Kampus kasvaa

 

 

Kampus  keskella
 Suomea

 

Lisätilojen hankkimiseksi yliopistolle järjestettiin vuonna 1969 pohjoismainen suunnittelukilpailu. Kilpailun voitti arkkitehti Arto Sipinen. Uudet rakennukset sijoitettiin Seminaarinmäelle vanhojen rakennusten lomaan. Talot on tehty punatiilestä ja niiden metalliosissa on käytetty sinistä muistuttamaan vanhojen rakennusten sinisestä koristeväristä.

Arto Sipisen kynän jälki on nähtävissä myös 1980-luvun alkupuolella Seminaarinmäen kaakkoispuolelle valmistuneissa Mattilanniemen punatiilirakennuksissa sekä 1990-luvulla rakennetuissa Ylistönrinteen valkoisissa taloissa.

 

Hallintorakennus (T)

Yliopiston vuonna 1974 valmistunut hallintorakennus sijaitsee Seminaarinmäellä keskeisellä paikalla kirjaston vieressä.  Yliopiston keskushallinnon käytössä on myös Rehtoraatti kadun toisella puolella. Wivi Lönnin uudistamassa entisessä viljamakasiinissa ovat toimineet aiemmin tieteellinen kirjasto, kaupungin kirjasto ja viimeksi Suomen käsityön museo.

 

 

  Kirjasto (B)

Yliopiston kirjasto on vuonna 1912 perustetun Jyväskylän tieteellisen kirjaston työn jatkaja. Kirjastolla on ollut vapaakappaleoikeus vuodesta 1919.  Näin kirjasto saa kokoelmiinsa kaikki Suomessa julkaistut kirjat ja muut painotuotteet.  Jyväskylän yliopiston kirjasto on myös kasvatustieteen, liikuntatieteen ja psykologian valtakunnallinen keskuskirjasto.

Kirjastorakennus valmistui vuonna 1974. Rakennuksen merkittävin piirre on ylös asti avoin keskushalli, jota muut tilat kiertävät joka kerroksessa.

 

Musica (M)

Musiikin laitosrakennus valmistui vuonna 1976.  Opetustilojen ja studioiden lisäksi rakennuksessa on musiikin laitoksen kirjasto ja kahvila Musica. Rakennuksen vieressä rinteellä sijaitsee Raimo Heinon veistos Metamorfoosi vuodelta 1978.

 

Athenaeum (A)

Vuonna 1976 valmistunut rakennus on pääosin humanistisen tiedekunnan käytössä.
Mattilanniemi

Mattilanniemen rakennukset valmistuivat vuosina 1980-84.  Rakennusmateriaalina olivat samantyyppiset tiilet kuin Seminaarinmäellä. Mattilanniemen rakennuksissa toimii yhteiskuntatieteellisen, taloustieteiden ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan laitoksia. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kuva: Marja-Liisa Helimäki


  Kuva: Marja-Liisa Helimäki
 
Ihmisläheistä teknologiaa edistävään kehittämisstrategiaan liittyvä Agora-rakennus valmistui Mattilanniemeen vuonna 2000. Rakennuksessa toimii informaatioteknologian tiedekunta, erilaisia monitieteisiä tutkimusprojekteja sekä yrityksiä.
Ylistönrinne

Jyväskylän yliopisto laajeni 1990-luvun alussa Jyväsjärven yli. Ylistönrinteen rakennuksissa sijaitsevat kemian ja fysiikan laitokset, kiihdytinlaboratorio sekä kemian ja fysiikan kirjasto.


Kuva: Marja-Liisa Helimäki
 


  Kuva: Marja-Liisa Helimäki
Vuonna 1999 valmistuneeseen Ambioticaan ovat sijoittuneet Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos ja Ympäristöntutkimuskeskus sekä Keski-Suomen ympäristökeskuksen ympäristölaboratorio.