Leopold-Franzens Universität, Saksa

Kaupunki: Innsbruck
Opetuskieli: saksa
Vaihtokausi: syksy
Vaihtokauden kesto: 4kk
Opiskeluala kohteessa: kasvatustiede

Yleiskuvaus kohteesta: Vaihtokohteeni osui naulan kantaan ilmastollisilta ja maisemallisilta puitteiltaan. Innsbruckin pouta ei pettänyt ja lumihuippuja ei väsynyt ihailemaan. Itävalta elintasomaana ei paljon eroa hintatasoltaan Suomesta. Innsbruck on hieman eliittikaupunki, jossa after ski -elämä näkyy selkeästi kaupunkikuvassa. Rinne-eläjien paratiisi tarjoaa myös kulttuuria jokaisen makuun ja kahviloita ja kapakoita ihan liiaksi asti.

Käytännön asiat: Hakuprosessi sujui mutkattomasti ja oleskeluluvat olivat vain byrokraattista lomakeleikkiä. Asunnot ovat Innsbruckissa kortilla ja jos ei tyydy savuisen homeisen ahtaisiin opiskelija-asuntoloihin, kannattaa asunnon metsästys aloittaa ajoissa. Asuntoloiden taso vaihtelee, mutta pahimmillaan saattaa joutua jakamaan keittiön, jossa saa tupakoida, noin 40 ihmisen kesken. Huoneet ovat laivanhytin oloisia. Omaa rauhaa ja tilaa ei juurikaan ole kahden hengen huoneissa. Itselläni meni yksityisen asunnon etsimiseen kaksi viikkoa paikan päällä.

Opinnot: Innsbruckissa on laajat valikoimat kursseja ja ilmoittautuminen on helppoa joko netissä tai suoraan opettajille. Luentokursseihin ei yleensä tarvitse edes erikseen ilmoittautua. Tentteihin ilmoittaudutaan kurssin loppupuolella laittamalla nimi listaan, joka ilmestyy luentosalin oveen. Luokanopettajakoulutukselle kurssitarjonta ei tuo suoria korvaavuuksia, mutta opinnot saa ylimääräisiin opintoihin. Itse tein kasvatustieteen kurssien lisäksi myös psykologian laitoksella seminaarin.

Muuta: Innsbruck on unelmapaikka lautailemisesta ja laskettelemisesta innostuneille. Hiihtokeskuksia on tusina ihan kaupungin kupeessa. Näihin kaikkiin pääsee samalla kausikortilla. Vaeltaminen ja kaikki muutkin urheilulajit kuuluvat rinne-elämän lisäksi Innsbruckin suosittuihin harrastuksiin. Kaupungin imago on sporttisen reipas, vaikka myös kaupunki- ja kulttuurielämä on vireää. Matkustaminen on edullista ja helppoa Euroopan sydämessä. Suosittelen käyttämään hyväksi maan keskeistä sijaintia. Itse matkustelin paljon lähimaissa sekä junalla että vuokra-autolla, jos porukkaa oli enemmän. Kannattaa myös hankkia ÖBB:n etukortti, jolla saa junamatkat puolet halvemmalla.

 

 

Leopold-Franzens University, Itävalta

 

Kaupunki: Innsbruck

Opetuskieli: saksa

Vaihtokausi: vuosi

Vaihtokauden kesto: 1.10.2004–4.7.2005

Opiskeluala kohteessa: saksan kieli

 

 

Yleiskuvaus kohteesta

 

Innsbruck sijaitsee Tirolin Bundeslandissa ja on sen pääkaupunki noin 120 000 asukkaalla. Innsbruckia ympäröivät vuoret joka puolella ja maisemat ovat vaikuttavat. Innsbruckin läpi virtaa Inn-joki ja kaupungissa on erittäin viehättävä (sesonkiaikaan turistien valloittama) vanha kaupunki. Sveitsi, Saksa ja Italia ovat vain ”kivenheiton päässä” eli noin vajaan tunnin ajomatkan, Sveitsiin vähän enemmän. Vaikka saksa onkin valtaväestön äidinkieli, ei kannata tuudittautua ajatukseen, että Tirolissa pärjää koulusaksalla. Itävallan murre, etenkin Tirolin murre on erittäin vaikeaselkoista, tosin varsinkin nuoret osaavat myös kiitettävästi Hochdeutschia eli kirjasaksaa ja tietysti englantia. Vanhempien ihmisten kanssa kommunikoidessa voi joskus ilmetä vaikeuksia.

 

Innsbruck on ennen kaikkea (talvi)urheilukaupunki, ja se näkyy jo katukuvassa. Mäkihyppytornin, stadionit ja laskettelukeskukset huomaa helposti. Ilmasto eroaa Suomesta mm. siinä että kunnon loskasyksyä ei oikein ole, talvi tulee nopeasti mutta ei ole yleensä yhtä kylmä kuin Suomessa. Kesällä voi puolestaan olla hyvinkin helteistä, ja auringonpaiste vuorien keskellä ja vesistöjen puutteessa tuntua erittäin epämukavan paahtavalta. Oma lempivuodenaikani Alpeilla on kevät, jolloin laaksossa on Suomen leutoa kesää vastaavat olosuhteet ja vuorilla vielä talvi.

 

Valtauskontona Itävallassa on katolilaisuus ja Tirol on maakuntana yksi Itävallan konservatiivisimmista. Tirolissa ja Innsbruckissa pääelinkeinona on turismi ja tirolaisten suhtautuminen turismiin on vähän kaksijakoista. He haluaisivat säilyttää perinteensä ja koskemattoman upean alppiluontonsa, mutta turismi tuo kuitenkin monelle perheelle leivän pöytään. Entistä epävarmempien lumiolosuhteiden takia Tirolin matkailutarjonta onkin kasvanut suksiturismia laajemmaksi.

 

Yleishintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa. Suurimmat hintaerot näkyvät alkoholissa, niin kaupoissa kuin ravintoloissakin.

