisto) ja FIMM:n johtaja sekä suomalaisen kaksostutkimusaineiston vastuuhenkilö. Kapriolla on harvinaisen ansiokas tutkijan ura, yli 1000 kansainvälistä julkaisua, yli 50 väitöskirjaohjausta ja runsaasti kokemusta myös biopankkiaineistojen ja terveysalan rekistereiden käytöstä.

Jukka-Pekka Mecklin, MD, dosentti, gastrokirurgian erikoislääkäri ja syöpätutkija (Keski-Suomen Sairaanhoitopiiri), tutkimusprofessori (Jyväskylän yliopisto, Liikuntatieteellinen tiedekunta), kansantautien ehkäisy ja riskin arviointi, erityisesti syöpätaudit.

Mecklin on tehnyt uraauurtavaa, kansainvälistä huippua olevaa syöpätutkimusta. Hänen työryhmänsä löysi perinnölliselle paksusuolen syövälle altistavan geenivirheen, ja he ovat kartoittaneet suomalaiset geenivirhettä kantavat suvut. Viime vuonna Jane ja Aatos Erkon säätiön suurin apuraha myönnettiin Mecklinin tutkimusryhmälle syövän tutkimuksen ja hoitojen kehittämiseen.

Antti Auer, D.Sc., tietohallintopäällikkö (Jyväskylän yliopisto/Strategisen kehittämisen yksikkö) erityisvastuualueena tutkimuksen  IT-infran kehittäminen, ATT-hankkeen palvelujen ohjausryhmän ja Tietoarkiston neuvottelukunnan jäsen. Tietohallinto ohjaa tietojärjestelmien kehittämistä niin, että tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuudet käytetään täysimääräisesti palvelujen ja prosessien kehittämisessä.  Biopankkien IT-infran rakentaminen yhteistyössä THL:n, BBMRI:n  ja FIMM:n kanssa kuuluu tähän kokonaisuuteen.

Ilmoittautuminen 18.10.2017 mennessä (ilmoittautuminen on päättynyt).

Mahdolliset tiedustelut KEHO:n tutkimustyöryhmässä toimeksisaaneilta:

Antti Auer: antti.auer@jyu.fi
Vuokko Kovanen: vuokko.kovanen@jyu.fi