Suomen fysiikan olympiavalmennus

Etusivu Kilpailut ja valmennus Aikataulu Valmennuskirjeet Materiaalia Valmennusryhmä In English

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on ei-korkeakouluopiskelijoille tarkoitettu vuosittainen fysiikkakilpailu. Tällä sivulla on tietoa fysiikkaolympialaisista ja muista lukiolaisille suunnatuista fysiikkakilpailuista ja niihin liittyvästä valmennuksesta.

Tiedotteita

Vuoden 2015 olympiavalmennuksen aikataulu löytyy Aikataulu-sivulta.

Kilpailut

Suomessa lukiolaisen on mahdollisuus päästä osallistumaan useisiin eri fysiikkakilpailuihin. Alla on esitelty kilpailut lyhyesti. Lisätietoja kilpailuista lötyyy sivulta kilpailut ja valmennus
MAOLin lukion fysiikkakilpailu

Tästä kaikki alkaa.

Lukioissa vuosittain syksyllä järjestettävä kansallinen fysiikkakilpailu. Kilpailu on jaettu kahteen sarjaan: perussarja on tarkoitettu ensisijaisesti ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille, kun taas avoimeen sarjaan saavat osallistua kaikki lukiolaiset. Osallistumisohjeet saa omalta fysiikan opettajaltasi. Avoimen sarjan alkukilpailun 20 parasta kutsutaan kaksipäiväiseen loppukilpailuun, jossa on sekä teoreettinen että kokeellinen osio.

Alkukilpailun perusteella valitaan osallistujat kirjevalmennukseen. Loppukilpailu ei vaikuta muiden kilpailujen joukkueiden valintoihin.

Alkukilpailuun osallistuminen ei ole välttämätöntä olympiavalmennukseen pääsemiseksi. Valmennusrinkiin pääsee myös ottamalla suoraan yhteyttä valmennusryhmään.

Suomi-Viro-fysiikkamaaottelu

Kirjevalmennuksen perusteella valintaan 10-20 henkilöä Tallinnassa järjestettävään Suomi-Viro-maaotteluun. Kilpailu on kolmipäiväinen, joista kahtena ensimmäisenä päivänä on koe, jossa on sekä teoreettinen että kokeellinen osuus. Kilpailun perusteella valitaan viisihenkinen joukkue kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin.

Pääosa Suomen joukkueesta valitaan avoimen sarjan kirjevalmennuksen perusteella. Lisäksi kilpailuun voidaan valita muutama osallistuja perussarjan kirjevalmennuksen ja valmennusviikonlopun perusteella.

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset

International Physics Olympiad eli IPhO. Valmennuksen huipentuma. Kukin osallistuva maa (joita on n. 80-90) lähettää kilpailuun viisihenkisen joukkueen. IPhO on muiden kilpailujen tapaan yksilökilpailu, eikä maiden välisiä eroja tilastoida virallisesti.

Olympialaiset kestävät noin 10 päivää, ja itse kilpailu on kaksipäiväinen. Ensin on teoreettinen osio, ja yhden lepopäivän jälkeen kokeellinen tehtävä.

Valmennus

Fysiikkakilpailuissa tarvittava fysiikan osaaminen rakentuu lukion fysiikan kurssien päälle. Kun lukiofysiikka on hyvin hallussa, syvennetään osaamista valmennuksessa. Valmennuksesta on hyötyä fysiikkakilpailujen lisäksi myös jatko-opinnoissa.

Valmennus alkaa kirjevalmennuksella, jossa tehdään itsenäisesti valmentajien lähettämiä tehtäviä kotona. Valmennuksen yhteydessä saattaa olla tehtävien lisäksi myös muuta materiaalia opiskeltavaksi. Kirjevalmennuksen jälkeen olympiajoukkueelle järjestetään noin viikon mittaiset teoreettinen ja kokeellinen valmennusleiri.

Lisätietoja valmennuksesta löytyy sivulta kilpailut ja valmennus.


Sivuston ylläpito: Heikki Mäntysaari (heikki.mantysaari (at) jyu.fi)