 

Käytännön asiat

 

Hain koko lukuvuodeksi vaihtoon Innsbruckiin opiskelemaan saksan kieltä. Opiskelen saksan kieltä ja kulttuuria sivuaineenani ja tarkoituksena oli suorittaa osa aineopinnoista ja syventävistä opinnoista vaihtovuoden aikana. Laitoksellamme oli vaihtopaikka Innsbruckissa ja paperiasiat hoituivat kivuttomasti ja nopeasti laitoksen kv-yhteyshenkilön Bertold Fuchsin avustuksella. Asuntohakemuksen ja muut hakemukset lähetin Itävaltaan toukokuussa ja elokuussa sain tiedon asunnosta. Minulle tarjottiin omaa huonetta opiskelija-asuntolasta (Tiroler Jugendherberge) parin kilometrin päästä keskustasta kohtuulliseen 230 euron kuukausihintaan. Suosittuna opiskelijakaupunkina Innsbruckista voi olla hankala saada omaa huonetta vaihtovuoden ajaksi, joten kannattaa myös varautua vaihtoehtoon, että joutuu jakamaan huoneen toisen opiskelijan kanssa. Lento kannattaa ottaa Müncheniin ja sieltä lentokenttätaksilla (www.fourseasontravel.com) Innsbruckiin. Taksi on samanhintainen, kuin junamatka ilman alennuskorttia, ja vie sinut aivan kotiovelle asti. Itse suosittelen taksia ainakin ensimmäisen kerran Innsbruckiin mentäessä ja varsinkin jos on paljon matkatavaraa. Taksi kannattaa varata etukäteen internetistä tai soittamalla.

 

Lähdin Innsbruckiin vajaa viikko ennen lukukauden alkua, jotta ehtisin hoitamaan kaikki käytännön asiat ennen opiskelujen alkua. Ensimmäinen viikko menikin sitten paikkoihin tutustuessa ja käytännön asioita hoitaen. Alussa tuntuikin, että sitä sai juosta paikasta toiseen ilmoittautumaan ja lomakkeita täyttämään. Tärkein on ehkä Innsbruckin asukkaaksi ilmoittautuminen, joka täytyy tehdä kolmen päivän sisällä maahan saapumisesta kaupungintalolle (Rathaus), joka sijaitsee aivan keskustassa kävelykadun varrella Rathausgallerien–nimisessä ostoskeskuksessa. Innokkaille laskumiehille ja –naisille tiedoksi, että edullisemman laskettelukausikortin saamiseksi täytyy ilmoittaa pääasuinpaikaksi (Hauptwohnsitz) Innsbruck. Jos tämän tekee ensimmäisellä kaupungintalolla vierailulla, ei tarvitse mennä sinne erikseen laskukauden kolkuttaessa ovelle. Vaihto-opiskelijoille suunnatuissa info-oppaissa ja –tilaisuuksissa kerrotaan kyllä selkeästi missä virastoissa pitää juosta ensi päivien aikana! Jonoja ei ollut juuri missään. Yliopistolle ilmoittautuessa sieltä sai saman tien käteen opiskelijakortin joka on samalla kirjastokortti että maksukortti, johon voi ladata rahaa mm. yo-maksua varten. Todistusten tulostus ja lukukausimaksu

hoituvat e-point –pisteillä, joita on vähän joka puolella yliopistoa. Pankkitilin avaus onnistuu helposti ja on ilmaista sekä monet yliopiston lähellä olevat pankit tarjoavat opiskelijatilin avaamisen kaupanpäällisenä esim. muistitikkuja. Itselläni oli tili Hypo-Tirol –pankissa ja nostokortin ja nettipankin kanssa pankkiasiat hoituivat ihan hyvin. Kännykkäliittymäksi suosittelen Telering Twistiä, joka on suhteellisen edullinen prepaid-liittymä. 

 

Majapaikkani Tiroler Jugendherberge on hostellin yhteydessä toimiva opiskelija-asuntola. Vuokra oli suhteellisen edullinen, kaikki huoneet olivat yhden hengen huoneita ja asuntola sijaitsee bussilinjan O varrella 10-15 minuutin päästä keskustasta, mutta siihen paikan hyvät puolet jäävätkin. Palvelu talossa (hostellin puolella) oli epäkohteliasta, 40:tä opiskelijaa varten oli yksi pesukone (ei mitään varauslistoja) ja yhteiset tilat olivat erittäin huonossa kunnossa ja talvella kylmät. Mutta en tiedä onko muissakaan asuntoloissa asiat sen paremmin. Urheilusta kiinnostuneille suosittelen esim. Panorama-asuntolaa, joka sijaitsee aivan yliopiston liikuntatilojen vieressä (siis liikuntatieteellisen tiedekunnan). Omalta asunnoltani sinne oli puolen tunnin pyörämatka, ja talvella se tuntui erittäin pitkältä. Pyörän hankkiminen on Innsbruckissa aivan ehdotonta, vaikka kyseessä on alppikaupunki, keskusta-alue on aivan tasaista ja pyörätiet ovat loistavat. Kannattaa kysellä käytettyjä pyöriä tutuilta tai tuttujen tutuilta sekä joistakin käytettyjen pyörien liikkeistä. Uutta pyörää ei ehkä kannata vuodeksi ostaa, ja jos on liian hyvällä pyörällä liikenteessä, niin varastamisen riski on erittäin suuri. Itseltäni varastettiin jopa vanha mummopyörä keskellä kirkasta päivää. Toinen tapa liikkua on bussit, jotka liikennöivät erittäin sujuvasti keskusta-alueella, jopa öisin. Tosin kuukausikortti on aika hintava (30-40 euroa).

                                                                                

Opinnot

 

Opiskelijoita Innsbruckissa on varmaan suhteessa yhtä paljon kuin on Jyväskylässä, eli aika paljon. Yliopisto on jakautunut ympäri kaupunkia, vanha keskustan yliopisto sisältää mm. oikeustieteellisen, lääketieteellisen ja humanistisen tiedekunnan. Uudempi SoWi on myös keskustassa ja pitää sisällään yhteiskuntatieteellisen ja kauppatieteellisen, taitaa teologinen tiedekuntakin olla myös siinä vieressä. Teknillinen yliopisto on muutaman kilometrin päästä keskustasta kuin on myös liikuntatieteellinen. Tiedekuntien nimet eivät täysin vastaa Suomen nimiä ja viime vuoden aikana niissä on tapahtunut muutoksia Innsbruckissa, joten vielä on käytössä sekä uudet että vanhat nimet.

