Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Alumnipalsta Ammattimuusikko löysi intohimon muutosjohtamisesta

Ammattimuusikko löysi intohimon muutosjohtamisesta

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos keskiviikko 21. maaliskuuta 2018, 14.38
Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville on hakenut koko uransa ajan ennakkoluulottomasti uusia haasteita. Rohkeus niin opiskelussa kuin työssä ovat rakentaneet Jyväskylän yliopiston alumnille ja intohimoiselle musiikin ammattilaiselle persoonallisen työuran.

Teini-ikäisen Pirkko Melvillen unelma oli opiskella lääkärin ammattiin. Mallikkaasti sujuneista lukio-opinnoista huolimatta määrätietoinen musiikin harrastaminen ja erityisesti viulunsoitto johdattivat kuitenkin nuoren naisen suoraan lukiosta Jyväskylän yliopistoon yhtäaikaisesti niin musiikkitieteen kuin taidekasvatuksen opintojen pariin. Haaveet lääkärin urasta jäivät.

– Kaksi maisterintutkintoa ja konservatoriossa viulunsoiton opettajan tutkinnon suoritettuani tein jatko-opintoja myös Sibelius-Akatemiassa. Valmistuttuani aloitin viulistin työni Jyväskylä Sinfoniassa, missä olin ilokseni saanut työskennellä keikkaluonteisesti ja osa-aikaisesti jo opintojen aikana, Melville muistelee.

Orkesterityönsä ohella Melville myös opetti niin yliopistossa kuin ammattikorkeakoulussa sekä toimi kaupunginteatterin muusikkona. Vaikka elämä esiintyvän taiteilijan, opettajan ja suurperheen äidin rooleissa olivat jo itsessään haastavia, alkoivat myös täysin uudet haasteet kutkutella vuosituhannen vaihteessa. Melville lähti sammuttamaan tiedonnälkäänsä jatko-opintojen pariin.

Viulisti Pirkko Melvillen luovuus kanavoituu myös verkostojohtamiseen, innovointiin ja uuden luomiseen.

– Lisuria tehdessäni aloitin avoimessa yliopistossa henkilöjohtamisen opinnot, jotka veivät nopeasti mukanaan aina maisterin papereihin asti. Monitieteisessä väitöskirjassani sain yhdistellä mukavasti johtamiskoulutustani, gendertutkimusta ja musiikkitieteellistä osaamistani. Tarkastelin kulttuuriorganisaation johtamisen kehittymistä ja muun muassa organisaation toimintakykyä, haasteita ja mahdollisuuksia työyhteisössä, jonka henkilöstö ikääntyy ja eläköityy nopeassa tempossa, Melville kertoo.

Johtamistaidot ovat karttuneet monenkirjavien kokemusten kautta

Viulu pysyy edelleen tiukasti Melvillen hyppysissä, mutta kaikkein vahvimmin hän näkee nykyään itsensä muutoksen muokkaajana, verkostojen kutojana ja yhteistyön kehittäjänä. Jyväskylän yliopisto on aina ollut hyvin lähellä Melvillen sydäntä. Yliopisto-opinnoista on ollut monenlaista hyötyä, vaikkapa analyyttisen ja kriittisen ajattelun kehittymisessä sekä sammumattomaksi osoittautuneen tiedonjanon ruokkimisessa. Muusikon luovuus kanavoituu nyt musiikin tulkitsemisen sijaan verkostojohtamiseen, innovointiin ja uuden luomiseen.

– Niinhän se menee, että mitä enemmän periaatteessa tietää tai osaa, sen vähemmän huomaa tietävänsä tai osaavansa. Mielestäni hyvän työyhteisönkin menestys perustuu juuri jokaisen yksilön jatkuvaan avarakatseiseen oppimiseen, Melville puntaroi.

Intohimo uuden oppimiseen ja itsensä haastamiseen johdattivat Melvillen aikoinaan myös Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen yliassistentin virkaan sekä yksityisen musiikkikoulun toimitusjohtajan ja rehtorin tehtäviin. Lopulta kymmenisen vuotta sitten Jyväskylän seudulla toteutunut kuntaliitos avasi mahdollisuuden, johon Melville ei voinut olla tarttumatta.

Kannattaa edetä innolla kohti niitä tavoitteita, joita on itselleen asettanut, Pirkko Melville kannustaa.

– Jyväskylän kaupunkiin perustettiin kansallisesti ainutlaatuinen Innovaatiopalvelut-yksikkö, jonka ytimessä pääsin hyödyntämään kaikkea koulutustani ja kokemustani sekä rakentamaan samalla täysin uutta, erilaista osaamista yhdistelevää toimintakulttuuria kuntaorganisaatioon, Melville muistelee.

Vuosien kuluessa Melvillen toimenkuvaan on kuulunut niin tutkimus- ja kehittämispäällikön tehtäviä, kehitysjohtajuutta kuin erilaista projektijohtamistakin. Muun muassa Sitran kanssa yhteistyössä toteutettu Kohti resurssiviisautta -hanke lukeutuu Melvillen mielestä mielenkiintoisimpiin projekteihin, joita hän on ollut vetämässä.

– Kyseisessä hankkeessa loimme alueellisen resurssiviisauden toimintamallin kestävän hyvinvoinnin rakentamiseksi sekä järkevän ja viisaan luonnonvarojen käytön edistämiseksi. Muutosjohtamisesta ja ihmisten toiminnastahan tässäkin on viimekädessä kyse, Melville pohtii.

Vuorovaikutus ja verkostotyö nostavat merkitystään työelämässä

Monipolvista työuraansa maalaillessaan Melville nostaa esiin toistuvasti vuorovaikutuksen ja verkostoissa tapahtuvan vaikuttamisen ja yhteistyön merkityksen. Toisten innostaminen ja yhdessä asioiden eteenpäin vieminen ovat keinoja työelämässä menestymiseen. Opintojaan tai työuraansa suunnittelevia Melville rohkaisee suuntaamaan rohkeasti kohti niitä tavoitteita, jotka saavat silmät säihkymään.

– Rohkeitakin hyppyjä kannattaa ottaa. Uskon, että hyviä tuloksia saa varmasti aikaiseksi, jos itse uskoo asiaansa ja tekee määrätietoisesti ja innolla työtä kohti niitä tavoitteita, joita on itselleen asettanut, hän painottaa.

Oman intohimon seuraaminen ja epämukavuusalueelle hyppääminen ovat tulleet Melvillelle itselleenkin tutuiksi. Vaikkei rakkaus soittamiseen ole kadonnut minnekään, ei uusien aluevaltaustenkaan haltuunotto ole kaduttanut, päinvastoin.

– Jos ei koskaan astu epämukavuusalueelle tai joudu pinnistelemään, niin eihän sitä opi tai kehitykään. Itse olen hypännyt rohkeasti uuteen ja näin saanut nauttia erittäin mielenkiintoisesta työurasta ja elämästä.  Edelleen innokkaana odotan, mikä uusi haaste vielä tempaisee minut mukaansa, Melville visioi.

Teksti ja kuvat: Birgitta Kemppainen

Jaa |