Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Alumnipalsta Journalisti rakentaa Suomi-kuvaa Venäjällä

Journalisti rakentaa Suomi-kuvaa Venäjällä

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos torstai 16. maaliskuuta 2017, 13.14
Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa opiskellut filosofian maisteri Maarit Uber on uransa aikana työskennellyt niin Venäjällä, Ruotsissa kun Yhdysvalloissa. Maaliskuun alussa hän aloitti Suomen Pietarin kulttuuri- ja tiedeinstituutin johtajana.

Maarit Uber
Maarit Uber

Ennen Jyväskylän yliopiston maisteriohjelmaan hakeutumista Uber opiskeli Göteborgin yliopistossa viestintää ja kansainvälisiä suhteita. Samalla hän teki journalistin töitä ruotsalaiselle lehdelle, ja lopulta kiinnostus alan suomenkieliseen opiskeluun sai hänet hakemaan Jyväskylän yliopistoon vuonna 2002.

– Venäjää olen opiskellut nuoresta asti ja huomasin jo opintojen loppuvaiheessa, että kyseisen kielen taidosta on hyötyä toimittajan töissä. Opintojen aikana kävin vaihdossa Etelä-Venäjällä Donin Rostovissa ja Pietarissa sekä olin kesätöissä muun muassa Petroskoissa ja Tukholmassa, matkustelusta nauttiva Uber kertoo.

Opiskeluaika kului muutenkin aktiivisesti eri opiskelijatoiminnoissa ja verkostoitumisen merkeissä. Uber toimi vaihto-opiskelijoiden tutorina ja Göteborgissa hän valitsi asumismuodoksi ruotsalaisopiskelijoiden kanssa jaetun suuren talon.

– Tutustun mielelläni mitä erilaisimpiin ihmisiin, ja haastavinta opiskellessa oli lähinnä mielenkiintoisten opiskelijarientojen vähentäminen kiireisimpien tenttikausien aikana, Uber muistelee hyvillä mielin.

Kotimaan kulttuuri ja tiede-elämä työn keskiössä

Tällä hetkellä Uber johtaa Pietarin ydinkeskustassa sijaitsevaa Suomen Pietarin kulttuuri- ja tiedeinstituuttia, joka on osa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien verkostoa. Tuore työnkuva on monipuolinen ja vaatii tekijältään ennen kaikkea suurten kokonaisuuksien ja tulevaisuuden hahmottamista.

– Toimenkuvassani vahvoista viestintä- ja vaikuttamistaidoista sekä verkostoista ja hyvistä kontakteista on suurta apua. Samalla taloudellinen osaaminen, esimiestaidot ja sisältötuntemus ovat tärkeitä peruspilareita, kun puhutaan toiminnan johtamisesta ja jatkuvasta kehittämisestä, Uber arvioi.

Käytännössä työpäivät pitävät sisällään niin toiminnan suunnittelua, edustustehtäviä, henkilöstöjohtamista kuin vaikuttamista ja hankerahoituksen hankkimista. Tavoitteena on edistää suomalaisen kulttuuri- ja tiede-elämän näkyvyyttä ja vaikuttavuutta Venäjällä sekä vahvistaa suomalais-venäläisiä verkostoja yhteistyössä muun muassa Pietarin pääkonsulaatin kanssa.

-Suomeen ja suomalaisiin suhtaudutaan Pietarin seudulla erittäin positiivisesti ja kiinnostus on suurta. Sama koskee instituuttia. Toiminnan lähtökohdat ovat siis hyvät, ja monella pietarilaisella on myös omakohtaista kokemusta Suomesta. Toiveenani on esitellä venäläisille jatkossa entistä enemmän monimuotoista suomalaista nykykulttuuria, Uber kertoo.

Aktiivisuus opiskeluajoista lähtien rikkaan uran pohja

Ennen nykyistä tehtäväänsä Uber työskenteli useita vuosia MTV Uutisten ja STT:n Moskovan kirjeenvaihtajana, Lännen Median Venäjä-erikoistoimittajana sekä toimitti historiaa käsitteleviä tv-sarjoja Ylelle. Pari vuotta Uber teki toimittajan töitä myös Kaliforniassa, mikä tarjosi mielenkiintoisen sukelluksen amerikkalaiseen elämänmenoon.

– Menneen urani mieleenpainuvimmat hetket sijoittuvat lopulta Moskovan kirjeenvaihtajuuden aikaan. Jatkossa minua kiinnostaisi jatkaa ulkomailla työskentelyä ja toivon nimenomaan Venäjän kulkevan vahvasti mukana myös tulevissa työtehtävissäni, Uber tiivistää.

Tulevaisuuden haaveita ja tavoitteita ajatellen Uber kokeekin olevansa varsin oikealla polulla nykyisessä, joskin vielä varsin tuoreessa, toimenkuvassaan. Tällä hetkellä omaa ura- ja opintopolkua pohtiville Uber antaa rohkean neuvon olla aktiviinen omien haaveiden tavoittelussa jo opiskeluaikoina.

– Kannattaa kokeilla rohkeasti eri aineiden opiskelemista ja jos mahdollista, suorittaa jopa kaksi tutkintoa, hän kiteyttää.

Teksti Birgitta Kemppainen, kuvat Suomen Pietarin kulttuuri- ja tiedeinstituutti

Jaa |