 

Itse opiskelin GeiWi:ssa (Geisteswissenschaftliche Fakultät) eli meidän humanistista tiedekuntaa vastaavassa. Suoritin kursseja saksan, romanistiikan, kielitieteen ja käännöstieteiden laitoksilla sekä myös paikallisessa kielikeskuksessa (ISI). Kurssi-ilmoittautumiset tapahtuivat pääosin paikanpäällä joko pari päivää ennen lukukauden alkua tai ensimmäisellä luennolla. Käytännöt vaihtelivat laitoksittain. Netin kautta ilmoittautumista oli jo aistittavissa muutamilla kursseilla ja eiköhän siihen siirrytä kokonaan seuraavien vuosien kuluessa. Millekään kurssille ei ollut suurta tungosta ja onnistuin saamaan kaikki haluamani kurssit. Saksan laitoksella on laaja kirjallisuuden kurssien tarjonta, itse en suorittanut niistä yhtäkään. Muuten tein siellä yhden yleisen kurssin joka oli suunnattu ”für Auslandsgermanisten” muut kurssit oli myös paikallisille opiskelijoille kuten Sprachsoziologie und Sprachpsychologie, Sprachwissenschaft für die Schule, Sprachkompetenz ja Grammatik. Tarjonta ei-kirjallisuudesta kiinnostuneille oli suhteellisen suppea, mutta nuo edellä mainitut kurssit olivat kaikki hyödyllisiä mutta eivät liian vaikeita. Saksan lukijoille vinkiksi ett kannattaa etsiä kursseja myös käännöstieteiltä (saksa vieraana kielenä) ja kielitieteen laitokselta. Kurssitarjonta löytyy kuvauksineen netistä. Romanistiikan laitoksella suoritin italiaa. Lähtötasotesti piti selvittää, ennen kuin pääsi osallistumaan kursseille. Muuten he olivat laitoksella erittäin ystävällisiä vaikka en ollutkaan ensisijaisesti italian opiskelija. ISI:n eli kielikeskuksen kurssien kanssa voi olla vähän ongelmia ilmoittautumisessa, johon voi varata aikaa pari tuntia käytävällä seisoskeluun itävaltalaisten opiskelijoiden kanssa, jotka eivät tiedä miten jonotetaan eikä vuoronumeroista ole tietoakaan. Kielikurssien tarjonta on laaja, mutta kurssit maksavat 30-80 euroa ja ryhmät tulevat suosituissa kielissä nopeasti täyteen. Kaikki professorit ja lehtorit puhuivat luennoidessaan selkeää saksaa, joten murre ei yleensä ollut ongelmana yliopistolla.

 

Tenttikäytäntö vaihtelee ja riippuu opettajasta. Yksi huomattava ero suomalaiseen yliopistoon on suullisten tenttien runsas määrä, joka voi ensi alkuun vaikuttaa oudolta mutta kyllä siihenkin tottuu. Ja professorit sekä lehtorit ovat yleensä ystävällisiä vaihto-oppilaita kohtaan. Kirjallisiin tentteihin ei tarvitse yleensä ilmoittautua, mutta suulliset tentit on sovittava henkilökohtaisesti opettajan kanssa.

 

Muuta

 

Vapaa-aika ei Innsbruckissa todellakaan käy pitkäksi. Urheilijoille kaupungissa riittää tekemistä. Lasketteluun ja lumilautailuun on loistavat mahdollisuudet, Innsbruckin läheisyydessä on n. 11 laskettelukeskusta, joihin yhteinen kausikortti maksaa opiskelijoille 280 euroa. Kesällä vaellus ja maastopyöräily ovat suosittuja harrastuksia. Liikuntatieteellisen tiedekunnan yhteydessä toimiva liikuntakeskus (USI) pitää huolta muusta urheilutarjonnasta, sieltä löytyy kursseja joka makuun. Kurssit ovat edullisia, tosin ilmoittautumissysteemi voi vaikuttaa hankalalta. Netistä tosin löytyy ohjeet niin saksaksi kuin englanniksikin, kurssitarjontaan kannattaa myös tutustua hyvissä ajoin. Urheilulinjalle jos vielä jatketaan, niin kaupungissa järjestetään kaikenlaisia tapahtumia, joista voisin mainita mm. mäkiviikon osakilpailu ja erilaiset lumilautailutapahtumat. Itse olin vapaa-ajalla joissakin tapahtumissa töissä ja ne olivat erittäin antoisia kokemuksia.

 

Matkailusta kiinnostuneille Innsbruckin sijainti on hyvä ja jos vähänkään matkustaa junalla, kannattaa ensimmäisinä päivinä hankkia myös ÖBB:n alennuskortti, sillä saa kaikki Itävallan sisäiset junamatkat puoleen hintaan ja naapurimaiden junista 25 % alennuksen. Lisäksi ÖBB:llä on erittäin edullisia tarjouksia mm. Roomaan, Venetsiaan, Berliiniin, Zürichiin, Prahaan ja Budapestiin. Kannattaa marssia rautatieasemalla kyselemään tai ainakin tutustua www.oebb.at nettisivuihin, jos matkajalkaa alkaa vipattaa.

 

Vierailemisen arvoinen tapahtuma on myös joulumarkkinat (Christkindlmarkt), joka alkaa noin kuukausi ennen joulua vanhassa kaupungissa. Siellä on mukava jouluinen ja talvinen tunnelma sekä paljon ihmisiä, mitään joulukrääsää ei tarvitse ostaa mutta hehkuviini (Glühwein) kavereiden kanssa on aivan ehdoton. Innsbruckin ilta- ja yöelämä on eloa täynnä, suositeltavia paikkoja ovat mm. Theresien Bräu, Elferhaus ja varsinkin kesällä Hofgarten. Jokainen löytää varmasti omantyylisiä baareja ja ravintoloita. Yksi oma ehdoton lempiravintola on Buzihütte, joka on itävaltalaistyylinen ”maja” alppien rinteillä. Illalla tunnelma on loistava ja itävaltalaiset herkut vievät kyllä nälän isommaltakin mieheltä. Suosittelen.

