Student Life

Opiskelijan arki

Opiskelujen sujuvuuden edellytyksenä on toimiva arki.

Arki-wordleToimiva arki

Monien mielestä opiskeluaika on elämän parasta aikaa - varsinaisen opiskelun lisäksi on aikaa myös ottaa rennosti ja harrastaa. Arjen sujuvuus on tärkeää, jotta voit keskittyä oleelliseen. Tältä sivulta löydät tietoa asumisesta, taloudesta, ruokailusta ja liikkumisesta.

Asuminen

Jyväskylä on suosittu opiskelijakaupunki, joten asunnon etsimisen suhteen kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Keskustassa asuminen on hieman kalliimpaa, toisaalta kauempana asuessa saatat tarvita paikallisliikenteen matkakortin.

Asunnon etsiminen

Keski-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö KOAS ja Kortepohjan ylioppilaskylä tarjoavat opiskelijoille niin solu- ja perheasuntoja kuin yksiöitäkin. Osa huoneistoista on kalustettuja ja kaikissa on verkkoyhteydet.

Kimppakämppiä ja yksityisen vuokranantajien asuntoja voit selailla muun muassa JYYn asuntopalstalta ja opiskelijoiden vuokranvälityksestä sekä Nettiasunnosta ja Vuokraovesta.

Kannattaa tarkastaa myös Jyväskylän kaupungin (JVA), VVO:n ja Lumon ja Saton asuntotarjonta.

JYY järjestää joka vuosi tilapäismajoitusta opiskelijoille, jotka eivät ole saaneet asuntoa.

Talous

Perustoimeentulo

Opiskelijana toimeentulosi turvaa Kelan maksama opintotuki, johon kuuluvat opintoraha, asumislisä ja opintolaina. Voit saada opintotukea, kun sinut on hyväksytty oppilaitokseen, opiskelet päätoimisesti, olet taloudellisen tuen tarpeessa ja edistyt opinnoissasi. Opiskelijan toimeentulosta löydät kattavasti tietoa Kelan sekä Jyväskylän yliopiston opintotukilautakunnan sivuilta.

Työssäkäyvänä aikuisopiskelijana voit rahoittaa opintojasi tiettyjen ehtojen täyttyessä aikuiskoulutustuella.

Lisäksi

Opiskelijaruokailu

Säännöllisestä ruokailurytmistä kannattaa pitää huolta ja edistää omaa hyvää oloa syömällä terveellisesti. Opiskelijaruokailu on edulliusta ja sen tavoitteena on varmistaa, että saat kaiken tarvitsemasi päivittäisestä ateriasta.

Opiskelijaruokailua järjestetään ylioppilaskunnan ruokala Ilokivessä sekä Sonaatti Oy:n ravintoloissa ja kahviloissa. Opiskelijakortillasi saat opiskelijahintaisen lounaan.

Muistathan, että opiskelijahintaisen lounaan saat valtakunnallisesti kaikista ammattikorkeakoulujen ja ylipisto-opiskelijoiden ravintoloista!

Jyväskylässä myös Kasvisravintola Katriina tarjoaa opiskelijahintaista ruokaa.

Liikenne ja liikkuminen

Jyväskylän yliopiston kampus on kolmella alueella: Seminaarinmäellä, Mattilanniemessä ja Ylistöllä (http://www.jyu.fi/tiedotus/wwwkartat/).

Matkakeskus

Matkakeskus sijaitsee Jyväskylän keskustassa. Linja-autolla tai junalla kaupunkiin saapuessasi pystyt vaivattomasti kävelemään kampusalueille keskustan läpi tai rantaa pitkin. Myös paikallisliikenteen bussit lähtevät Matkakeskuksen tuntumasta. Lisäksi Matkakeskuksella on taksiasema.

Käveleminen ja pyöräily

Jyväskylässä sanotaan olevan mäkistä, mutta silti kannattaa mahdollisuuksien mukaan liikkua kävellen tai pyöräillen. Kompaktissa kaupungissa matkat ovat yllättävän lyhyitä.

Mattilanniemeen ja Ylistölle pääset helposti palkittua Jyväsjärven rantaraittia pitkin.

Jyväskylän karttapalveluista saat ajankohtaista paikkatietoa. Myös Kevyen liikenteen reittiopasta kannattaa hyödyntää: siellä voit etsiä mm. parhaan pyöräilyreitin.

Kannattaa tutustua myös Jyväskylän pyöräilyseuran sivuihin.

Paikallisliikenne

Jyväskylän liikenne Mattilanniemeen kulkee kaksi Jyväskylän liikenteen linja-autovuoroa: 5 ja 20. Linja 5 kulkee keskustasta Mattilanniemen kautta Ylistönmäelle, josta ajetaan edelleen Kuokkalan sillan kautta keskustaan. Linja 20 kulkee Kuokkalan kautta Mattilanniemeen, josta ajetaan suoraan keskustaan.

  • Tarkemmat reittikartat, aikataulut ja lippuhinnat löydät Jyvaskylän liikenteen sivuilta

 

 

SLpalkki