Omat työkalut
Kirjaudu
Sijainti: Pääsivu Alumnipalsta Kauppatieteiden tohtori asettautui yrittäjyyden näköalapaikalle

Kauppatieteiden tohtori asettautui yrittäjyyden näköalapaikalle

tekijä: Anitta Kananen Viimeisin muutos tiistai 31. lokakuuta 2017, 08.31
Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynnisen mukaan tulevaisuuden odotukset ovat etenkin paikallisessa yrityskentässä menossa positiivisempaan suuntaan. Opiskelijoita ja korkeakoulusta valmistuvia hän neuvoo tavoittelemaan rohkeasti omia unelmiaan, oli kyse sitten oman yrityksen perustamisesta, tai työ- ja opintokokemusten kartuttamisesta myös oman ydinalan ulkopuolelta.

Sanna-Mari Hynninen
Sanna-Mari Hynninen

Hynninen aloitti oman opintopolkunsa Jyväskylän yliopistossa 20 vuotta sitten. Muutto Kainuun Kuhmosta sujui kivuttomasti, sillä Jyväskylä ja sen yliopisto houkuttelivat, eivät vain hyvän imagon, vaan myös yhteiskuntatieteiden vuoksi. Hynninen pääsi opiskelemaan suoraan lukiosta valmistuttuaan.

–  Parasta oli päästä opiskelemaan alan uusinta tietoa yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Viihdyin opiskelijana todella hyvin, ainejärjestö Fokus Ry:n hallituksessakin mukana ollut Hynninen muistelee.

Opintojen keskivaiheilla oma suuntaus kirkastui vielä vahvemmin ja pääaine vaihtui yhteiskuntatieteistä kansantaloustieteeseen. Maisteriksi valmistuttuaan Hynninen jatkoi suoraan tohtoriksi asti ja tutkinnot sisälsivät niin valtio-oppia, tilastotiedettä, naistutkimusta, matematiikka kuin kasvatustiedettä monen muun aineen ohella.

– Monipuolisista tutkintokokonaisuuksista on ollut vain hyötyä. En näe mitään syytä siihen, että opintojen tulisi rakentua vain jonkin tietyn raamin mukaan. Opintovuodet ovat arvokasta aikaa, jolloin on mahdollista kartoittaa tulevaisuuden suuntia ja mahdollisuuksia myös myöhempää elämää varten. Harvahan meistä pysyy enää täysin samassa ammatissa koko ikäänsä, Hynninen rohkaisee.

Työura eteni yliopistolta yrityskentälle

Hynninen on ollut ahkera työkokemuksen kerääjä nuoresta lähtien. Ensimmäinen kesätyö 16-vuotiaana Kainuun Näkökulmassa poiki töitä usealle kesälle. Jyväskylässä opintojen ohella tuli työskenneltyä muun muassa siivoojana sekä haastattelijana Suomen Gallup Oy:lla. Harjoittelun Hynninen kävi suorittamassa Helsingissä valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa.

– Valmistuttuani työskentelin Jyväskylän yliopistolla kaikkiaan 10 vuotta. Yliopisto on edelleen hyvin lähellä sydäntä, mutta kun Keski-Suomen Kauppakamarilla aukesi vuonna 2011 osaamispäällikön paikka, en voinut olla hakematta paikkaa. Halusin kovasti päästä tekemään töitä myös suoraan elinkeinoelämän yritysten kanssa, Hynninen kertoo.

Yrittäminen on Hynnisellä itselläänkin verissä, sillä hän on ollut mukana perustamassa nykyään omistamaansa yritystä Bundle Oy:ta sekä toiminut Kasvun Roihu Oy:lla liiketoimintajohtajana. Niin ikään hän oli mukana tunnetun Kasvu Open -kilpailun perustamisen alkutaipaleilla.

– Lopulta vuoden 2016 alussa aukesi Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan paikka, johon tulin valituksi ja sillä tiellä olen edelleen, Hynninen kertoo.

Työnkuva on ennen kaikkea aktiivista vaikuttamistyötä sekä verkostoissa toimimista. Hynninen myös johtaa Yrittäjien paikallista kuusihenkistä tiimiään. Laajasta työkokemuksesta sekä vahvasta koulutuspohjasta on ollut paljon hyötyä ajoittain hektisessä ja vaativassakin työssä.

– Etenkin keski-suomalainen yrityskenttä on tullut hyvin tutuksi, ja vaikka asenteet ja itse tuloksetkin ovat varovaisesti positiivisempaan suuntaan, niin myös paljon löytyy tukea ja kehittämisapua kaipaavia yrityksiä toimialasta riippumatta. Etenkin digitalisaatio ja robotisaatio ovat vahvasti polarisoivia tekijöitä pk-sektorilla, Hynninen kertoo havainnoistaan.

Pienet yritykset ovat merkittävässä asemassa työllistymisen kannalta

Suurin osa Keski-Suomen Yrittäjien jäsenyrityksistä on pieniä. Ne ovat myös paikkoja, joihin suurin osa uusista työpaikoista syntyy. Jyväskylässäkin puhutaan jatkuvasti työllisyystilanteesta ja etenkin korkeasti koulutettujen siirtymisestä suurempiin kasvukeskuksiin valmistumisen jälkeen.

– Nykyään valmistuu hyvin rohkeita ja yrittäjähenkisiä nuoria. He ovat äärimmäisen arvokkaita etenkin pienille ja kasvaville yrityksille. Rohkaisenkin lähestymään yrityksiä ja yrittäjiä suoralla ja ammattimaisella otteella. Usein odotuksena onkin, että vastavalmistuneet korkeakoulutetut tuovat mukanaan uudenlaista kehitysotetta, Hynninen arvioi.

Työtä ja uramahdollisuuksia on hänen mukaansa hyvin mahdollista luoda pitkälti myös itse esimerkiksi oman yrityksen perustamisella. Liikaa paineita Hynninen ei kuitenkaan asettaisi vielä opiskeluaikaan.

– Halusin itsekin valmistua suhteellisen nopeasti ja tein kaiken lisäksi töitä samaan aikaan. Jälkikäteen ajateltuna vähempikin olisi riittänyt, sillä asiat etenivät joka tapauksessa ihan mallillaan. Elämä kyllä kantaa ja sattuma vaalii valmistunutta, Hynninen pohtii ja jatkaa,

– On myös tärkeää verkostoitua avoimin mielin ja kohdella toisia hyvin. Koskaan ei voi tietää, kenen kanssa tulet joskus tekemään yhteistyötä, tai keneltä tulet tarvittaessa saamaan apua takaisin. Unelmistaan kannattaa myös puhua ääneen, sillä sitä kautta ne tuppaavat usein myös toteutumaan.

  • Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen valittiin Jyväskylän yliopiston vuoden alumniksi 2017 yliopistopäivillä 27.10.2017, lue tiedote

 

Teksti: Birgitta Kemppainen

Kuva: Aino Seppälä

Jaa |