 

Saksankielisten maiden tapaan kaupungissa esitettävät elokuvat on valitettavasti suurimmaksi osaksi dubattu saksaksi. Ainut paikka, missä kaikki elokuvat esitetään alkuperäiskielellä ja vielä edullisesti on Leokino (sairaalan vieressä, Anichstrassen varrella).

 

 

Universität Innsbruck, Itävalta

 

 

Opetuskieli = saksa

Vaihtokausi = vuosi

Vaihtokauden kesto = 1.10.2003 - 3.7.2004

Opiskeluala kohteessa = saksa

 

Yleiskuvaus kohteesta

 

Itävalta on jaettu yhdeksään osavaltioon, joissa on yhteensä noin 8 miljoonaa asukasta. Heistä 130 000 asuu Innsbruckissa, Tirolin pääkaupungissa. Turismi on tirolilaisille elintärkeä tulonlähde ja 80 % sen asukkaista saa elantonsa juuri turismista. Tirolilaiset sanovatkin, että heillä vuosi on jaettu kahteen vuodenaikaan: turistikauteen, joka kestää joulukuusta pitkälle kesään, ja syksyyn, jolloin turisteja ei juurikaan kaupungissa näe. Sanonta todella pitää paikkansa, sillä talvella, keväällä ja kesällä joka kolmas vastaantulija on turisti.

 

Turismin takia hintataso on Innsbruckissa korkea. Etenkin vanhassakaupungissa hinnat ovat kaksinkertaiset muihin kauppoihin verrattuna. Leipomot ja kahvilat, joita Innsbruckista löytyy sadoittain, ovat kuitenkin huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Halvimmat ruokakauppaketjut ovat Hofer ja Lidl ja ne ovat etenkin opiskelijoiden suosiossa. Yliopistoruokailu on Innsbruckissa suorastaan hävyttömän kallista. Lämpimästä ateriasta joutuu pulittamaan 4- 6 euroa. Joskus selviää kolmellakin eurolla mutta sekin tuntui jo vähintään ryöstöltä kun on tottunut maksamaan ateriastaan kaksi ja puoli euroa.

 

Ilmasto Innsbruckissa on jonkin verran leudompi kuin Suomessa. Talvella pakkasta oli enimmillään 10 astetta, mikä tuntui 35 pakkasasteeseen tottuneelta joskus jopa liian lämpimältä! Ensilunta saa Innsbruckissa odotella aina joulukuuhun saakka ja lumi sulaa jo huhtikuun alkuun mennessä pois. Ajoittain tuli ikävä kunnon suomalaista talvea mutta talven leutouteen Innsbruckissa tottui kuitenkin melko nopeasti.

 

Julkinen liikenne on Innsbruckissa järjestetty hyvin. Bussit kulkevat vuorokauden ympäri ja niillä pääsee erittäin helposti paikasta paikkaan. Kuukausikortti maksaa noin 35 euroa ja sillä voi matkustaa busseissa ja raitiovaunuissa niin paljon kuin vain haluaa ja jaksaa. Pyörä on Innsbruckissa ehdoton liikkumisväline. Kaupungissa on erinomaiset pyörätiet ja kummallista kyllä, ei yhtään isoja mäkiä.  Joitakin pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta

 

itävaltalainen kulttuuri ei juuri poikkea suomalaisesta. Itävalta on katolinen maa mutta uskonto ei näy muuten kuin muutamana ylimääräisenä vapaapäivänä. Itävaltalaiset itse ovat erittäin sympaattisia ja ystävällisiä. He rakastavat kaikenlaisia perinteitä ja ovat joskus hyvinkin haluttomia muutosten suhteen.

 

Käytännön asiat

Hain Innsbruckiin pääaineeni, Saksan kielen ja kulttuurin, kautta ja palautin hakulomakkeen hyvissä ajoin ennen hakuajan umpeutumista helmikuun puolessa välissä. Muutaman viikon päästä sain tietää, että olin saanut toisen oppiaineeni vaihtopaikoista Innsbruckin yliopistoon. Tämän jälkeen piti täyttää varsinainen hakemus yliopistoon, asuntohakemus sekä kirjoittaa lyhyt kuvaus itsestään ja kertoa miksi haluaa opiskella juuri itävallassa. Kaikki viralliset lomakkeet saimme omalta Erasmus - koordinaattoriltamme, joka myös toimitti ne eteenpäin.

 

Syksyllä sain kotiini tiedon asunnosta, jonka järjesti ÖAD (Österreichischer Austauschdienst). Minut oli sijoitettu erääseen opiskelija-asuntolaan (Jugendherberg), joka sijaitsi n. kaksi ja puoli kilometriä kaupungin keskustasta. Yhden hengen huoneeni oli valmiiksi kalustettu ja ikkunasta avautuivat hulppeat näkymät Alpeille. Kämppikseni, joiden kanssa jaoin keittiön ja oleskelutilat, tulivat eri puolilta Eurooppaa ja olivat oikein mukavaa porukkaa.  Asuntoilmoitus piti vahvistaa joko puhelimitse tai sähköpostilla ja ilmoittaa tarkka saapumispäivämäärä. Kun vielä ennen lähtöäni hain KELA:lta tarvittavat E-111 ja E-128- lomakkeet tapaturmien ja sairastumisien varalta, olikin kaikki ennakkovalmistelut hoidettu.

 

Saavuttuani Innsbruckiin 1.10.2003 menin ihan ensimmäiseksi ilmoittautumaan kaupungin asukkaaksi. Tämä täytyy tehdä kolmen päivän sisällä siitä kun on saapunut maahan. Vuokranantajalta täytyi hakea Meldezettel, jonka täytin ja vein maistraattiin. Yliopistoon ilmoittautuminen olikin sitten jo monimutkaisempaa mutta sekin hoitui kunhan vain tarpeeksi monta kertaa kysyi, jos jotain jäi vielä epäselväksi. Ilmoittauduttuani yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi pystyinkin sitten jo avaamaan pankkitilin. Seuraavaksi hankin opiskelijakortin, jota varten otettiin ensin valokuva. Opiskelijakortti on samalla yliopiston kirjastokortti ja siihen voi myös ladata rahaa. Ensimmäisinä päivinä kannattaa ehdottomasti pitää kaikki paperit, henkkarit sekä käteistä koko ajan mukana. Joka paikassa täytyi esittää jokin paperi ja välillä niiden kaikkien kanssa oli mennä ihan sekaisin. Innsbruckin yliopiston sivuihin kannattaa tutustua huolellisesti, sillä sieltä löytää paljon tärkeää tietoa mm. kursseista ja opiskelijakortista.

