Student Life

Opiskelijan kompassi - verkkopohjainen hyvinvointiohjelma

Ok logo teksti.jpg

Opiskelijan Kompassi on tutkitusti toimiva verkkopohjainen hyvinvointi- ja elämäntaito-ohjelma.  Opiskelijan kompassi antaa eväitä ja konkreettisia työkaluja jokapäiväisen elämän havainnoimiseen ja erilaisiin ongelmiin, joita opiskelija opintojensa aikana kohtaa. 

Kompassin tavoitteena on:

 • edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja itsetuntemusta
 • auttaa opiskelijoita selviämään tehokkaammin opintoihin liittyvissä haasteissa, kuten keskittymisessä, asioiden loppuun saattamisessa, sekä muissa motivaatioon liittyvissä haasteissa
 • kannustaa itsensä kehittämiseen sekä itsestään huolehtimiseen
 • johdattaa opiskelijat tärkeiden, olennaisten ja merkityksellisten asioiden äärelle
 • ehkäistä stressiä, ahdistusta ja mielialaongelmia
 • tarjota yksilöllistä ja merkityksellistä tukea opiskelijan omiin tarpeisiin

Voit käyttää Opiskelijan Kompassia:

1) Itsenäisesti verkossa (kirjautumalla omalla JY:n käyttäjätunnuksella).
Ohjelmaan pääsee helposti käsiksi selaimella ja opiskelijat voivat käyttää sitä omaan tahtiin sekä anonyymisti. Ohjelma koostuu erilaisista hyvinvointiin liittyvistä teemoista sisältäen harjoituksia ja ohjeita, jotka ovat saatavana tekstinä, äänitiedostoina sekä videoina.

2) Ohjatusti hyvinvointivalmentajan tuella:

 • Henkilökohtainen ohjaus
  Haluatko keskustella tilanteestasi jonkun kanssa? Sinulla on mahdollisuus saada ilmaista henkilökohtaista tukea, joka sisältää kolme yksilöllistä tapaamista kasvokkain hyvinvointivalmentajan kanssa. Henkilökohtaista ohjausta on mahdollista saada kahdesti vuodessa. Seuraava jakso alkaa helmikuussa 2019

  Tämä vaihtoehto sopii sinulle, kun haluat parantaa hyvinvointiasi, muttet tiedä mistä aloittaa. Henkilökohtainen kontakti antaa mahdollisuuden keskustella ohjelman teemojen ohella myös mistä tahansa aiheesta, jonka koet tällä hetkellä tärkeäksi tai haasteelliseksi. Henkilökohtainen ohjaus voi auttaa esim. selkiyttämään asioita, jotka voivat esimerkiksi olla esteenä hyvinvoinnillesi yleisesti, haitata opintojesi sujumista tai aiheuttaa ongelmia ihmissuhteissa. Henkilökohtainen ohjaus voi myös auttaa pitämään kiinni päätöksestäsi tehdä jotakin oman hyvinvointisi eteen
 • Ryhmäohjaus
  Tarjoamme Opiskelijan Kompassin verkko-ohjelman yhteydessä ryhmämuotoista tukea. Tuki pitää sisällään viisi lähitapaamisia ryhmässä, kaksi tapaamista hyvinvointivalmentajan kanssa alussa ja lopussa ja itsenäistä työskentelyä Opiskelijan Kompassin verkko-ympäristössä.

  Jyväskylän yliopiston psykologian laitos järjestää ohjatun tuen ja se on maksutonta kaikille Jyväskylän yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

Keväällä 2019 tarjotaan:


OK kevät2019

ILMOITTAUDU TÄSTÄ Tutkimusta ohjelman vaikuttavuudesta 

Vaikka psykologiseen, emotionaaliseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvät verkko-ohjelmat ovat yleistyneet viime vuosina, niiden vaikuttavuudesta on vain muutamia laajoja tutkimuksia. Opiskelijan kompassin käynnistämisestä lähtien olemme tehneet perusteellisia tutkimuksia ohjelmaan ja sen sisältöön liittyen. Tähän mennessä 490 opiskelijaa on osallistunut tuettuun ohjelmaamme ja yli 170 koulutettua ohjaajaa on tarjonnut tukea. Olemme myös tehneet pilottitutkimuksia englannin- ja saksankielisillä versioilla lupaavin tuloksin.

Osa tutkimuksestamme osoittaa, että ohjelma on vaikuttava opiskelijoiden emotionaalisen, sosiaalisen ja psykologisen hyvinvoinnin sekä itsetunnon, mindfulness-taitojen ja elämän tyytyväisyyden parantamisessa. Olemme myös tarkastelleet ohjelman vaikutusta koettuun stressiin sekä masennusoireisiin. Aktiivinen ohjelmaan osallistuminen vähentää oireita molemmilla osa-alueilla. Mikäli haluat tietää enemmän Opiskelijan kompassiin liittyvistä tutkimuksista, voit ottaa meihin yhteyttä.

Kokemuksia Opiskelijan kompassin tuettuun malliin osallistuneilta

”Sai työkaluja ongelmien käsittelyyn. Käytiin läpi juuri niitä asioita, joita halusi ja piti pohtia. Todella hyödyllinen juttu kaikille. Pakolliseksi kurssiksi kaikille opiskelijoille!”

”Ylitti odotukset, yllättävän monipuolinen. Harjoitukset ja metaforat parempi kuin pelkkä keskusteluterapia”.

”Suosittelisin Kompassia kaikille, jotka tarvitsevat tukea omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Omalla kohdallani verkko-ohjelma toimi paremmin kuin olin odottanut, oli positiivinen yllätys.”


Lisätietoja:

 • Projektitutkija Panajiota Räsänen
  Psykologian laitos, Jyväskylän yliopisto
  puh. 040 805 4518, panajiota.rasanen@jyu.fi

 

 


Tietoa Student Lifesta

Studentlife-pikkulogo

Opiskelijan asialla

Jyväskylän yliopiston kehittämä Student Life -toimintamalli yhdistää toimijoita sekä yliopistolla että sen ulkopuolella tukemaan opiskelua ja ylläpitämään opiskelukykyä. Lue lisää Student Life -ajatuksesta, toiminnasta ja kehittämistyöstä alla olevista linkeistä.

 

Student Life -kehittäminen kuuluu Koulutuspalveluiden vastuualueelle.

Lisätietoja