SALIX LAESTADIANA-PAJU


 

1840 Karesuvanto
Leg. Lars Levi Laestadius 

Tätä pajua ei enää pidetä omana lajina vaan raidan (Salix caprea) ja pohjanpajun (Salix lapponum) risteymänä. 

Lars Levi Laestadius s. 10.1.1800, k. 21.2.1861
Valmistui ensin kasvitieteilijäksi. Opiskeli myöhemmin papiksi ja nimettiin 1826 Karesuvannon kirkkoherraksi ja 1849 Pajalan kirkkoherraksi. Lestadiolaisuus -herätysliikkeen perustaja. Erityistä huomiota tiedemaailmassa herättivät Laestadiuksen tutkimukset pajukasveista (Salix-suku). Laestadiuksen mukaan on nimetty kolme kasvilajia Papaver Laestadianum (tunturiunikko), saralaji Carex Laestadii ja Salix Laestadiana -paju. Kaksi viimeistä on nimetty myöhemmin uudelleen. 

Museolla on 274 Laestadiuksen kokoelman kasvia. Laestadiuksen itsensä keräämiä näistä on 203, kuten esimerkiksi kyseinen näyte. Pääosa Laestadiuksen kokoelmasta on Ruotsissa. Vuonna 1861 Kungliga vetenskapsakademien osti Laestadiuksen perikunnalta 6500 kasvia. Kuinka osa kokoelmasta sitten päätyi Jyväskylään? Kasvatusopillisen korkeakoulun luonnonhistorian opettaja E.J.Valovirta löysi 1960-luvulla arkistosta kellastuneen kasviluettelon ”Tri Soldanin lahjoittamien kasvien luettelo”. Tämän luettelon perusteella löytyi Jyväskylän seminaarissa aikoinaan kelvottomien kasvien joukkoon laitettu kokoelma. Laestadius ja Soldan tunsivat toisensa sillä kokoelmassa on kasveja, joissa on maininta ”saatu Soldanilta”. Mahdollisesti Soldan on saanut kasvit toimiessaan piirilääkärinä Torniossa 1856 – 1859, ja on myöhemmin lahjoittanut kokoelman silloiselle Jyväskylän seminaarille. 

Lähde: Valovirta E.J.: Lars Levi Laestadiuksen kasvikokoelma Jyväskylässä. Memoranda Societatis pro Fauna et Flora Fennica 43:78-79. 1967.

 


 


Kuva: Tapani Kahila