Opinnot

 

Lähdin Innsbruckiin tarkoituksenani suorittaa siellä osa pääaineeni aineopinnoista. Laitokseni Innsbruckin yliopistossa oli Institut für deutsche Sprache, Literatur und Literaturkritik, jonka opetustarjontaan kuuluu pääosin kirjallisuutta käsitteleviä kursseja. Käännöstieteiden laitokselta löytyy paljon hyödyllisiä, juuri ulkomaalaisille opiskelijoille tarkoitettuja  kursseja, joilla on hyvä parantaa vaikkapa tekstintuottamista tai laajentaa sanavarastoa. 

 

Ennen lähtöäni sain Erasmus – koordinaattoriltamme listan kotilaitokseni kursseista, josta oli paljon hyötyä. Vasta paikan päälle päästyäni tein lopulliset kurssivalinnat, koska halusin ensin hieman kuulla vinkkejä mitä kursseja kannattaa ottaa. Yliopistolta voi myös ostaa Vorlesungsverzeichnis – oppaan, jossa on kaikki yliopiston tarjoamat kurssit. Niistä sitten vain valitsee parhaimmat päältä.

 

Kotilaitokseni kursseille ilmoittautuminen tapahtui kirjoittamalla nimi kurssien listoihin, jotka olivat nähtävillä tietyssä luokkahuoneessa kolmen päivän ajan. Ja vaikka ilmoittautuminen unohtuisikin, kurssin ensimmäisille tunneille voi aina mennä kysymään opettajalta vieläkö mahtuu. Tällöin saa yleensä vain kuulla hetken saarnan ilmoittautumisen tärkeydestä, minkä jälkeen voikin kirjoittaa nimensä listan jatkoksi.  Vaikka vaihto-opiskelijoiden täytyykin tehdä samat kurssitehtävät kuin paikallisten opiskelijoiden, eivät he silti tentissä aina ole samassa asemassa itävaltalaisten kollegoidensa kanssa. Vaihtarit tekevät opettajasta riippuen joko oman helpomman tenttinsä tai saman tentin kuin paikalliset opiskelijat. Jälkimmäisessäkin tapauksessa vaihto-opiskelijoita kohdellaan melkoisen hellällä kädellä, mm. antamalla bonuspisteitä. Opettajien kanssa on aina hyvä sopia erikseen tenttikäytännöistä, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

 

Yliopiston kielikeskus tarjoaa huiman määrän eri kielten kursseja, mm. hepreaa, ruotsia ja japania. Kursseista täytyy maksaa ja etenkin italian kielen kurssit tuntuivat olevan erittäin suosittuja, joten paikkoja kannattaa kysellä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Innsbruckissa suositaan myös Block – kursseja, jotka kestävät usein yhden lukukauden sijaan vain kaksi viikkoa mutta opetusajat ovatkin sitten vähemmän ihmisystävällisiä: aikaisin aamulla, myöhään illalla ja lauantaisin.

 

Muuta

 

Harrastusmahdollisuuksiahan Innsbruckissa riittää, ainoa ongelma onkin sitten runsauden pula! Aivan kaupungin läheltä ja vähän kauempaakin löytyy monia hiihtokeskuksia, joihin pääsee kätevästi bussilla. Itävaltalaiset itse viettävät suurimman osan vapaa-ajastaan suksilla tai laudalla ja monet tapaamani vaihto-opiskelijat olivat tulleet Innsbruckiin juuri sen loistavien laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksien takia. Jos sukset tai lauta eivät pysy jalassa niin ei hätää! Alpit tarjoavat kesällä myös aivan loistavat mahdollisuudet myös kiipeilyyn ja vaeltamiseen. Reittejä löytyy joka lähtöön parin tunnin patikoinnista koko viikonlopun kestäviin reissuihin ja samalla voi ihastella vuoria ja niiden kauneutta vähän lähempää. Suosittelen myös lämpimästi koskenlaskua Itävallan jylhissä alppimaisemissa. Kastumiselta ja uimareissulta ei voi välttyä mutta ainakin minulle kokemus oli niin vaikuttava, etten unohda sitä koskaan.

 

Innsbruckin yliopisto tarjoaa liikuntakursseja aivan laidasta laitaan. Tarjolla oli mm. kaikki pallopelit, vuorikiipeilyä, tansseja, budolajeja, aerobicia ja jopa sauvakävelyä! Yliopistoliikunta oli mielestäni erittäin hyvin järjestetty, kurssien vetäjät olivat ammattilaisia ja tilat ja välineet olivat hyvässä kunnossa. Yliopiston liikuntapaikat ovat aivan lentokenttää vastapäätä mutta osa kursseista järjestetään myös keskustan tiloissa. Kurssien hinnat eivät päätä huimanneet, sillä keskimääräinen lukukausimaksu oli 20 euroa. 60 eurolla pystyi ostamaan kortin, jolla sai vapaasti käydä haluamillaan tunneilla ilman ilmoittautumista. Tietysti joistakin kalliimmista lajeista kuten vuorikiipeilystä, laskettelusta ja lumikenkäkävelystä joutuu pulittamaan huomattavasti enemmän.

 

Myös matkustusmahdollisuudet ovat Innsbruckissa erinomaiset! Junayhteydet mm. Saksaan, Italiaan ja Sveitsiin ovat hyvät. München on vain kahden tunnin päässä, Veronaan ja Venetsiaan pääsee noin viidessä tunnissa ja Zürichiin neljässä tunnissa. Mutta vaikka naapurimaat ovat vain kivenheiton päässä, ei silti kannata unohtaa itse Itävaltaa. Junamatka Innsbruckista Wieniin kestää vain vaivaiset viisi tuntia ja Salzburgiin kaksi tuntia. Opiskelijat voivat ostaa 20 euroa maksavan Vorteilscardin, jolla saa kaikki junaliput puoleen hintaan.

 

ÖH (Österreichische Hochschülerschaft) järjestää myös yhden tai kahden päivän retkiä mm. Venetsiaan, Veronaan, Gardajärvelle ja Wieniin. Retkien hinta on vain n.35 euroa, joten jo siitäkin syystä kannattaa lähteä mukaan! ÖH järjestää myös paljon muutakin toimintaa ulkomaalaisille ja paikallisille opiskelijoille. Erinomainen tilaisuus tavata muista maista tulleita opiskelijoita ovat joka maanantai järjestettävät Internationaler Stammtisch – illat. Lukukauden alussa on yleensä varattu viikon verran jokaiselle illalle jotain ohjelmaa aina kiertokävelystä kaupungilla Pub Crawliin, jossa tutustutaan Innsbruckiin parhaimpiin illanviettopaikkoihin ja baareihin. Niistäkin jokainen löytää varmasti mieleisensä, sillä valikoimaa riittää ja jos vain jaksaa niin Innsbruckissa voi juhlia jopa seitsemään asti aamulla! Opiskelija-asuntoloissa järjestetään myös ahkerasti Heimfestejä, joten kenenkään ei tarvitse jäädä yksin vaan kaikki ovat tervetulleita Erasmus-perheeseen!

 

Kaiken kaikkiaan vaihtovuoteni Itävallassa oli huima ja ikimuistoinen kokemus. Alussa oli välillä erittäinkin vaikeaa ennen kuin kaikkeen tottui ja oppi vain ottamaan rennosti. Asioiden tai tapahtumien ei välttämättä tarvitse olla suuria ja hienoja, jotta ne jäisivät mieleen vaan kaikkein pienimmistäkin asioista voi oppia jotain, minkä muistaa koko loppuelämänsä ajan. Jonkin arkisen asian hoitaminen vieraassa maassa voi yhtälailla olla

seikkailu tuntemattomaan. Jos ei vielä ole oppinut nauramaan itselleen niin näin käy viimeistään silloin kun lähtee vaihto-opiskelijaksi maahan, josta tietää tuskin mitään. Minullakin oli omat ennakkoluuloni Itävallasta mutta ne osoittautuivat kaikki vääriksi. Vaihto-opiskeluvuosi on ehdottomasti ollut elämäni paras päätös ja en olisi voinut parempaa paikkaa valita kuin Itävalta ja Innsbruck.

 

Universität Innsbruck, Itävalta

 

Opetuskieli = saksa

Vaihtokausi = vuosi

Vaihtokauden kesto = 1.10.2003- 1.7.2004

Opiskeluala kohteessa = Deutsche Sprache, Literatur und Literaturkritik

 

Yleiskuvaus kohteesta

 

Innsbruck on eloisa opiskelijakaupunki alppien sydämessä. Kooltaan vastaa suurinpiirtein Oulua, mutta tietysti luonnehtisin sitä eloisammaksi, koska talvella ja myös kesäisin turisteja on ihan mainittava määrä! Urheilumahdollisuudet ovat mainiot(yliopistoliikunta valitettavasti on kyllä sijoitettu kaupungin reunamille, mutta ei mitenkään ylitsepäsemättömän kauaksi)! Kiipeilystä, vaeltelusta, laskettelusta ja matkailusta kiinnostuneille tarjotaan täydelliset mahdollisuudet! Kultturista sen verran, että itse säilyin shokilta eli erot Suomeen ei ole suuret! Tietysti ihmiset kutsuvat sinua helpommin mukaan illanistujaisiin yms. etkä ole tunkeileva, vaikka tarjouksen ottaisit vastaan!:) Muista aina moikkailla tuttuja joka käänteessä kun heidät tapaat! Poskisuudelmat eivät ole välttämättömiä. Ei kannata turhaa stressiä ottaa, että pitäisikö häntä suukotella vai ei! Fiilispohjalta! Teitittely kannattaa muistaa, kuten aina saksankileisissä maissa, mutta juuri Innsbruckissa sekään ei ole niin suuri virhe jos nyt unohtuu sanoa Te! Samanikäisiä ei tarvitse teititellä!:)

 

Ilmasto voi olla mitä tahansa. Sen sai ainakin huomata! Helmikuussa oli yhtäkkiä parin viikon verran +15 astetta ja toukokuussa tuli vettä. Mitä tahansa voi odottaa! Luvata uskallan, että talvi on leudompi kuin Suomessa ja onneksi myös valoisampi! Kaupungissa itsessään ei ole pysyvää lunta juuri nimeksikään, että pyöräily sujui ympäri vuoden! Hintatso on Suomen luokkaa, joskus jopa korkeampi, onhan se kuitenkin iso turistikaupunki! Vuokrat ovat aika korkeita, että jos kämppä löytyy Einzelzimmeristä alle 230 euron, voin onnitella, että olette saaneet todella halvan kämpän!

 

Käytännön asiat

 

Käytännönasioista en osaa kauheasti sanoa, kun meillä laitos hoiti suuren osan näistä asioista, mutta paikanpäällä täytyy käydä Krankenkassessa viemässä E 128 lomake. Rathausilla anmeldung eli, että olet kaupungissa ja sitten yliopistolla ilmoittautumiset! Asunnon kanssa minulla ei ollut ongelmia. Sain osoitteen ja sitten mutkien kautta löysin asunnolle ja kirjoitin vuokrasoimuksen! Muistakaa toimistoihin kannattaa hyökkiä ennen puoltapäivää! 

 

Opinnot

 

Kurssitarjonta oman aineeni osalta ei ollut kummoinen, mutta opiskelinkin sitten muitakin aineita omasta tiedekunnastani, joka ei ole ongelma, jos menet esittäytymään erasmusopiskelijana! Tärkein keskustelunaloitus alkuaikoina onkin: "Ich bin eine Erasmusstudentin..." Tentit humanistisella eli Geiwilla oli niin kuin koulussa aikoinaan. Menit tenttiin sille annettuna päivämäränä! Esseevastauksia yleensä. Jos tahdot kielikursseille kannattaa olla nopea ja mennä ISI:lle mahdollisimman nopeasti, sillä kurssit täyttyvät hetkessä! Jos tahdot aloittaa jonkun kielen alkeista, nykyään siitä joutuu maksamaan noin 50 euroa per kurssi! 

Muuta

 

Harrastuksista sanoin jo sen verran, että mahdollisuuksia on kyllä tarjolla! Taisi olla kausikortti rinteisiin 260 Euroa ja siihen kuuluu ilmainen bussikyyditys aina rinteelle ja 5 erillistä laskettelukeskusta, joista yksi on ikijäätikkö. Eli edullista on! Kiipeilymahdollisuudet ovat Innsbruckin kohdalta jo hyvät, mutta lähimaastosta löytyy myös lisää jos jaksaa ehtiä ja kysellä! Tivoli nimisessä paikassa on oma sisäkiipeilyhalli, johon omat varusteet tuo hintaan tuntuvan alennuksen (eli siis valjaat ja köydet, mutta saa niitä kyllä vuokrattuakin). Siellä on siis kaikennäköistä seinää ja "boulderkolokin". Nordkettebahnia kohti bussilla mentäessä on ulkokiipeilyseinä, josta löytyy aina syksyllä ja taas keväällä alan harrastajia. Usilta eli yliopistoliikunnalta löytyy myös kursseja, joista kannattaa ottaa pikaisesti selvää, koska kurssit täyttyvät myös hetkessä!(heillä on myös omalaatuinen tämä kurssi-ilmoittautumisjärjestelmä...vaatii totuttelua) Tietysti myös vaeltelu mahdollisuudet on täydelliset ja matkailuun suorastaan Suomalainen on pakotettu, kun kaikki on niiiin lähellä!

 

Kannattaa ostaa ÖBB oma kortti, joka maksaa 20 euroa ja sillä saa itävallassa 50 % hinnasta pois ja sveitsissä ja saksassa taisi olla 25% junamatkojen hinnoista karsittua! Mene siis 20 euron ja passikuvan ja opiskeluoikeiden tai opiskelijakortin kanssa rautatieasemalle ja kysy ÖBB:n Vorteilscardia ja sitten kohti uusia kohteita! Saksassa on sitten sellainen kuin Schönes Wochenende-lippu, jolla pääsee 28 eurolla kiertään viikonlopuksi saksaa. Yhden päivän ajan tällä 28 eurolla, mutta yhdellä lipulla voi matkustaa 1-5 matkustajaa eli jos seurue on kooltaan 5 henkilöä, maksaa lippu vain 5 euroa ja risat yhtä reissaajaa kohden...mainio tapa matkustaa (varaudu junien vaihtoon, koska vain paikallisjunat kuuluvat tähän lippuun!) Kannattaa myös seurailla www.oebb.at sivuilta rautateiden tarjoushintoja...itse kävin Roomassa 29 eurolla sivu ja normaalisti se olisi reilu 100 euroa! JEp jep! Tsemiä ja Pfiat enk!

 

 

Universität Innsbruck, Itävalta

 

Olin keväällä 2002 opiskelijavaihdossa Universität Innsbruckissa Itävallassa. Opiskelijavaihtoni jäi melko lyhyen lännäksi, sillä jouduin tulemaan kesätöihin Suomeen jo kesäkuun alussa. Siitä huolimatta siintävät Alpit tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.

 

Itse opiskelen pääaineenani journalistiikkaa, mutta lähdin matkaan saksan kielen laitoksen peruutuspaikalla. Saksan kielen laitoksen opiskelijavaihtokoordinaattori Bertold Fuchs selvitti etukäteen Innsbruckin yliopistosta, voinko opiskella siellä toisessa tiedekunnassa, johon paikka alun perin oli. Se onnistui, ja sain opinto-oikeuden Institut für Politikwissenschaftiin, joka on Sosiaali- ja taloustieteellisessä tiedekunnassa.

 

 

Opinnot

 

Etukäteen kurssien valitseminen esimerkiksi Internetistä saatavan tiedon perusteella oli melko hankalaa. Politiikkatieteiden koordinaattori Carola Bielfeldt kuitenkin lähetti minulle tammikuun lopulla laitoksen opinto-oppaan, johon kurssit ja niiden aikataulut oli merkitty. Sen avulla oli helppo valita kursseja. Paikan päällä kävi ilmi, että voin valita kursseja melko mutkattomasti tiedekunnan sisällä ainakin Sosiologian laitokselta.

 

Sen sijaan opintokokonaisuuksien rakenne ei ollut yhtä mutkaton. Sosiaali- ja taloustieteiden tiedekunnassa oli siirrytty ilmeisesti syksyllä 2001 uuteen opintojärjestelmään, jossa yhden "blokin" muodostavat luento ja siihen liittyvä proseminaari tai seminaari, parhaimmassa tapauksessa parikin. Proseminaareihin puolestaan kuuluu useimmiten esitelmä ja kirjallinen työ. Periaatteessa saadakseen opintoviikkoja, opiskelijan pitää suorittaa koko blokki luentoineen ja seminaareineen. Ainakin politiikkatieteessä oli toisaalta myös pelkkiä seminaareja ja proseminaareja, joihin ei kuulunut luento-osuutta. Kurssijärjestelmä jäi minulle hiukan hämärän peittoon, sillä ehdin opiskella vain muutaman kuukauden. Kävin muutamalla kurssilla, joista pystyin suorittamaan vain yhden, joka päättyi ennen poislähtöäni. Kyseessä oli eurooppalaisia mediakonserneja käsittelevä seminaari. Itse olin ryhmässä kahden itävaltalaistytön kanssa, ja aiheenamme oli, yllätys yllätys, Pohjoismaiden mediakonsernit. Kurssityöhön kuului esitelmän pitäminen ja parikymmensivuisen kirjallisen työn kirjoittaminen.

 

Ylipäänsä sosiaali- ja taloustieteellisessä tiedekunnassa tuntui siltä, että pääosa opiskelusta oli kaikenkarvaisten esitelmien pitoa ja proseminaarien ja seminaarien kirjoittamista, usein vielä ryhmätyönä. Omasta mielestäni se ei ole oikein mielekästä. Jokainen kun tutustuu vain siihen aiheeseen, josta itse kirjoittaa ja pitää esitelmän, ja muiden käsittelemät aiheet jäävät pakostakin vieraiksi, kun esitelmien laatu vaihtelee. Väkisinkin keskittymiskyky kärsi, kun moni opiskelija pajatti esitelmänsä suoraan paperista. Ryhmätöiden hyvänä puolena on tietysti se, että niiden avulla tutustuu paikallisiin opiskelijoihin. Itävaltalaisopiskelijat ottivat hyvin ulkomaalaiset opiskelijat vastaan ja sain apua kaikkiin kysymyksiini.

Yliopiston kotisivut

 

  

Kielikurssit

 

Itävallanreissuni päätavoitteena oli oppia saksan kieltä. Pohjataitoni olivat melko heikot, sillä ennen yliopistoa olin lukenut kolmantena vieraana kielenä ranskaa ja Jyväskylän yliopistossa suorittanut saksasta kielikeskuksen "nopeasti etenevät alkeet". Vaikka Tirolin murre onkin melko käsittämätöntä mongerrusta, itse Innsbruckin yliopistossa kielen opiskelu onnistuu loistavasti. Tarjolla oli monentasoisia kielikursseja ja vieläpä ilmaiseksi! Erasmus-opiskelijoille oli tarjolla oma kurssi, jossa oli kaksi eritasoista ryhmää. Ryhmiin jakauduttiin tasokokeiden kautta. Tunnit olivat kaksi kertaa viikossa pari tuntia kerrallaan. Ryhmissä oli 20-30 opiskelijaa ja opettaja oli hyvä, joten oppiminen oli tehokasta.

 

Näiden kurssien lisäksi yliopisto järjesti kursseja myös kaikille ulkomaalaisille opiskelijoille eri puolilta maailmaa. Kursseilla oli neljä eri tasoryhmää ja ne pidettiin kolmena päivänä viikossa. Näillä kursseilla ongelmana olivat liian suuret osanottajaryhmät. Pahimmillaan salissa oli 100 opiskelijaa, puhe pulppusi ja kännykät soivat. Eniten väkeä oli 1- ja 2-tason kursseilla, mutta onneksi 3- ja 4-tason jatkoryhmissä opiskelijoita oli vähemmän. Tarjonnasta riemastuneena moni vaihto-opiskelija kävi sekä Erasmus-kursseilla että yliopiston yleisillä kielikursseilla. Ulkomaalaisille tarkoitettujen kielikurssien lisäksi hyvin saksaa taitavilla oli mahdollisuus valita myös paikallisen germanistiikan laitoksen kursseja.

 

Asuminen ja vapaa-aika

 

Itse sain asuinsijan Dr. Karl-Kunst Heimista, joka sijaitsi Innsbruckin keskustan tuntumassa. Asuntolalla oli loistava sijainti, sillä Sosiaali- ja Taloustieteiden tiedekunnan laitokset sijaisivat lähes kulman takana viiden minuutin kävelymatkan päässä asuntolalta. Myös itse asuntola oli uusimmasta päästä ja mikä parasta - meillä oli parkettilattia kokolattiamaton sijaan. Asuin kahden hengen huoneessa itävaltalaisen tytön kanssa. Etukäteen hiukan epäilytti, miten samassa huoneessa asuminen vieraan ihmisen kanssa sujuu, mutta loppujen lopuksi kaikki sujui hyvin. Kämppis oli mukava, eikä meille tullut minkäänlaista suukopua. Hyvä puoli itävaltalaiskämppiksessä oli se, että sain harjoitusta saksan kielessä.

 

Innsbruckissa opiskelija-asuntoloita on eri puolilla kaupunkia. Hakukaavakkeeseen sai merkitä toiveita, mutta en sitten tiedä, miten hyvin niitä pystytään toteuttamaan. Itse olin toivonut yhden hengen huonetta, mutta lähestulkoon kaikki vaihtarit sijoitetaan ilmeisesti kahden hengen huoneisiin, sillä se on Itävallassa opiskelijoille yleinen asumismuoto. Vaihto-opiskelijana sitä tietysti voi asua muutaman kuukauden vaikka päällään seisoen, mutta suoraan sanottuna ihmettelen, miten itävaltalaisopiskelijat voivat asua monta vuotta samassa huoneessa toisen kanssa. Moni tosin ilmeisesti hankkii asunnon myöhemmin yksityisiltä markkinoilta.

 

Innsbruckissa aika ei tule pitkäksi. Kaupungissa löytyy jos jonkinlaista harrastusmahdollisuutta varsinkin sporttisille ihmisille. Talvisin laskettelumahdollisuudet ovat upeat, sillä ympäristössä on monta laskettelukeskusta. Hissilippujen hinnat ovat suurin piirtein Suomen luokkaa. Lumettomana kautena Alpit tarjoavat mahtavat puitteet kävely- ja vaellusretkille. Myös kulttuuritarjontaa piisaa.

 

Ulkomaalaisille opiskelijoille oli järjestetty myös kaikenlaista vapaa-ajantoimintaa, joten siitä täytyy antaa plussaa itävaltalaisille opiskelijoille. Jokaiselle vaihto-opiskelijalle oli tarjolla oma tutor, jonka puoleen voi kääntyä käytännön ongelmissa. Sosiaali- ja taloustieteellisessä tiedekunnassa toimi myös niin sanottu iww-team, joka järjesti retkiä, illanviettoja ja muuta aktiviteettiä ulkomaalaisille opiskelijoille. Tarjolla oli retkiä muun muassa Venetsiaan, Veronaan ja Saltzburgiin. Innsbruck sijaitsee maantieteellisesti loistavassa paikassa, joten viikonloppumatkoja on helppo tehdä naapurimaihin. Voin siis lämpimästi suositella Innsbruckia vaihtokohteena.

 

 

 

 


 


.